Dunaújváros Hetilap

"... most már az együttműködés ideje jön!"

Öcaline - 2022. április 6. 18:06

Bízott a győzelemben, a város és a térség összes lakójának képviseletét vállalja, és igen-igen eltökélt a kampány során tett ígéretek megvalósítása terén az országgyűlési választáson győztes dr. Mészáros Lajos. Interjú.

Idézze vissza a vasárnap estéjét – milyenek voltak az eredményvárás órái, és mit érzett a győzelem perceiben?
– Izgalmas volt. (nevet) Bíztam a győzelemben, és bár szoros eredményt vártam, valóban voltak kemény percek. Az elején elengedtem a történetet, de amikor megfordult az eredmény, akkor már egyértelműen bizakodtam. És persze nagyon örültem a végén.
Minek tulajdonítja a Fidesz, és benne a saját maga diadalát?
– Egyértelműen hozzájárultak a sikerhez az elmúlt időszak kormánydöntései is – a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a fiatalok adómentessége mind felfelé tolta a mi oldalunkat. Mindez persze kevés lett volna helyben, ahol az elmúlt időszakban háromszor is az ellenzéki szövetség győzött. Az, hogy ugyan picivel, de több mint 20 ezer választó szavazott bizalmat nekünk, az történelmi léptékkel nézve is hatalmas siker. Nehezítette a munkát, hogy helyben újjászervezett vezetéssel vágtunk neki a kampánynak – ám úgy gondolom, ennek volt pozitív hozadéka is.
Komoly ígéretekkel jelentkezett a kampány során. A városnak tettek közül melyeket tartja a legfontosabbnak?
– A vasmű helyzetének rendezése egyértelműen prioritást élvez – újra kell teremteni a stabil működés feltételeit. Ez egy többszereplős történet, amelyben számomra a városlakók, az ott dolgozók érdeke a legfontosabb tényező. Szintén hasonlóan fontos – és a vasgyár működésével is összefüggő – tétel a légszennyezettség kérdésköre, itt egyértelműen a károsanyag-kibocsátás mérséklése a távlatos cél. Szintén ide kapcsolódik még az iparfejlesztés témája – nem kérdés, hogy szükség van új beruházásokra a fejlődés érdekében. Végül a városi sportélet lendületbe hozását említeném – és itt a versenysportok mellett nagy hangsúlyt kell szánni a tömegsportnak, valamint a lakosság sportolási lehetőségei bővítésének. Ez messzire vezet, hiszen a Duna-part rekreációs övezetté fejlesztése vagy a bicikliutak rendszerének bővítése is bőven belefér.
Mindezek nagyon hangzatosak, de léteznek már kész tervek?
– A megvalósítás elemei egyelőre a keretkoncepciók szintjén léteznek, de eltökélt vagyok a tekintetben, hogy a ciklus alatt a lehető legtöbb esetben konkrét formát öltsenek – úgy érzem, ezek garantálhatják a város és a térség fejlődését.
Az eredmények láttán sokan elkeseredtek – nem titok, én is közéjük tartozom –, míg a kormányoldal képviselői, választói természetesen örültek. Ugyanakkor a győzelmének van egy olyan lehetséges kimenete is, hogy a térség kapott egy esélyt arra, hogy ne kormányzati ellenszélben éljen. Mit gondol erről az olvasatról?
– Azt, hogy igaz. Kormánypárti térség képviselőjeként több lesz a lehetőség – ez biztos. Mint ahogy az is, hogy mindenképpen ki szeretném és ki is fogom használni ezt az esélyt.
Volt már egy ilyen időszak, amikor nem sikerült.
– Ez már a múlt, ezzel a jelenlegi helyzetben nem kívánok foglalkozni – mint ahogy immár azzal sem, hogy az elődöm, Kálló Gergely mit tett vagy nem tett a térségért képviselőként.
Apropó, Kálló Gergely gratulált a győzelméhez?
– Igen, a facebook felületén, mint ahogy egyébként Pintér Tamás polgármester és több városi képviselő is felhívott vagy írt. Nemes gesztus, köszönöm.
 Ez azért is fontos, mert a választás másnapján megjelent az önkormányzat facebook felületén egy rövid szöveg, amely az együttműködés fontosságát hangsúlyozza.  Mennyire érzi úgy, hogy a címzettek képzeletbeli listáján a dr. Mészáros Lajos név is szerepel?
– Egyértelműen így értelmeztem, így fogtam fel – és rajtam nem múlik majd, ezt egyébként meg is írtam Pintér Tamásnak. Én is úgy gondolom, hogy a kampánynak vége, most már az együttműködés ideje jön! Számomra nyilvánvaló, hogy nemcsak a Fideszt és a Fidesz szavazóit, hanem az összes városlakót kell képviselnem – mindenkit, aki a térségben él. 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.