Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

doszerk - 2022. május 18. 10:19

A növényi proteinek, így a méltán népszerű borsófehérje is, nemcsak a vegánok számára kínál előnyös alternatívát, hanem az allergiában, ételintoleranciában szenvedőknek is. (X)

Azoknak is remek alternatíva, akik környezettudatos gondolkodásuk folytán nem fogyasztanak állati fehérjéket. A vegán proteinek hasznosulása magas, így javíthatják az étrend tápanyagtartalmát, valamint hosszan biztosítják a jóllakottság érzését.

Miért van szükségünk fehérjékre?

Az aminosavakból álló fehérjék a szervezet építőelemei, részt vesznek a csontok, az izmok, az inak, a kötőszövetek, a bőr, valamint a haj felépítésében. Az egészséges táplálkozás alapjai, amelyek nagy részét a szervezet képes előállítani. Az ún. esszenciális aminosavakat nem képes, ezért azokat táplálékkal kell bevinni.

A BodySelect Premium Supplements fehérjekészítményei megfelelő aminosav profillal és kitűnő tápértékkel rendelkeznek, mindenki számára tökéletes választást jelentenek.

A proteinek szinte minden életfolyamatban részt vesznek, szerepük többszörös:

– fokozzák az anyagcserét,
– teltségérzetet okoznak,
– hozzájárulnak az optimális csontsűrűség kialakításához,
– segítenek az izomtömeg növelésében,
– részt vesznek az egészséges haj, köröm és bőr felépítésében.

Növényi vs. állati fehérjék

A fehérjék származhatnak állati és növényi forrásból. A közkedvelt és sokak által használt tejsavó készítmények teljes aminosav profillal rendelkeznek, azonban sokak számára nehezen emészthetők, puffadást, hasi fájdalmat okoznak, szemben a könnyebben emészthető növényi fehérjékkel.

A növényi fehérjék az állati eredetűekhez hasonlóan segítik az izomtömeg növelését, támogatják a csontok egészségét, valamint tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Ezt kell tudnod a borsófehérjéről!

A vegán proteinek közül is kiemelkedik könnyű emészthetőségével a borsófehérje, amelyet a sárgaborsóból vonnak ki, majd porítják. Szénhidráttartalma alacsony, sok rostot tartalmaz, nincs benne azonban laktóz és glutén, így könnyen emészthető, miközben nagyszerűen helyettesíti a tej alapú fehérjéket. Nagy előnyük még, hogy GMO-mentesek, nem tartalmaznak hormonokat és antibiotikum származékokat. Abban az esetben is jó megoldást jelentenek, ha a húsfogyasztásodat szeretnéd visszafogni. 

A borsófehérje is teljes értékű proteinnek számít - mind a 20, köztük a 9 esszenciális aminosavat is tartalmazza -, annak ellenére, hogy alacsony a metionin és cisztein aminosav tartalma. De ez könnyen pótolható, ha például tojást vagy csirkét, esetleg vegánként barna rizst fogyasztasz. Vegán életmód esetén, a növényi fehérjék fogyasztása mellett figyelj arra, hogy a korlátozott mennyiségben bennük lévő fehérjéket más forrásból juttasd a szervezetedbe, vagyis a hiányzó aminosavakat a megfelelő ételekből pótold!

A növényi proteinek lassú felszívódásúak, így a nap bármely szakában fogyaszthatod, akár edzés előtt és alatt is, és még a főétkezést is kiválthatod vele, ha a fogyás a célod. Ételallergiában szenvedő sportolóként sem kell lemondanod az izomépítésről, a vegán fehérjék társaid lesznek célkitűzésed elérésében.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.