Iktasd be a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket az étrendbe!

doszerk - 2022. június 14. 17:47

Napjainkban nem okoz gondot az élelmiszerboltokban beszerezni az érett epret, dinnyét vagy akár a cseresznyét téli vagy kora tavaszi időszakban sem. (X)

Egy-egy alkalommal jólesik valami egzotikus is, mégis jobban jársz, ha az étrended a szezonális, itthon termő zöldségfélékre és gyümölcsökre építed. 

Miért a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket válaszd? 

Sokan vannak, akik azért vásárolnak inkább a nagyobb boltok zöldséges polcairól, mert ott nagyobb, szebb, fényesebb az alma, zöldebb és dúsabb levelű a saláta. A termelőknél ezzel szemben időjárástól függően kisebbek a gyümölcsök, itt-ott egy-egy hiba is lehet rajtuk. Miért jársz jobban, ha az itthon termett salátát választod? Lássunk néhány érvet!

– A több száz vagy ezer kilométert is utaztatott gyümölcsöket idejekorán leszedik, hűtőházakban tartósítják őket, illetve kényszerérlelik. A vitamintartalmuk így elenyésző, viszont a vegyszeres kezelés nyomait héjuk megőrzi. 
– Az utazás és tárolás költségeit a boltok beépítik az árba, ezért többet fizetsz értük, mint a hazaiért. 
– Az itthoni zöldség és gyümölcs mindig frissebb, mint a messziről szállított. 
– Ha hazait vásárolsz, akkor a helyi termelőket is támogatod. 

Melyik évszakban mi terem?

Minden évszaknak megvan a maga szépsége és a maga gyümölcsei is. Lássuk, mik ezek!

Tavasszal jellemzően élénkzöld, leveles zöldségeket találunk a piacokon. Ilyenek a spenót, sóska, zöldhagyma, snidling, petrezselyem. Húsvét környékén megjelenik a zsenge retek, ami a saláta mellett a húsvéti tálak élénkpiros dísze. Pár hét múlva pedig már friss zöldborsólevest tehetünk az asztalra, sárgarépával. 

Nyáron a könnyű, hűsítő és színes zöldségek és gyümölcsök szezonja van. Figyeljünk arra, hogy ételeink minél több színűek legyenek, de sárga, piros és zöld színű mindig legyen a tányéron – ahogy a hagyományos kínai tanok javasolják. Ekkor érik az eper, az alma, áfonya, megy, cseresznye, ribizli és dinnye. Sárga színű zöldség és gyümölcs is akad: sárgabarack, sárgadinnye, patisszon, paprika vagy nyár végén a kukorica. A zöld képviselői pedig a mángold, zöldbab, cukkini, uborka és egres. 

Ősszel a kukorica, körte, mogyoró, mandula, dió, szilva és füge szüretelhető. De ebben az évszakban fogyasztható a szőlő, padlizsán, brokkoli, kelbimbó, vöröskáposzta, burgonya és karfiol is.

Ki gondolná, hogy a tél bővelkedik gyümölcsökben? Holott a sütőtök, a téli körte és alma, birsalma, naspolya, a fekete retek, cékla, fejeskáposzta és póréhagyma épp ekkor terem, akárcsak a három vitaminokkal teli szupernövény: csipkebogyó, kökény, berkenye. 

Étkezz egészségesen!

Ha szeretnél egészséges életmódot élni, ha fontos, hogy mit eszel, nem elég megnyugtatni magad azzal, hogy étrended salátákra épül. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az elfogyasztott étel honnan érkezik, mi a származási helye. 

Vásárolj helyi termelőktől vagy mentes boltból csomagolásmentes árut, és óvd az egészséged és a környezetet!
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.