Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Korszakok találkozása a koncertteremben

Öcaline - 2022. június 7. 16:42

Maroknyi, de annál lelkesebb közönség előtt mutatkozott be városunkban az Anima Musicae Kamarazenekar – az együttes hangversenye méltán aratott nagy sikert.

Így teljesüljön minden ígéret: korszakok és stílusok kavalkádját hozta az a hangverseny, amelyen a zene „lelkéről” elnevezett formáció mutatkozott be az evangélikus templomban múlt pénteken. 

Zene, lélektől lélekig

Az Anima Musicae Kamarazenekar hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együtteseként, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettjeként ezúttal is különleges repertoárral érkezett. A koncert előtt G. Horváth László hegedűművész, az együttes művészeti vezetője a DSTV kamerája előtt is hangsúlyozta, a zenekar fontos küldetésként tekinti a mai magyar zeneművek előadására – ez a misszió aztán a dunaújvárosi hangversenyen is visszaköszönt.

A keretes szerkezet és a dunaújvárosi szál

A Klasszikus és/+ kortárs című koncertprogram dunaújvárosi vonatkozással is bírt, hiszen a „kortárs merítést” a városunkból elszármazott Bánkövi Gyula két alkotása képviselte – nem is akármilyen keretezéssel. A Tihanyi László dirigálta hangverseny „koronaékszere” Csajkovszkij Szerenádja volt, ám előtte és utána egy-egy Purcell-, majd Bánkövi-szerzeményt közvetlenül egymás után tolmácsolt az együttes. Még egy fontos tétel: A lemenő nap szálkamezejében című darab a kamarazenekar fennállásának 10 évfordulója alkalmából kiírt zeneszerző-pályázatra készült – és végül a megméretés győztese lett.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – jubileumi gálakoncert koronáz

Móricz 70 – jubileumi gálakoncert koronáz

2024. máj. 23.

A minifesztivál sűrű programja után a Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnokában rendez nagyszabású gálakoncertet az alapítása 70. évfordulóját ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola szombaton. A névadó unokáját is várják!

DSTV: komédiára készülnek a Bartókban

DSTV: komédiára készülnek a Bartókban

2024. máj. 23.

Örökbecsű vígjáték színpadi adaptációjával folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összeállításából. Már meg is kezdődtek a Hyppolit, a lakáj című komédia olvasópróbái – kacagtató élményt ígérnek. Hangkép.

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!