Dunaújváros Hetilap

Műanyagmentes kihívás a jó ügy érdekében

Terdik Péter - 2022. július 9. 16:11

Nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem az embereknek is hatalmas szerepük van a bolygónk megóvásában. A környezetvédelem számos aspektusát ingyen is segíthetjük – a tudatos vásárlás és a minél kevesebb hulladék termelésére pont ezek közé tartozik. 

Hasznos kihívás teljesítésére buzdítja a városlakókat Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, amely részeként talán egyre többen képesek leszünk elhagyni a hétköznapjainkból a műanyagszemetet – vagy legalább törekedni a mennyiségük csökkentésére.

Műanyagmentes július

Az idei évben először településünk is csatlakozott a műanyagmentes július kihíváshoz. A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy az emberek drasztikus mértékben csökkentsék például a vásárlásaik során keletkező egyszer használatos műanyag hulladékok mennyiségét. Ehhez többek között az interneten is találnak segítséget a városlakók. A témában Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester tartott sajtótájékoztatót.

Kihívás és motiváció

Az alpolgármester azt mondta, a helyi kezdeményezéshez létrehoznak majd egy Facebook csoportot is, ahol a kihíváshoz csatlakozók beszámolhatnak majd a hónap során szerzett tapasztalataikról, ötleteket, tanácsokat oszthatnak meg egymással. A Zöld Kredenc Csomagolásmentes Bolt volt vezetője, Mészáros Henrietta is segítségére lesz a résztvevőknek, aki egyébként értékes nyereményeket is felajánlottak azoknak, akik a csatlakoznak a kihíváshoz és részt vesznek a sorsoláson. Az üzlet volt tulajdonosa emellett hasznos tanácsokkal is ellátja majd a városlakókat – ahogy tette ezt eddig is - annak érdekében, hogy helyi szinten is csökkenteni tudják a hulladéktermelést. Erre azért is van szükség, mert sokaknak teljesen természetes, hogy például a boltokból kilépve az árut műanyag szatyorban viszik haza.

Helyi szinten is probléma

Szabó Zsolt kiemelte, csak Dunaújvárosban a lakók egy év alatt közel egy városrésznyi műanyag szemetet halmoznak fel, amely összegyűjtése, elszállítása, feldolgozása nem kis feladat. Ha ehhez hozzávesszük még a szemetelőket, rongálókat is, akkor éves szinten súlyos összeget fizet a település pusztán az emberek által termelt hulladék miatt. Az alpolgármester ezért is buzdítja a városlakókat arra, hogy minél többen csatlakozzanak a műanyagmentes július kihíváshoz, hiszen a hulladéktermelés tudatos csökkentésével egy sokkal élhetőbb bolygót teremtünk majd az unokáinknak.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.