Terjednek a neten a kriptovaluta csalások

Öcaline - 2022. július 19. 15:06

Manapság a webet használók 30 százaléka tekinthető internetfüggőnek, a mindennapi életünk közel egynegyede már online világban zajlik. Ezzel párhuzamosan, a technológia ilyen mértékű fejlődése révén a bűnözők is meglátták az internet adta lehetőségeket. Elemzés és tipptár.

Sajnos a mindennapok során az akaratunk ellenére is kiszemelhetnek minket a kiberbűnözők, így nem árt óvatosnak lenni és fenntartásokkal kezelni azt, amit az internetet látunk vagy olvasunk! Ezúttal egy speciális szegmensre fókuszálunk.

Kriptovalutákat céloznak

A kriptopiacot még ma is kételkedés övezi, hiszen sokan nincsenek tisztában mivoltával és működésével. Nem meglepő, hogy az interneten gombamód szaporodnak a kriptovalutákkal, befektetési tippekkel kapcsolatos csalások is. A kiberbűnözők leggyakrabban online hirdetési felületeken kecsegtetnek rendkívüli hozamokat ígérő, elképzelhetetlenül gyorsan megtérülő befektetési lehetőségekkel. 
Jellemzően magyar hírességek arcképét ábrázolva láthatjuk a banner hirdetéseket, azt a látszatot keltve, hogy a közéleti személyiségek sem hagyták ki a soha vissza nem térő befektetési lehetőséget. Szembetűnő jellegzetessége a befektetési átveréseknek még, hogy a korábbi – soha nem is létező – hozamokra támaszkodva szeretnének minél több felhasználót rávenni az ügyletre.
A kriptovalutákat célzó csalások leginkább a közösségi oldalakon privát üzenet formájában, e-mailben vagy online hirdetésben bukkannak fel, amelyek legtöbbször link formájában átirányítják a felhasználót egy befektetési cég honlapjához nagyon hasonlító weboldalra. Ekkor már a weboldal domain neve is árulkodó lehet: a csalók kitalált vagy külföldi befektetési cég nevét használhatják, kisebb elírással vagy közbeékelt karakterekkel. Emellett, ha hiányzik a kapcsolati oldal vagy az ÁSZF egyike, már gyanakodjunk, és vizsgáljuk meg a weblapot!
A csalók ma már nemcsak pénzt kérnek áldozataiktól, hanem kevésbé direkt módon igyekeznek pénzhez jutni. Néhány esetben az elkövetők valamilyen adásvétel lebonyolítását imitálják – ahol az áldozat az eladó. A bűnözők hamis átutalási kivonatra hivatkozva – amelyben nagyobb összeg szerepel, mint az eladási ár – kérik áldozatukat egy bizonyos összeg továbbutalására egy nem létező, legtöbb esetben költöztető cégnek.

Korlátlan és névtelen = gyanús

A kriptovaluták legnagyobb előnye a csalók szemszögéből, hogy meghaladják a papírpénz korlátait és hatékonyságának hiányosságait. A 21. század újfajta fizetőeszköze csak és kizárólag a kibertérben létezik, és jelenleg még nem szabályozza semmilyen állami vagy banki szervezet. 
Márpedig ez azzal is jár, hogy ma még egy intézmény sem hoz döntést a kriptovaluták kibocsátásáról – ahogyan a csalások kivizsgálásáról sem. Emellett a kripto tranzakciók során az ügylet szereplői névtelenek maradnak, az egyedi azonosító alapján pedig nagyon nehéz követni a kriptovaluták mozgását.

Fő az óvatosság!

Az ilyenfajta csalások sok sebből véreznek. Egyrészt: bármilyen befektetés előtt érdemes internetes fórumokon, befektetési oldalakon tájékozódni az adott befektetési cégről. Szembetűnő vonás még, hogy a közéleti szereplők általában nem reklámoznak befektetési lehetőségeket, és befektető cégekkel nem működnek együtt. Ha a lehetőség feltűnően nagy hozammal kecsegtet, úgy érdemes gyanakodni, hiszen akkor a befektetők és a bankok is élnének ezzel a lehetőséggel – ám erre nincs példa. 
Fő az óvatosság: bármilyen kecsegtető is a lehetőség, személyes vagy bankkártya adatainkat semmiképp se osszuk meg – és ilyen esetben semmiképp se utaljunk pénzt!

(A kép illusztráció; köszönet a Rackhost.hu elemzőinek a cikk elkészültéhez nyújtott segítségükért!)   

A rovat további hírei: Sziréna

Betörte a sértett orrát és késsel kiszúrta az autójának a kerekét

Betörte a sértett orrát és késsel kiszúrta az autójának a kerekét

2024. máj. 24.

Nem mindennapi támadás ügyében döntött a vádemelés mellett a helyi ügyészség – a tavaly októberi attak szomorú mérlege betört orr és két kiszúrt gumiabroncs volt. Közérdekű munka lehet a "jutalom", értesült a DO.

Teljes útzár, terelés az M6-os sztrádán (FRISSÍTVE)

Teljes útzár, terelés az M6-os sztrádán (FRISSÍTVE)

2024. máj. 21.

Besnyő térségében helyszínelnek a rendőrök, miután a Dunaújváros felé vezető oldalon két személyautó ütközött. Sérült is van, értesült a DO. (FRISSÍTVE)

Mentőhelikopter szállt le a Vasmű úton

Mentőhelikopter szállt le a Vasmű úton

2024. máj. 15.

Súlyos sérültet kellett ellátnia a mentőknek a Kossuth Lajos utcában ma délután; a férfi a harmadikról zuhant ki, de úgy tudjuk, túlélte.

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

2024. máj. 07.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 60 éves férfi eltűnése ügyében. Látta? Tud róla? Jelentkezzen máris! De már egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. máj. 03.

Hamarosan itt a Bringatúra (nemsoká jövünk a tételes programmal), így igencsak aktuális a DSTV összeállítása. A KRESZ szabályai a kétkerekűsökre is érvényesek, már csak azért is, mert a közlekedők védtelenebb csoportját alkotják a kerékpárosok. Hangkép.

Vádemelés az ámokfutó ellen

Vádemelés az ámokfutó ellen

2024. ápr. 29.

Hol másutt, Dunaújvárosban eresztette el a gyeplőt, 10 kilométeren át menekült az őt üldöző rendőrök elől. És közben lényegében az összes közlekedési szabályt megszegte. Börtön várhat rá, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

2024. ápr. 26.

A tizenhét esztendős fiatal lány még április tizedikén tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök most a lakosság segítségét kérik megtalálásához. Egy megosztás is segíthet!