Hogyan befolyásolja a szabad játék gyermekeink fejlődését?

doszerk - 2022. november 23. 17:00

A gyerekek játékának nem egyetlen célja a szórakozás. A játéknak rengeteg pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére, a játék hiánya komoly problémák kialakulásához vezethet. (X)

Manapság sajnos egyre kevesebbet játszanak a gyerekek. Ami pedig még inkább jellemző, hogy a szabad játék ideje jelentősen lecsökkent, pedig ez az a fajta játék, mikor a gyerkőc saját maga kezd bele valamilyen tevékenységbe és önállóan irányítja azt felnőtt beleszólása nélkül. Ez az a játékmód, amely nélkülözhetetlen tapasztalatokat biztosít és felkészíti a csöppségeket a felnőtt életre. Ezért rendkívül fontos, hogy minél több szabad játékidőt biztosítsunk nekik. Ehhez találunk érdekes kiegészítőket a jatekposta.hu játékautó-kínálatában.

A szabad játék örömei

Ma már egyre nagyobb teret kapnak a számítógépes játékok, okostelefonok, tabletek egész kicsi gyerekek életében is. A mai gyerekek már szinte informatikai tudással születnek. Nehezebb lekötni a figyelmüket a hagyományos játékokkal.

Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy a kislányokat babával, a kisfiúkat autókkal látjuk a legtöbbet játszadozni. Különösen kedvelik a tűzoltóautókat, munkagépeket, teherautókat, rendőrautókat.

Ezekkel könnyedén eljátszhatják a rakodást, a pakolást, egyéb különböző szakmák jellemző vonásait. A lányok pedig anyukájukat utánozzák a babázás közben. A szerepjátékok segítenek feldolgozni a megélt eseményeket.

Játékautók és különböző járművek

Nagyjából 3 és 5 éves kor között a legtöbb kisfiú elsődleges játékeszközei a kisautók. Ilyenkor minden érdekli őket, aminek köze van az autókhoz. Kisautókból pedig sosem lehet elegendő készletük.

Valahányszor meglátnak egy-egy érdekes járművet az áruház polcain, felébred bennük a lelkesedés irántuk. Lehet az autó bármekkora méretű, felhúzható, hangot adó, tologatható, vagy bármilyen, biztosan elnyeri a tetszésüket.

Természetesen nemcsak a fiúk, hanem sok lány is előszeretettel játszik autókkal. De azért mégiscsak a kisfiúk körében a legnépszerűbbek a különböző járművek. Így nem érdemes sokat gondolkodni, mit vegyünk nekik ajándékba. Ez az a meglepetés, aminek mindig örülnek.

A szabad játék hatásai

A szabad játék segít megtalálni a gyermeknek azt, ami őt valóban érdekli. Saját lelkesedése által egyre jobbá válik. Pusztán az öröm kedvéért és nem a dicséretért, vagy azért, hogy megfeleljen másoknak.

Ez a játékmód lehetőséget biztosít sokféle tapasztalat szerzésére. Itt tanulják meg a gyerekek a problémamegoldást, a döntéshozást. Szabályok alkotását közösen végzik és fogadják el.

Hintázás, csúszdázás, mászókázás közben a gyermek maga dönti el, meddig megy el, mennyi félelmet bír leküzdeni. Így megtanulja kezelni az érzelmeit, mely jó hatással lesz társas kapcsolataira is.

A játék segít barátokat szerezni és megtartani is, mert megtanulja, hogyan kezelje és tartsa tiszteletben a másik érzéseit, szükségleteit.

Végül, de nem utolsósorban, a gyerekek legnagyobb örömforrása a játék. Igyekezzünk megadni nekik minden lehetőséget a szabad játékra.
 

A rovat további hírei: Mozaik

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban! 

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!