Dunaújváros Hetilap

Fontos döntéseket hoztak az évzáró közgyűlésen

Fábos Zsolt - 2022. december 16. 11:02

A "Dunaújváros Egészségügyéért" díj átadási ceremóniáját rövid ünnepi műsor követte a Wesley-DaCapo Művészeti Iskola növendékei jóvoltából, majd több mint ötven napirendi pont várt a képviselőkre a naptári év utolsó nyílt ülésén.

Ezúttal vita nélkül indult a közgyűlés munkája és teljes gőzzel születtek a döntések. Döntöttek többek között a költségvetési rendelet módosításáról, a közgyűlési SZMSZ-ről, továbbá az önkormányzat gazdálkodásának rendjét szabályozó rendelet módosításáról is. Módosításra várt a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet SZMSZ-e, illetve határozni kellett a DVG-s vagyonelemek átadásáról a GESZ számára.

Ahol hideg van...

Döntött a testület a József Attila Könyvtár, valamint az Intercisa Múzeum veszélyhelyzet ideje alatti minimális nyitvatartási idejéről. A könyvtár 2022. november 2-től – 2023. április 30-ig hétköznap hétfő-szerda-péntek napokon 9:00 órától 13:00 óráig, kedden és csütörtökön 13:00 órától 17:00 óráig látogatható. Az intézmény szombati napokon zárva tart. Az Intercisa Múzeum szinté rövidített nyitva tartással működik. Hétköznapokon, keddtől-péntekig 10 óra és 14 óra között látogatható. Előzetes bejelentkezés alapján az intézmény fogad egyéni és csoportos látogatókat is. Mindkét intézményünk vezetője felszólalt a közgyűlésen és elmondták, hogy tiszteletben tartják a „hidegrendeletet”, tartják is, de tíz fokban dolgoznak, ami komoly kihívásokat jelent a dolgozóknak és a könyveknek, műtárgyaknak egyaránt. Pintér Tamás elismerte, hogy embertelen körülményeket kell kiállniuk és bízik abban, hogy a kulturális szférát érintő kormányzati politika változni fog.
A lakosságot is érintő energiaárak emelkedése miatt Dunaújváros önkormányzata kiemelt céljának tekinti a lakhatás biztonságát, ezért alkotta meg a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló rendeletét, mely segíti az energiaárak emelkedése miatt a lakosság megnövekedett kiadásainak a támogatását. A támogatás közvetlenül a közüzemi szolgáltatónak kerül utalásra, a kiadásainak csökkentéséhez való hozzájárulásként. Ehhez a szolgáltatókkal is megállapodást kell kötni, erről döntött a közgyűlés.
Az önkormányzat és az Inter-Ambulance Zrt. között létrejött központi felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet teljes körű ellátásáról szóló megbízási szerződés hamarosan lejár, ezt a szerződést hosszabbította meg a testület.

Ahol nincs hideg, de sokba kerül...

Támogatja a város a Barátság városrészi rendelőben az 1. számú és 2. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó háziorvosok fűtésszámláját havonta 200 ezer forint összeggel. De a Dunaújvárosi Óvoda távhőszámlái is megugrottak, arra 9,4 millió forintot szükséges biztosítani. Az Erdő sori, volt Széchenyi Kollégium esetében ez a tétel 7.3 millió forint. Az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság, a DKKA Nonprofit Kft. kérelemmel fordult a városhoz, mely kérelem szerint 1.5 millió forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatást kértek és kaptak hőlégbefúvók vásárláshoz. 
Városunk fél évvel meghosszabbította a volt Széchenyi kollégium bérleti szerződését, melyet korábban a menekültügyi segítő tevékenységet is ellátó Vöröskereszttel kötött. 
A Dunaújvárosi Jégtörők Egyesület, a jégkorong sport utánpótlását nevelő sportszervezet elnöke azzal a kéréssel fordult a városhoz, hogy az egyesület működését negyvenötmillió forinttal támogassa. Az indoklás szerint a Dunaújvárosi Jégcsarnok üzemeltetését 2021. március 31-ig az Önkormányzat finanszírozta, ami azóta megváltozott, és a jégcsarnok üzemeltetésének terhe is az egyesületre hárult. Ez mellett a magas energiaárak és az infláció emelkedése miatt a jéghasználat költsége is megnőtt, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a dunaújvárosi jégkorong sportot szervező sportszervezeteket. A kért támogatást megszavazta a közgyűlés.
Dunaújváros az idei évben a költségvetési bevételek és kiadások időbeni elkülönülése, átmeneti hiány finanszírozása miatt éven belüli folyószámlahitel igényelt 1,5 milliárd forint összegben a számlavezetőjétől. 2023-ra vonatkozóan ismételten szeretne élni ezzel a hitellehetőséggel az önkormányzat, így ezt a szándékát jelzi bankja felé.

(Fotó:Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.