Tojásmentes étkezés kisgyermekkorban

doszerk - 2022. december 27. 11:00

A tojásallergia napjainkban egyre gyakoribb, Magyarország lakosságának körülbelül az 1 százalékát érinti. (X)

Kialakulásában leginkább genetikai tényezők játszanak szerepet, és már egészen kisgyermekkorban jelentkezhet. Ilyen esetben kerülni kell a tojás fogyasztását, és figyelni kell az élelmiszerek rejtett tojástartalmára is.

Nagy odafigyelést igényel

A tojásmentes étkezés nagy odafigyelést igényel, hiszen a tojás az alapvető élelmiszerek közé tartozik, és tojásallergia esetén nagyon kellemetlen, olykor súlyos tüneteket tud okozni a fogyasztása. Nagyon sokféle étel elkészítéséhez szükséges ez a hozzávaló, így speciális receptekre van szükség, hogy ezeket az ételeket el tudd nélküle készíteni.

Ezekhez használhatsz helyettesítő anyagokat, például a tojáspótló port is, ami nem tojásból készül. Ha nincs időd a speciális receptek elkészítésére, rendelni is tudsz a Mentes Marketből, ami glutén-, laktóz-, tej-, cukor- és tojásmentes termékek webáruháza.

A tojásallergia tünetei

A tojásallergia általában csecsemő vagy kisgyermekkorban alakul ki, és hasonló tünetei vannak, mint a többi ételallergiának. Ilyen például a bőr kipirosodása, viszketése, kiütések megjelenése, hasi fájdalom, hasmenés, hányás.

Súlyosabb esetben a száj, az arc vagy a torok felduzzad, esetleg nehézlégzés alakul ki a tojástartalmú ételek fogyasztása után. Kisgyermekkorban gyakori a tojásallergia kialakulása, ami felnőtt korra javulhat, vagy teljesen el is múlhat.

Fontos, hogy a tojásallergiás kisgyermeknek tojásmentes ételeket adjunk, így nem fog szenvedni a kellemetlen tünetektől, és esélye van kinőni az ételallergiát.

Tojást helyettesítő élelmiszerek

Ha kisgyermekednek tojásmentesen kell étkeznie, az ételek elkészítésekor különböző alapanyagokkal tudod helyettesíteni ezt a hozzávalót. Ha az ételeket akarod sűríteni, akkor keményítőt vagy burgonyát használhatsz helyette. Ha lazítani szeretnéd az ételeket, akkor búzadarával, rizzsel, tojásmentes zsemlemorzsával, szódabikarbónával vagy élesztővel teheted meg. A Mentes Market tojásmentes élelmiszerei is ezekkel a technikákkal készülnek, hogy biztonságosan fogyaszthassa az is, aki tojásallergiás.

A boltokban kapható tésztafélék, kenyérfélék, pékáruk tartalmaznak tojást, így ezeknek a mentes változatát kell megkeresned. Akkor is légy résen, ha az élelmiszerek összetevői között albumin, majonéz, tojáslikőr, globulin, ovalbumin, lizozim vagy tojáshab szerepel.

Tojásmentes édességek

A legtöbb sütemény elkészítéséhez szükség van tojásra, így ha e nélkül szeretnéd elkészíteni őket, érdemes jól bevált recepteket keresni. Persze nem mindig van idő ezek elkészítésére, ilyenkor rendelhetsz különböző tojásmentes édességeket, például a Bob’s kakaós kekszet.

Ha tojásmentesen kell kisgyermekednek étkeznie, sok odafigyeléssel nem lehetetlen teljes értékű táplálkozást biztosítani a számára.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.