Dunaújváros Hetilap

Minden szempontból veszélyes üzem lesz az iváncsai akkumulátorgyár

Öcaline - 2023. január 19. 18:15

Egy éven belül immár a harmadik tragikus munkahelyi baleset történt a napokban az iváncsai akkumulátorgyár építkezésén. A tragédiák közvetve egy másik veszélyre, a környezetvédelmi, baleset-megelőzési, katasztrófavédelmi szempontokra is figyelmeztetnek.

Balesetben életét vesztette egy dél-koreai állampolgár az Iváncsán épülő akkumulátorgyár területén múlt péntek este – erősítette meg a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A múlt pénteki tragédia előtt, január 8-án pedig egy 39 éves szlovák állampolgárságú férfi ütötte el nála egy évvel fiatalabb honfitársát targoncával az építési területen – az elgázolt férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe. Tavaly májusban pedig egy 52 éves férfi halt meg, miután munkavégzés során rázuhant az általa vezetett hidraulikus emelőgép.

Építkezés a semmi közepén 

A múlt pénteki eset kapcsán a Népszava hasábjain született összegzés felidézi: Iváncsán 135 hektáron épül akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében, Az akkumulátorgyár infrastruktúrájának kialakítását a magyar kormány 50 milliárd forinttal támogatta, írja a lap. Az eredetileg Dunaújvárosba szánt ipari park ugyanis nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával az oda települő gyárakhoz, vagyis mindent ki kell építeni: vizet, áramot, tűzoltóságot – mindent, amit Dunaújvárosban egyébként rendelkezésre állt volna. Így azt most újra ki kell építeni, javarészt Mészáros Lőrinc cégeivel sok-sok milliárdért. Miközben az addig békés falut, Iváncsát ellepték a kiépülő cégek munkásai. Az ott élők közül sokan talán még mindig nem is sejtik: az eddigi békés kis falujuk nak vége: a 2800 lelkes településre 2000-3000 munkavállaló érkezik, a legkülönbözőbb nemzetek képviselői közül.
 
Ki beszél itt védelemről?

A közelmúlt balesetei közvetve egy még jelentősebb veszélyforrásra is felhívják a figyelmet. Az a munkavédelmi kánonban alapszabály, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel a hasonló tragédiák esélye minimálisra csökkenthető, a tragédiák számából arra következtethetünk, hogy ezeket a prevenciós előírásokat meglehetősen könnyű kézzel alkalmazzák a gigaberuházás során.
Márpedig még komolyabb lesz a vész, amikor munkába áll az akkumulátorgyár, amely – ne kerteljünk – egy veszélyes anyagok sokaságát kezelő és feldolgozó vegyi üzem, amelynek nemcsak működését, de építését is roppant komoly élet- és környezetvédelmi sztenderdek szabályozzák. Egy példa: azt, hogy az iváncsai komplexumban a savtartályok telepítése megfelel-e az okkal-joggal rigorózus környezetvédelmi szabványoknak, természetesen csak remélhetjük, az viszont, hogy az átlátható, legalább a szakértők számára ellenőrizhető működést garantálni kell, kellene, nem lehet kérdés.
 
Elrettentő példa

Már csak azért sem, meg a Mérce tavaly márciusi oknyomozó összegzése szó szerint elrettentő példával szolgál a koreai cégcsoport komáromi üzeméből. Mint a portál felidézi, tavaly január végén baleset történt a gyárban, ami után 14 dolgozót szállítottak kórházba – méghozzá tipikusan mérgezéses tünetekkel: hányással, orrvérzéssel, szédüléssel. Szintén fontos megállapítás, hogy akkor és ott a lakosok semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy pontosan mi is történt a felső küszöbértékű (vagyis nagy mennyiségű tűz- és robbanásveszélyes, illetve egészségkárosító hatással bíró anyaggal dolgozó) veszélyes üzemben.

Részvétet nyilvánított és óva int a polgármester

Az épülő iváncsai gyárban történt tragédiákról posztolt közösségi felületén Pintér Tamás polgármester. A város első embere kiemelte, rövid időn belül következtek be a végzetes események – és természetesen részvétét fejezte ki az elhunytak családjának, barátainak.
A polgármester mindezek mellett megjegyezte: az ivancsai ipari park beruházása az első pillanattól kezdve botrányos, a feszített tempó és az üzem veszélyei sajnos magukban hordozzák az újabb végzetes események lehetőségét. "... bízom benne, hogy a döntéshozók és közreműködők, akik most mélyen hallgatnak, levonják a konzekvenciákat" – zárta a facebook felületén tett bejegyzését Dunaújváros polgármestere.

Erre, magunk között, nagyon, nagyon kicsi az esély...
 

A rovat további hírei: Közélet

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.