Dunaújváros Hetilap

Stabil a város költségvetése

Fábos Zsolt - 2023. január 12. 18:00

Rengeteg a hátráltató tényező, feszes és átgondolt gazdálkodásra van és lesz szükség, hangsúlyozta a büdzséről szóló tájékoztatóján a város gazdasági alpolgármestere.

"Amikor átvettük a város vezetését, akkor elhatároztuk, hogy a város gazdasági helyzetéről is időről-időre tájékoztatást nyújtunk. Ezt a szokást 2023-ban is folytatjuk, már csak azért is, mert ez az esztendő sem lesz könnyű" – kezdte év eleji sajtótájékoztatóját Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester.

Egy a lényeg: működjön a város!

A város jelenlegi gazdasági helyzete egy szóval kifejezve: stabil. És talán ma ez a legfontosabb és legfajsúlyosabb információ a költségvetésről, a gazdasági folyamatokról, hogy akármilyen nehéz is és nehezek a körülmények, de működik a város. Évekkel korábban sem volt egyszerű a helyzet, Szabó Zsolt szerint, amikor 2019. őszén átvették a város vezetését, rögtön utána kezdődött a koronavírusjárvány, majd pedig az azt követő gazdasági visszaesés. Aztán 2021. végén már elindult az az energiaválság, ami 2022-ben ért a csúcsra és tart még jelenleg is. Az elszabadult energiaárakkal kapcsolatban az önkormányzatnak jelentős kiadásai lettek:
– 2022-ben sem került el bennünket a kormányzati elvonás. Bár a közelmúltban egy 650 milliós támogatást is kaptunk a megnövekedett energiaköltségek miatt, azonban emlékeztetnék mindenkit: néhány hónapja több, mint 6 milliárd forintot vontak el Dunaújvárostól, amit a sportcsarnok felújítása kaptunk. A tavalyi év második felében és minden bizonnyal idén is a legnagyobb kihívást az energiaárak növekedése okozza majd. A távhő ára tavaly a tizenkétszeresére nőtt, és ugyan csökkent az ár, de még mindig hatszor annyit kell fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt, miközben a bevételeink közel sem nőttek ekkorát. Csaknem 1,5 milliárd forinttal kell többet fizetnünk idén az energiáért, mint korábban, a mostani kormányzati támogatás tehát ennek a felét sem fedezi, a fennmaradó részt nekünk kell kigazdálkodnunk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a távhőszolgáltatást végre egy olyan cég végzi, ahol megvalósul az önkormányzati kontroll. Ennek köszönhetően több száz dunaújvárosi vállalkozásnak tudtuk biztosítani az olcsó távhőt, nekik nem kell a tízszeres árakat fizetni, ezáltal rengeteg munkahelyet és vállalkozást tudtunk megmenteni.

Fejlesztések sorát valósították meg

A sajtótájékoztatón szóba kerül a Dunaferr helyzete is, hiszen tavaly közel 2 milliárdos engedményt tett a város a vasmű felé iparűzési adó átütemezésével. A témával kapcsolatban Szabó Zsolt reagált a jobbára közösségi felületeken leírtakra, hogy ezt az adót a Dunaferr amúgy sem fizette volna meg, az alpolgármester szerint ez nem igaz, hiszen a Dunaferr mindig eleget tett az adófizetési kötelezettségének a város felé. Ráadásul az iparűzési adó a települések gyakorlatilag egyetlen saját bevétele, így bizony nagyon fontos forrás. Szabó Zsolt beszélt még tavalyi évi fejlesztésekről és szóba került a jövő is:
– Minden nehézség ellenére egy sor fejlesztést is meg tudtunk valósítani. Elindult a pentelei orvosi rendelő felújítása, a Szalki-szigeten pedig egy sor fejlesztés valósult meg, Dunaújváros zöld szigete végre kerékpárral és gyalogosan is megközelíthető lett. Szintén jelentős közlekedésbiztonsági fejlesztés indult a vasútállomás környékén, így hamarosan ott is biztonságosan közlekedhetünk nem csak autóval, hanem gyalogosan és kerékpárral is. A Táborállási részen több száz méteren készült el az utak szilárd burkolata és a csapadékvízelvezetés, ami évtizedes vágya az ott élőknek. 2023-ban is feszes költségvetéssel, ésszerű gazdálkodással készülünk, gőzerővel tervezzük a 2023-as költségvetést, amelyről idén is részletes tájékoztatót fogunk adni. Ez sem lesz egy könnyű év, de bízunk benne, hogy lassan végre tényleg túl leszünk a 7 szűk esztendőn és elkezdődhet a nyugodt építkezés korszaka.

(Fotó: Vaszócsik Kristóf)
 

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.