Disznótorok és farsangok Dunapentelén

doszerk - 2023. február 11. 18:02

Megadta a módját a téltemető mulatságoknak, a disznótoroknak és persze az életigenlő vidámságnak is Dunapentele népe – Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

A hideg és a tél beköszöntével eljött a disznótoroknak az időszaka, Vízkereszt után pedig megkezdődött a hamvazószerdáig tartó farsangi szezon – lakodalmakkal, bálokkal, mulatozással és finom falatok fogyasztásával.

A disznóölések időszaka

A disznóölés Márton napkor, november végén, az adventi vásár idején, illetve karácsony és újév között zajlott. Kora reggel a jószág leszúrásával kezdődött a nap, ezt többen elvégezhették: a házigazda, egy hozzáértő rokon, de előfordult, hogy böllér vagy hentes segítségét kérték. A disznót orjára bontották, kikerekítették a sonkáját, majd a hátáról elkezdték lefejteni a szalonnát, végül a gerincet egészben kiemelték. Többféle étel készült ekkor, például hurkák: a véres hurkába köles, a májasba pedig zsemle került a fűszereken kívül.
A nap végén tort tartottak, erre hivatalos volt a rokonság is. Frissen készült étkeket tálaltak fel: húslevest, főtt húst paradicsomszósszal, sült húst, hurkát és kolbászt, töltött káposztát. Desszertnek hájas pogácsát kínáltak. Kóstoló járt a böllérnek egész napi fáradalmaiért, de másnap a rokonok és a szomszédok is kaptak belőle.

Természetes folyomány: a farsang

A megmaradt húsok tartósítására a sózást és a füstölést alkalmazták, farsang idején pedig ezekből a húsokból készült a kocsonya, de más finomságok is kerültek az asztalra. Népszerűek voltak a különféle fánkok, a húsleves; a farsangolókat pedig többféle harapnivalóval is várták. A teljesség igénye nélkül akadt pogácsa, sült birsalma, főtt kukorica és pirított napraforgómag. Az iparosok és értelmiség teaestjein és a batyusbálokon tálaltak pogácsákat, húsokat, süteményeket és természetesen bort.
A hamvazószerdai böjti ételek zárták a farsangot, amit a bőgőtemetés is jelképezett. Dunapentelén másnap, csonka csütörtökön tartották az utolsó bált. A '30-as és '40-es években a Magyar úti Jantsky-féle vendéglő adott otthont a bálnak – egy este erejéig felfüggesztették a megkezdett böjtöt, és elfogyasztották a megmaradt ételeket.

Kronászt Margit
(Archív fotó: Intercisa Múzeum)

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.