Dunaújváros Hetilap

Zászlót bontott, az óvodákra fókuszált a MONDD!

Öcaline - 2023. február 2. 10:31

Új sorozattal jelentkezett a Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke csoport: a MONDD! programjának első eseménye az óvodai nevelés nehézségeit vette górcső alá még múlt csütörtökön.

Elsőként a város és környéke óvodáinak pedagógus és szülő képviselőit hívták a dialógusra – az eseménynek a Városháza főépületének díszterme adott otthont. 

Komoly kihívások, súlyos gondok

A múlt csütörtöki esemény fókuszában az óvodai nevelés állt, azonban az első körben a sorozatnyitó program szervező csapatával ismerkedhettek a résztvevők: a program két házigazdája, Budavári Sándorné Marianna és Horváth Éva köszöntője után Horváth Éva be is mutatta a Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke csoportot. A közösség eddigi szerepvállalása, jövőbeni tervei mellett sok szó esett a MONDD! dialógus céljáról is. A tanácskozáson részt vett Barta Endre humán ügyekért felelős, valamint Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester is.
A sorozatnyitó előadáson Gyenes Józsefné tartott előadást Gondok az óvodai nevelés területén címmel. A Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője a pedagógushiány – 115 pedagógus helyett 75 óvodapedagógus dolgozik, a hiányzókat pedagógiai asszisztensekkel és nyugdíjas kollégákkal pótolják –, a tárgyi eszközök elégtelensége mellett az adminisztrációs munka mennyiségét, valamint a speciális nevelési igényű gyerekek számának radikális emelkedését említette.

Szintén a gondok között szerepel a dolgozói korfa alakulása (a végzett óvodapedagógusok döntő többsége nem a szakmában helyezkedik el), amelynek az egyik döntő tényezője a bérszínvonallal függ össze – az előadó hangsúlyozta, 7, azaz hét (!!!) éve nem volt béremelés a szférában.

Műhelymunkával folytatták

Az előadást a témához kapcsolódó kötetlen műhelybeszélgetés követte – Kissné Ividics Titanilla moderálásával többek között az óvodai nevelés területének problémái, valamint az összefogás, együttműködés, közös fellépés lehetőségei kerültek terítékre, de arról is sok szó esett, hogy miként képzelhető el a hiteles információk eljuttatása az oktatásügy valós helyzetéről a nyilvánossághoz. 
Abban minden résztvevő egyetértett, hogy a közös fellépés csak a szolidaritás esélyeinek növelésével érhető el, és közös kívánalomként merült fel a helyi erők összefogása a jobbításért. A beszélgetést követően – zárszó helyett – ismét Gyenes Józsefné következett, a résztvevők a Milyen legyen a jövő óvodája? című előadást hallhatták. 

És ez még csak a kezdet!

A folytatás február 9-én lesz, amikor a dunaújvárosi és környékbeli közoktatási intézmények képviselőit, míg február 23-án a szakképzésben érintett kollégákat, szülőket és DÖK képviselőket várják a MONDD! alkalmaira. 
Az eseményen megszülető szakmai felvetések alapján a Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke csoport tervet készít a teendőkről, illetve a szféra problémáinak lehetséges megoldásairól.

Folytatódott a pedagógussztrájk – Dunaújvárosban és környékén is

Az oktatási válság elleni demonstrációk, illetve a cikkünkben is bemutatott kísérletek mellett a pedagógusok sztrájkja is folytatódott. A sztrájkhét utolsó napján, a keddi szolidaritási napon több mint harminc pedagógus sztrájkolt a Széchenyi István Gimnáziumban, de voltak sztrájkolók az Aranyban, a Dózsa és a Petőfi iskolában, valamint a Pedagógiai Szakszolgálat intézményében is. A térségben két településen, Rácalmáson és Baracson is több pedagógus sztrájkolt. Mindezek mellett a dunaújvárosi tanácskozást szervező közösség több tagja is részt vett a Tanítanék Mozgalom évértékelő gáláján, amely – idézve az eseményről posztolt képtár szövegéből – "lélekemelő, csodás és megrendítő" volt.

A kormányzat minden lehetséges eszközzel lehetetleníti az érdekérvényesítést – de még mindig sokan kitartanak. 

(Fotó: Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke)

A rovat további hírei: Közélet

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.