Dunaújváros Hetilap

Folyamatos termelést és tisztességes bért minden gyári dolgozónak!

doszerk - 2023. március 2. 18:00

Február közepén elindulhatott a II. kohó, a vasmű ugyanakkor továbbra is takaréklángon üzemel. Az új befektető(k)ről továbbra sem tudni biztosat, az idő előrehaladtával egyre nő a kérdőjelek száma is. Közben újra előkerült a technológiaváltás témája és az a körüli vita. A vasgyár jelenével kapcsolatos véleményéről Pintér Tamás polgármestert kérdeztük.

Mindenkinek van véleménye a vasműről, hiszen Dunaújvárosban és környékén nincs ember, aki valahogyan ne kötődne a gyárhoz. Ha ő maga nem is dolgozik vagy dolgozott ott, akkor a szülők, testvérek, barátok között egészen biztosan van vasműs munkavállaló. 

Túllépni a megosztottságon

A gyár léte körül időről időre felmerülnek a kérdések, a 90-as években a piacgazdaságba vezető átmenet miatt, a 2000-es években a privatizáció miatt, a 2010-es években a vasgyártás világpiaci folyamatai miatt – valami mindig volt, amihez alkalmazkodni kellett és minden negatív, lesajnáló vélemény ellenére a Dunaferrnek ez mindig sikerült is – mondja határozottan a városunk polgármestere. Pintér Tamás szerint a mostani helyzeten is túl lesz a gyár, azonban szerinte ehhez a mostaninál nagyobb nyitottságra lenne szükség az érintettek között:
– Természetesen nem vagyok naiv, pontosan tudom, hogy mindenki a saját politikai és gazdasági tőkéjét félti a jelenlegi helyzetben, ugyanakkor a feleknek be kellene látniuk, hogy a helyzet megnyugtató és hosszú távú rendezésére akkor van lehetőség ha minden fél egy asztalhoz ül és lehető legnagyobb nyíltsággal, a nyilvánosság bevonásával elemzik a helyzetet. 

Fontos a nyílt párbeszéd

A polgármester úgy érzékeli, óriási megnyugvást okozott a munkavállalók és a városlakók körében, hogy hosszú évek "szinte könyörgése" után a kormányzat végre beavatkozott a folyamatokba, de a több ezer dolgozó megérdemelné, hogy a jelenleginél nagyobb nyíltsággal kommunikáljanak velük a jövőjükről: 
– Legyünk őszinték: ez a gyár ma azért tud működni, mert egy olyan elhivatott szakembergárdája van, akik nem úgy állnak a munkájukhoz, hogy 6-tól 14-ig legyen letudva. Ezeknek az embereknek ez hivatása, a tudás szinte a vérükben van, és a cég működése szívügyük. Nem nagyon hallani még munkásokat, akik olyan szeretettel beszélnek a munkájukról, mint a Dunaferr dolgozói. Ha ők nem így álltak volna az ügyhöz, akkor hozhatott volna a kormány vagy a városvezetés bármilyen döntést és jogszabályt, a gyár nem működne. Véleményem szerint ezek a dolgozók sokkal átláthatóbb kommunikációt érdemelnének a cég jövőjéről.

Pintér Tamás szerint erre azért is van különösen szükség, mert ismét előkerült a technológiaváltás körüli vita: 
– Az, hogy a vasgyártásban is "zöld fordulatra" van szükség, lehet egy jogos álláspont. Ezt azonban egy nagyon nyílt szakmai tervezésnek kell megelőznie. Azt ugyanis a Vasmű dolgozóival erkölcsileg nem lehet megtenni, hogy e mögé bújva szüntessék meg az állásukat és e miatt szüntessenek meg termelési folyamatokat. A mi álláspontunk nagyon világos a kezdettől fogva: a Dunaferr teljes vertikumát meg kell tartani, a folyékony fázissal együtt, ahogyan a szakembergárdát is. Ehhez hozzá lehet igazítani egy technológiai váltást, de ezeket a szempontokat figyelembe kell venni. 

A jövő legyen a lényeg...

A vasgyári szakembergárdába pedig a polgármester szerint beletartozik az a több ezer ember, akiket az elmúlt években, évtizedekben kiszerveztek a cégtől: 
– Annak a vitának, azt gondolom, nem most van itt az ideje, hogy ezek a kiszervezések jók vagy jogosak voltak-e. Nem is gondolom, hogy erre egységes választ lehetne adni, biztosan volt olyan is, amikor ez rossz döntés volt, de a lényeg, hogy itt is több ezer emberről, több ezer családról beszélhetünk. Ők is ugyanúgy a vasműért dolgoznak, és nekik is kenyeret kell tenniük a családi asztalra. A vezetők rossz döntéseinek levét nem ihatják meg az egyszerű dolgozók.
A polgármester szerint itt lenne az ideje, hogy mindenki félretegye az ügyben a szakmai, gazdasági és politikai féltékenységét és egy asztalhoz üljenek a felek, hogy ezeket a nagyon fontos, több ezer ember sorsát foglalkoztató kérdéseket a legnagyobb nyíltsággal átbeszéljék. Most ugyanis egy olyan időszakban van a Dunaferr, amikor a meghozott döntések több évtizedre meghatározzák a gyár sorsát. Pintér Tamás hangsúlyozza: sem most, sem évek múlva nem az fogja érdekelni az itt élőket, hogy melyik politikai erő mit tett – hanem az, hogy van-e stabil és jól fizető állásuk vagy sem.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: Németh Zsolt; belső oldali fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.