Dunaújváros Hetilap

Lakáspiaci pangással kezdődött az idei év

Öcaline - 2023. március 10. 16:05

Az első hónapok trendjei és az elmúlt év fontos tényei országos viszonylatban, helyi kitekintéssel – elemzés a Creditline szakértőinek közreműködésével.

Már a tavalyi év második felében is érezhetőek voltak a lakáspiaci fordulópont jelei hazánkban, hiszen nemcsak az új lakáscélú hitelek volumene esett vissza több mint 20 százalékkal, hanem a lakáspiaci adásvételek száma is. 

Szűkülőben a lakáspiac

A visszaesés oka jellemzően a kedvezőtlen kamatkörnyezet, az elhalasztott tranzakciók köre és az infláció, amely most már egyértelműen megmutatkozik a hazai lakásárak alakulásában is. Több előrejelzés szerint az idei esztendő a visszaesésé lesz, ám akad olyan elemzés, amely csak bizonyos ingatlan-szegmensekben számol tartós árcsökkenéssel.
Az irány viszont egyértelmű: míg 2021 első hat hónapjában az elmúlt évek ingatlanár-drágulásához képest is csúcsot döntött a lakáspiaci áremelkedés – a kedvező makrogazdasági jellemzők nyomán –, a tavalyi év harmadik negyedévben már több tényező is befolyásoló erővel bírt a lakásárak esetén, amely az ingatlanpiaci fordulópont bekövetkezését jelezte előre. Az idei kilátások szerint a kereslet további csökkenésével kell a lakáseladóknak számolnia a jelenlegi kedvezőtlen és változékony gazdasági helyzet nyomán.
A jegybanki alapkamat emelkedése is erőteljesen érintette nem csak a hitel-, de a lakáspiacot is. A kamatkörnyezet változása sok hitelszerződést érint közvetetten; amíg kamatstop van érvényben, a változás az újonnan megkötött hitelek esetében is értendő. 

Dunaújváros is drágább lett

Dunaújvárosban is megfigyelhető az ingatlanok felértékelődése, amelynek eredményeképp jelenleg a négyzetméterenkénti átlagár nem sokkal marad el a fél millió forinttól. Ennek értelmében egy átlagos paraméterekkel rendelkező ingatlan kínálati ára megütheti a 30 millió forintot is, de ingatlantípusonként igen eltérő kínálati árakkal találkozhatunk. 
A jelenlegi statisztikák szerint a legdrágább négyzetméter árakkal a téglalakások esetében találkozhatunk, átlagosan 460 ezer forintért kerülnek meghirdetésre négyzetméterenként, míg a panellakások és a családi házak esetében néhány ezer forintos eltérést láthatunk. 
A lista élén nagyjából 800 ezer forintos négyzetméter árral Zamárdi áll a KSH ingatlanadattár mutatói alapján – de a Balaton és az agglomeráció települései közül is sok város szerepel Magyarország drágább települései között.

Az optimista forgatókönyvtől a területválasztási trendekig

Az elemzések sorában létezik egy optimista forgatókönyv is, amely szerint más jellemzőkkel számolhatnak a szereplők, mint amilyeneket például a 2008-as válság után. Ezt a megközelítést támasztja alá, hogy az otthonteremtési támogatások nagy része még az idén is elérhető lesz a lakásvásárlók számára. Emellett ahhoz, hogy az ingatlanárak szembetűnő mértékben essenek vissza 2023-ban, még több, a gazdaságot negatívan érintő feltétel szükséges – ezek közül jelenleg az emelkedő kamatkörnyezet és az infláció az, amelyek kedvezőtlen hatást gyakorol az ingatlanpiaci folyamatokra.
Fontos viszont, hogy 2021 év végén, 2022 év elején erőteljesen megváltoztak a lakásvásárlók területválasztási preferenciái: erőteljes költözési hullám vette kezdetét az agglomeráció városaiba és vidékre. 2023-ban újra megfigyelhető ez az ingatlanpiaci tendencia, de fordulhat az irány: a járvány hatásának lecsengése és az emelkedő rezsiárak miatt újra kedveltebbé válhatnak a kisebb lakások és a városi környezet.

(Forrás: Creditline.hu; fotók: Vaszócsik Kristóf)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.