1761 óta létezik Historia Domus Dunapentelén

doszerk - 2023. április 2. 8:05

Településünk történelmi emlékei közül ezúttal az egyházi vonatkozású tényezőkre koncentrál Kronászt Margit történész-muzeológus. Virágnapi vendégposzt. 

Az első kereszténységre utaló leletek a római kori Intercisából származnak; a török hódoltságtól pedig egyre több forrással találkozunk, melyek az egyes történelmi vallások jelenlétéről tanúskodnak. Fedezzük fel Pentele egyik legrégebbi épületét!

Történelmi háttér – út az építésig

Az egyházközség történetének megismeréséhez fontos vetni néhány pillantást a történelmi folyamatokra, amelyek következtében a korábbi rácos jellegű településből (Rácpentele), katolikus lett. A török uralom alóli felszabadulást követő évtizedekben, Pentele urai több hullámban is telepítettek be új lakókat (kálvinista magyarokat) – de az érvényben lévő Carolina Resolutio nem engedélyezte számukra saját imaház építését, így fokozatosan elhagyták a települést.
Az 1720-as években kb. 15 katolikus család élt a településen, felekezeti temetőjüket 1735-ben nyitották meg (ez a mai temető Öregtemetőnek hívott része). 1743-1744-ben Pentele új földesúra, Rudnyánszky József újabb családokat telepített le és a rác lakosság ekkor került kisebbségbe. A felekezet első vertfalú nádtetős templomát 1743-ban emelte. 1745-ben helyben is megkezdődött az anyakönyvezés – ezeket korábban Előszálláson vezették, rövidesen megindult a katolikus oktatás, majd megépült az önálló felekezeti iskola is. 
1748-ban Rudnyánszky úgy döntött, hogy a katolikus híveknek méltó templomot emeltet: december 21-én szentelték fel a Szentháromság tiszteletére. A templomban a hívek padokat, szószéket, orgonát és keresztelőkutat is találtak, valamint több szobrot, többek között Szent József, Szent Julianna vagy a Szentháromság tiszteletére. Tornyában három harang kapott helyet. 1752-től a korábbi ferences szerzetesek helyét egyházmegyés plébánosok vették át, 1759-ben pedig megépült a plébánia épülete. Ekkoriban kezdték el a templomtörténeti események vezetését a Historia Domusban.

Templomtörténet – címszavakban

1769-re a hívek növekvő száma megkívánta a templom bővítését. Rudnyánszky meghosszabbíttatta az épületet, a fatorony helyett kőtorony épült és már oltárból is három kapott helyet a templomban. Káplán 1778-tól biztosan működött a pentelei plébános mellett – akinek segítségére volt a gondnok, az egyházfi és a sekrestyés is, valamint felügyelte a bábákat és az iskolamestert.
A Magyar Királyi Helytartótanács és a püspök biztosították az anyagi fedezetet 1823-ban a plébánia újjáépítésére. Noha a templom is rászorult már a renoválásra, ennek megkezdésére mégis 1862-ig kellett várni. A neoromán stílusban újjáépített háromhajós alaprajzú templomot végül 1864. június 12-én szentelte fel Zalay Ferenc plébános.

A XX. század világégései közül a II. világháborúban került Pentele közvetlenül a frontvonalba. A bombázásokban lakóházak, köz- és egyházi épületek egyaránt megsérültek. A templom tornyát lebombázták, az épület súlyos károkat szenvedett. A háború után megkezdődött a károk felszámolása, de a templom részleges helyreállítása csak 1964-re készült el. Utolsó külső felújítására 2001-ben került sor.

Kronászt Margit
(Címlap- és nyitókép: József Attila Könyvtár; belső oldali fotó: Intercisa Múzeum)

A rovat további hírei: Mozaik

Huszonnyolc játszóterünk van, nagy többségük napvitorlával üzemel

Huszonnyolc játszóterünk van, nagy többségük napvitorlával üzemel

2024. máj. 28.

A tavasz nagyon sok mindennek a szezonját hozta el, többek között a játszóterekét is. Városunkban most huszonnyolc játszóteret készítettek fel a gyerkőcök fogadására, többségükbe pedig napvitorlát helyeznek a homokozók fölé. 

A medencék, jakuzzik vízkezelése

A medencék, jakuzzik vízkezelése

2024. máj. 28.

A kikapcsolódás központja a családi házakban ma már egyre inkább a kertre tevődik át, itt pedig a sütőhelyek, a kiülők és más pihenési-szórakozási lehetőségek kialakításával járulhatunk hozzá a rekreációhoz. (X)

Parázs-Varázs, gyermeknap: sikerszéria a Szalki-szigeten (galériával)

Parázs-Varázs, gyermeknap: sikerszéria a Szalki-szigeten (galériával)

2024. máj. 27.

Nagy tömeget vonzott és kegyetlenül jól sikerült a kavalkád, amit idén is vétek lett volna kihagyni – írom ezt úgy, hogy vasárnap reggelre de facto leszakadt a jobb lábam. Címszavas és hiperszubjektív beszámoló jön, kapaszkodjatok. És -nak.

Hogyan határozzuk meg a cégünk székhelyét, ha a költségek csökkentése a cél?

Hogyan határozzuk meg a cégünk székhelyét, ha a költségek csökkentése a cél?

2024. máj. 27.

Egy cégalapítás során a vállalkozók fejében számos kérdés cikázhat. Biztosan felmerül bennük, hogy hogyan oldják majd meg a könyvelést, hogy milyen adminisztratív tevékenységekkel kell számolniuk, hogy milyen ütemben szeretnének növekedni – és így tovább. De egészen biztos, hogy az első kérdések között szerepel a cég székhelyének meghatározása is. (X)

Nyárias idő, de bárhol, bármikor kipattanhat egy zápor

Nyárias idő, de bárhol, bármikor kipattanhat egy zápor

2024. máj. 27.

Nem kérdés, küszöbön a kánikula, a héten már 30 fok körüli csúcsok is lehetnek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén felhősebb idő lehet, csapadékkal. A hét végn meg már: szia, nyár!

Szoboszlai, Mourinho, Németország – hogy mi a közös bennük? A közelgő Európa-bajnokság!

Szoboszlai, Mourinho, Németország – hogy mi a közös bennük? A közelgő Európa-bajnokság!

2024. máj. 27.

I am José Mourinho – bizonyára te is a portugál mester hangján olvastad fel a bemutatkozást. Hogy honnan is ered mindez? Bizony, a Topps kártyák promóciójából! Na és hogy mi köze ennek Szoboszlaihoz vagy Németországhoz? Az, hogy az Európa-bajnokság egyik fő támogatója, a Topps és annak arca, Mourinho ezzel a videóval köszönt be körülbelül két évvel ezelőtt – és lett azóta szállóige. (X)

Ünnepi előhang gyermeknapra a Rómain (galériával)

Ünnepi előhang gyermeknapra a Rómain (galériával)

2024. máj. 26.

Bár a gyermeknapi kavalkádba ma várják a családokat a Szalki-szigetre, egy remek közösségi eseményről már beszámolhatunk: Elő gyereknap a Rómain címmel rendezték pénteken, komoly kavalkád kerekedett.