Egy a lényeg: sosem unatkoztunk

Öcaline - 2023. április 4. 10:30

Az Erkel kert udvara csaknem olyan zajos volt egykor, mint mondjuk a Szalki-szigeti szabadstrand. Dr. Tóth István múltidéző vendégposztja.

Az udvarban a mindenki által 26-osként emlegetett 26. számú Állami Építőipari Vállalat és társai is gondoskodtak időről időre a gyermekkor színesebbé tételéről. 

Játék az élet

Árkot ástak például részünkre, amit ők egyébként tudatlanul csak a távfűtés bevezetésével kapcsolatos munkálatoknak tekintettek. Máskor állványokat emeltek nekünk, amikről azt gondolták, hogy azok az épület színezésére szolgálnak, holott a későbbiekben divatossá vált mászófalak előhírnökei voltak.
Akármibe is fogtak a szakik, úgy tűnt, mintha gondosan ügyeltek volna arra, hogy számunkra értékes dolgokat hagyjanak az udvaron. A hordozható kovácstűzhely és a kétkerekű japáner éppen úgy játékként volt használható a munkaidő végétől, mint a meggyújtott karbid is. Amikor levonultak a számukra csak építési területet jelentő udvarról (ami nekünk olyan volt, mint a Pál utcai fiúknak a füvészkert), mindig hátrahagytak ezt-azt, ami komoly értéknek ígérkezett a magamfajta gyerekek részére. Az ácskapcsok és az állvány bilincs például sokáig ott pihent az előszobánk sarkában, míg rá nem ébredtem, hogy egyikkel sem tudok igazán mit kezdeni. 

Mindig történt valami

Nem mintha nem lett volna eléggé mozgalmas a gyermekkorunk a felnőttek akaratlan segítsége nélkül is.
Az udvaron mindig történt valami. Kinéztünk az ablakon, és, ha megláttuk valamelyik cimborát, hiába mondta anyánk, ne kapkodjunk a reggelivel, amilyen gyorsan csak lehetett, lapátoltuk magunkba az ételt, hogy mielőbb az udvaron lehessünk. 
Akkoriban még nemigen voltak olyan munkahelyek, ahol foglalkoztatni tudták volna anyáinkat, így a konyha ablakából kipillantva el tudták látni a gyerekfelügyeletet. Az udvar volt a mi óvodánk, majd később a napközi otthonunk. Nem kellett ahhoz óvónéni, sem tanítónéni, hogy megtanítson bennünket különféle játékokra. Valamiképp jöttek azok maguktól is.
A srácoknál a foci természetesen mindent megelőzött. Kissrác korunkban az aszfaltos "kiskör", később a mögötte levő egykor füves, de a rendeltetésszerű foci használattól erősen foltos parkban folytak a küzdelmek, hogy aztán a legjobbaknak ez már kevés legyen. Így jött létre ifjúságunk valóban legendásnak mondható kispályás csapata, az Lboys. 
A focizásnak kiegészítő sportága volt a lábtenisz, vagy népszerű nevén a lábtengó. Az aszfaltra krétával rajzolt négyosztatú pálya a bentmaradáshoz technikás játékot igényelt.

Végtelen történet, élő közösséggel

A nyár slágere természetesen a gyerekcsapatok Dunára vándorlása volt a "Cső"-nél, vagy a kórház térségében a "Strand"-ra, illetve a Szalki-szigeti szabadstrand-ra. Persze, szóba jöhetett az uszoda is, ahol névről ismert sellők és kamasz megfelelőik vívták ki nemzedékünk elismerését.
Aztán ott volt még a többi móka – a Jöjjön az a híres nevezetes..., az Amerikából jöttem, az Adj király katonát!, a bigézés, a snúrozás, a pöckölés, a sárkányeregetés – és még ki tudja, hány játék, amelyekhez több kellett, nem volt elég egy gyerek, mint manapság a mobiltelefonos játékokhoz.

Hiába, fejlődünk...

Dr. Tóth István
(A kép archív felvétel az Erkel kertről)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.