Egyéves az e-roller Dunaújvárosban

Fábos Zsolt - 2023. április 25. 8:30

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt startolt el a Bird elektromos bérroller szolgáltatás Dunaújvárosban, és nem kérdés a folytatás sem. 
 

Szemléltetőként csak egyetlen számadat, egy esztendő leforgása alatt 39 ezer regisztrált felhasználó használta a városi rendszert. Egy 43 ezres városban, nem rossz: olyan, mintha majdnem minden dunaújvárosi bérrollerezett volna már. Persze a valóságban ez nem lehetséges, de hogy nagyon sokan használták már, az nem kétséges. 

Szeretjük és használjuk 

És talán már azt is kijelenthetjük, hogy a kezdeti bizalmatlanság, illetve a közösségi felületeken megfogalmazott problémák is nagyságrendekkel csökkentek, szinte el is tűntek. Egy év után tehát akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a miénk, szeretjük és használjuk a bérrollereket – a helyi közlekedési kultúra részévé váltak ezek az eszközök.
És akkor folytassuk a számokkal. Egy év alatt 73 ezer utat tettek meg a rollerezők, összesen 214 ezer kilométert gurulva. Ez akkora távolság, hogy a Földet legalább ötször körbe érnénk. Persze, mindezt 150 darab rollerrel. Merthogy, eddig ennyi volt. Mostantól újabb száz roller érkezik Dunaújvárosba. Így a 250 járgánnyal akár megcélozhatjuk a Holdat is. 
A városvezetés nevében Barta Endre humán alpolgármester sajtótájékoztatón értékelte az elektromos bérrollerezés egyéves dunaújvárosi működését:
– Elfogult vagyok, hiszen az e-roller szerelmese vagyok. Én egy éve is hittem abban, hogy a dunaújvárosiak látnak majd ebben fantáziát és szívesen fogják használni. Tudjuk, megéltük, az első időszak nehezebb volt, meg kellett szokni, kellettek a szabályok és kellett a szolgáltató rugalmassága, így mára egy komfortos közlekedési formáról beszélhetünk. Ma már nem nagyon téma a közösségi felületeken az itt-ott hagyott e-roller, hanem sokan használják rövidebb-hosszabb utakra, egyik helyről a másikra. Egyébként 17,5 perc az átlagos felhasználási idő, ami nem is olyan kevés. Ma már nemcsak hiszem, hanem tudom is, hogy a sikeres jelen a rollerek jövőjét jelenti Dunaújvárosban.

Figyelnek a helyi igényekre 

A szolgáltató Bird Magyarország számára sem telt tanulságok nélkül az egyéves időszak. A tapasztalatokról és a jövőről Gittinger Dániel ügyvezető beszélt:
– Elég sok tapasztalatot tudtunk gyűjteni az elmúlt év során, volt jócskán káreseményünk és igyekeztünk folyamatosan alkalmazkodni a helyi igényekhez, a helyben megfogalmazott javaslatokhoz. Azt gondolom, hogy a minél színvonalasabb szolgáltatás érdekében a rendőrséggel együttműködve, az önkormányzattal egyeztetve igyekeztünk megoldásokat találni. Kijelöltünk no go zónákat, ahol a rollerek nem tudnak közlekedni, bevezettünk lassú zónákat, ahol értelemszerűen csak lassabban mehetnek a járgányok. Egyetemlegesen lecsökkentettük a rollerek sebességét 20 km/h-ra. Azt gondolom, hogy túl vagyunk a kezdeti nehézségeken és a felhasználás folyamatos emelkedése miatt úgy döntöttünk, hogy megemeljük a flottaszámunkat. Eddig 150 roller közlekedett Dunaújvárosban, mostantól 250 darab bérroller áll majd a közlekedők rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy a töltési ciklusokat, a szervizidőszakot is figyelembe véve, egy időben 180-200 járgány lesz majd kint az utcán. Szolgáltatásunkkal megteremtettük Dunaújvárosban a tömegközlekedés egyik alternatíváját. Lehet választani.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Mire számíthatsz egy barber shopban?

Mire számíthatsz egy barber shopban?

2024. máj. 21.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a barber shopok, szemmel láthatóan folyamatosan nő a kifejezetten férfi hajnyírásra szakosodott szalonok száma. (X)

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

2024. máj. 20.

Folytatja az elmúlt évek szép hagyományát, a gyereknapra időzítve szervezi meg a Parázs-Varázs közösségi kavalkádját a város önkormányzata. Sütögetés, gazdag programkínálat, nagy buli csalogat a Szalki-szigetre!

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)