Szeméthez, pakoláshoz, költözéshez és tároláshoz is ideális kellék

doszerk - 2023. április 25. 8:15

Ha arról kérdeznélek, hogy szerinted melyik az egyik legsokoldalúbban felhasználható és rengeteg feladat elvégzéséhez ma már nélkülözhetetlen eszköz a háztartásodban, akkor neked eszedbe jutna és megemlítenéd a zsákot? (X)

A kicsit, a közepeset és a nagyot, a szemeteszsákot, a mosózsákot, a sütőzsákot és a többit?

Megfelelő méret és vastagság

Egy biztos, ha zsákokra van szükséged, nem fogsz csalódni a cadmas.hu zsákjaiban. Válogathatsz itt LDPE, azaz alacsony nyomású polietilénből gyártott, vagy magas nyomású polietilénből készített HDPE, illetve szövött zsákok között. Csak azt kell tudod, hogy mekkora a neked szükséges zsák szájának a mérete, a hosszának a mérete és a vastagsága, és már nyert ügyed van. Nagyon sok esetben a litert szokták megadni támpontként a zsákok esetében, de az űrmértéket nem sokan tudják szemmel könnyedén megbecsülni.

Olyan helyen sokkal jobb a zsákokat megvenni, ahol a méreteket nem kell nagyítóval keresni a csomagoláson, eleve ez a válogatás egyik fő szempontja. Nem fogsz így feleslegesen pénzt kidobni a használhatatlan termékek miatt.

Hogyan készülnek a zsákok?

A műanyag zsákokat tehát nagy vagy kis sűrűségű polietilénből készítik. A kétfajta műanyag között - leegyszerűsítve - a szakítószilárdságban és a hajlékonyságban óriási a különbség. A nagy sűrűségűből palackokat, csomagolódobozokat, vezetékeket és vastagabb zsákokat gyártanak. A kis sűrűségűből pedig fóliákat és műanyag zacskókat és vékonyabb zsákokat készítenek.

Mindkettő gyártási folyamata nagyban függ attól, hogy primer vagy újrahasznosított anyagokból történik. Először is a műanyag pelletet megolvasztják, utána történik az extrudálás, amelynek a végén tovább feldolgozható fóliatekercset kapnak. Ebből készülnek a megfelelő méretű zsákok. 

Újrahasznosított műanyagokból is gyártanak ma már zsákokat, de ebben az esetben először mindenképpen tisztítani kell az anyagot, ezt követően lehet csak pelletet készíteni belőle. Innentől ugyanúgy történik a gyártási folyamat, mint a primer alapanyag esetében.

Rengeteg feladatra

Az biztos, hogy legyen bármilyen a megoldandó feladat, a zsákok igazán jól hasznosíthatók számos esetben. A szemetesben ma már szinte mindenki alkalmazza a nagyon praktikus szemeteszsákokat, de van, aki a kukájába is ezt teszi. Sokkal tisztábban tartható így a kiegészítő. Ezek a nagyobb zsákok persze igazán hasznosak, amikor valamit szállítanod kell vagy költözöl. Jöhetnek bele az ágyneműk, bizonyos ruhák. A költöztetők még szeretik is ezeket használni a hézagok kitöltésére a telepakolt teherautóban.

A szövött és légáteresztő zsákok is remekül használhatók. Bennük a kenyér nem penészedik meg, de a nagyobb szövött zsákokban a ruhák és a lábbelik hosszabb tárolása is sokkal egészségesebb. Védelmet kapnak, de levegő is jut belülre.

Válassz zsákot méret szerint, hogy ne költs feleslegesen!

A rovat további hírei: Mozaik

Mire számíthatsz egy barber shopban?

Mire számíthatsz egy barber shopban?

2024. máj. 21.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a barber shopok, szemmel láthatóan folyamatosan nő a kifejezetten férfi hajnyírásra szakosodott szalonok száma. (X)

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

2024. máj. 20.

Folytatja az elmúlt évek szép hagyományát, a gyereknapra időzítve szervezi meg a Parázs-Varázs közösségi kavalkádját a város önkormányzata. Sütögetés, gazdag programkínálat, nagy buli csalogat a Szalki-szigetre!

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)