Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ki ne hagyd, ott a helyed – csináljuk együtt a Sugárúti Fesztivált!

doszerk - 2023. május 20. 8:09

Adjunk randevút egymásnak a város közösségi minifesztiválján, május 27-én, pont egy hét múlva jövő szombaton irány a Vasmű út! Vár a 2. Sugárúti Fesztivál forgataga – itt a pontos program!

A siker záloga mi, a városlakók vagyunk, akik szervezésünkkel, jelenlétünkkel segítjük ezt a részvételi programot. Élménnyé varázsoljuk, hol is élünk, kik is vagyunk mi, dunaújvárosiak, és együtt ünnepeljük több mint hetvenéves közösségünket, értékeinket. Tarts velünk!

10.15 Megnyitó – köszöntőt mond Pintér Tamás polgármester

10.30-12 óra Öltözz ki, öltözz be – múltidéző felvonulás a Vasmű úton (az ICA-D és Gyalus Éva szervezésében)
Az Őspatikától indulva nagyszabású, élőzenés kísérettel megvalósuló "kiöltözős" sétát teszünk, mellyel a Vasmű úti korzózások, felvonulások emlékét elevenítjük fel. A felvonulást idén is veterán gyöngyszem, egy Csepel teherautó vezeti fel, platóján a Sándor Frigyes Zeneiskola Small Jam Band formációja biztosítja majd a hamisítatlan fesztiválhangulatot. 

10.30-18 óra Játéktér – Szmodics László, Medvegy Zsuzsanna és a Duna Menti Regionális Népfőiskola szervezésében
A Muki gőzmozdony emlékparkjában a fesztivál játékterére várjuk a kicsiket és nagyokat különböző retró utcai játékokra, ügyességi feladatokra, múltidéző utcai foglalatosságokra, valamint kézműves foglalkozásokra is. Aki legalább hét játékot kipróbál "Hétpróbásnak" minősítjük, és oklevéllel jutalmazzuk! Ugyanitt bemutatkozik a Dunamenti Regionális Népfőiskola Közhasznú Egyesület, amely több mint három évtizede szolgálja Dunaújváros és a kistérség lakosságát, közösségeit.

12-18 óra Fotófal – örökítsd meg magad az egykori vasmű úti korzón sétálva 
Szeretnéd magad újra a régi csillogó Vasmű útra képzelni és ezt az élményt megörökíteni? A Vasmű út és József Attila utca kereszteződésében a helyed! Remek élménysarokkal, egy greenboxszal repítünk vissza az időben – hogy egy általad kiválasztott Vasmű úti helyszínen lefényképezhessünk.

10.30-18 óra – Kincskereső séta a Vasmű út mentén a Pentele Baráti Kör szervezésében
Valamennyiünkben él a kincskeresők ősi szenvedélye és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen játékban részt venni. Játékunkban fagyis dobozok rejtik az ismertetőket, a kérdéseket valamint a következő helyszín megközelíthetőségét – a megfejtés egy versrészlet lesz, melyért emléklap és fagyi a jutalom, melyet a Muki melletti Játéktérnél vehet át a megfejtő.

10.30-15 óra Dunaújváros mesél 
A Muki gőzmozdony emlékparkban Horváth Tamás, a várostörténeti  blog szerkesztője helytörténeti pavilonnal várja az érdeklődőket –  ismerd meg a város múltját, nosztalgiázz, teszteld tudásod!

10-18 óra És neked mit jelent Dunaújváros – városi játékok a KÉK és a VALYO repertoárjából 
Szintén az emlékpart ad otthont a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Város és Folyó Egyesület (VALYO) kezdeményezése – amelynek célja, hogy közelebb hozzák a városlakókat a saját környezetük formálásához. Fedezzük fel együtt Dunaújváros elfeledett értékeit – és beszélgessünk arról, milyen városban szeretnénk 10-20 év múlva élni.

10.30-18 óra – RégiÚjváros – válogatás dr. Tóth István gyűjteményéből

A rendezvény némi ízelítőt kíván adni az '50-es, '60-as és '70-es évek világáról, ahogyan azt a gyermekek, és a bakfissá, kamasszá serdült ifjak megélték Sztálinvárosban, majd Dunaújvárosban. Dr. Tóth István hatalmas gyűjteményéből láthatnak ízelítőt az érdeklődők, miközben a Terta világvevőjében ismét megszólal a Szabad Európa rádióból Cseke László a Teenager Partyban, illetve a Délutáni Randevúban. És szól a zene a zenegépből, a régi idők slágereire táncolhat az arra járó. És megelevenednek azok a figurák, akikkel csak RégiÚjvárosban találkozhatunk – a kerékpáros köszörűs, az edényfoltozó drótostót, az utcaseprő, a parkőr, valamint két mozgóárus, a pereces és a szotyis is. 

10.30-14.00 óra Postatörténeti kiállítás az irányítószám ötvenéves jubileuma tiszteletére
A Dunaújváros 1 Posta 1952. óta van jelen a város életében, a dunaújvárosiak mindennapjaiban. A 2. Sugárúti Fesztiválon a Vasmű útra települnek, izgalmas postatörténeti kiállítással várják a dunaújvárosi közönséget. 

10.30-18 óra Sugárúti Lapozó – könyvtár-terasz a József Attila Könyvtár szervezésében
Az intézmény kitelepülése a város hőskorára is emlékezik: a korabeli májusi felvonulásokat és a Vidám Parkot idézik meg a DTV archív műsorainak vetítésével és várostörténeti kiállítással. Ezeket az éveket elevenítik fel gyerekjátékokkal, diafilmvetítéssel, valamint hagyományos kézműves foglalkozásokkal, könyvbörzével.
 
10.30-16 óra – a Jószolgálati Otthon a Vasmű úton
A Közalapítvány több mint harminc éve nyújt professzionális segítséget fogyatékkal élő személyeknek Dunaújváros meghatározó szociális intézményeként. A fesztivál forgatagában az ellátottak készítette kézműves munkák vásárával vesznek részt, de interaktív játszóházzal is készülnek – minde korosztály számára!

10.30-15.óra – a Dunaújvárosi Acélbikák bemutatója
Idén 50 esztendős a dunaújvárosi jégkorong – ünnepeljünk együtt az Acélbikákkal. Hajrá, Bikák, mindörökké Dunaújváros! (A részletes kínálattal külön cikkben foglalkozunk.)

10.30-14 óra A dunaújvárosi tornászok interaktív játéka és múltidézése
A dunaújvárosi tornászok is kitelepülnek: a tornacsarnok avatásának 50. évfordulójára készülő közösség nemcsak a felvonuláson vesznek részt, de interaktív játékokkal, pop-up kiállítással is készülnek. Kipróbálhatjuk az egyszerű tornaszereket, megismerkedhetünk a torna alapjaival, mindeközben a dunaújvárosi tornászélet múltjának sikertörténetei is megelevenednek. 

10.30-13 óra A Wesley Da Capo interaktív festőműhelye
Az 1999-ben alapított művészeti Iskola képzőművészeti tanszaka közös alkotásra hívja a fesztivál közönségét. A munka gyümölcsét a délutáni Zenelánc program keretében, a Corner Kávéháznál láthatják az érdeklődők, ahol a Wesley-Da Capo zeneművészeti és táncművészeti ága is bemutatkozik!

10.30-18 óra Az ICA-D és az Újpart Egyesület várostörténeti akciója 
A Kortárs Művészeti Intézet nemcsak a 2. Sugárúti Fesztivál fő szervezőjeként merül el nyakig a fesztivál hömpölygő tengerében, de a felvonulásra is extra meglepetéssel készül, melynek megalkotásában az Újpart Képző-és Iparművészek Egyesületét hívta segítségül. Megelevenednek a várostörténet ikonikus képei, emblematikus szimbólumai és témái – méghozzá játékos, ízig-vérig dunaújvárosi szendvicsember-képsorozat darabjaiként. Egy kis időre bárkiből Martinász vagy Öntelt Mackó lehet!

12-15 óra Szó a rádió – az "ős" ELDO-Rádió újra indítja próbaadását
Dr. Szabó István, az El-Do Rádió megálmodója és Ízing Gábor szervezésében a régi csapat egy része ízelítőt ad nekünk arról, hogyan is szólt a kilencvenes évek elején a legendás dunaújvárosi rádió! 

10-18 óra DunaKosár és Termelői Piac
Nem maradhat ki a fesztivál forgatagából a DunaKosár, azaz a Dunaújvárosi Kosárközösség civil kezdeményezése – változatos kínálat mellett az információs pultnál a közösségi kezdeményezéssel is megismerkedhetnek a vendégek.

12-12.30 Táncház a Violin művészeti iskola néptáncosaival 
Pásztor Máté és tanítványai, barátai vezetésével valamennyien táncra perdülhetünk a Vasmű úton.

15-15.50 "Állati" Party – Polgár Lilla és Farkas Erik zenés interaktív gyerekműsora 
A játékos foglalkozás már a gyermeknapra hangolódva várja a fesztivál legfiatalabb közönségét – egy állati kiránduláson fedezhetjük fel együtt az állatok világát!

15-16 óra Szocreál városi séta 
Fedezzük fel együtt a várost, annak értékeit, ismerjük meg korai történetét!  Az Őspatikától startoló sétát Nagyné Hodik Mónika, az Intercisa Múzeum történész-muzeológusa vezeti.

16-19.30 Zenelánc – teraszról teraszra Szmodics László és a Pentele Baráti Kör szervezésében
Élő hangszeres zene és ének a Városházától a Jakó Cukrászdáig, táncokkal fűszerezve – összesen 9 helyszínt érintve. Stílusok, korszakok izgalmas keveredése – sok-sok közreműködővel és muzsikával!

19.30 Almasi Music – a jazz-től metálig
 A Vasmű út és Babits Mihály utca kereszteződésében szerveződő koncert különleges élményt kínál – a kvadrofon hangzással a publikum benne lehet a zene agyában, szívében. A koncert igazi zenei utazást ígér, amelyre olyan dunaújvárosi arcokat hívott meg vendégnek az Almasi Music, akik mesterei az adott műfajnak – az alábbi zenekarokból: KriszTeam, Quimby, Neck Sprain, Warchief, Pop Mockup, Kelemen Angelika Jazz Quartet, Lolly Pop, Stereomilk, Frenk, Dalai Dávid, BB Trio, The Blues Elves, Free.

Folyamatosan – Retró autók és motorok seregszemléje a Vasmű úton
A letűnt évtizedek hangulatát régi járművekkel is megidézik – a gépcsodák mellett kiváló közösségépítő bemutatóval várják a benzingőz és a lóerők szerelmeseit!

A város és a film "találkozása"

Új kompozíció avatására is készülnek a 2. Sugárúti Fesztivál előrendezvényeként: május 27-én, azaz jövő szombaton délelőtt láthatja először a nagyközönség a Vasmű úti Csillagház előtt felállítandó díszbeton-acél plasztikát. Pintér Lajos Zoltán szobrászművész alkotása a városunkban forgatott filmeknek ("Kölyök”, "Csocsó", "Sorstalanság") állít látványos, a filmek ikonikus szereplőit és/vagy jeleneteit megidéző emléket.
A "filmfal"” avatási ünnepsége 10 órakor kezdődik, az eseményre meghívást kapott Koltai Róbert, a Csocsó című film rendező-címszereplője, valamint Koltai Lajos, a Sorstalanság című alkotás rendezője is.

A Sugárúti Fesztivál nem egy "konzerv produkció", hanem egy alulról szerveződő, ízig-vérig dunaújvárosi esemény, amit az itt lakók formálnak és valósítanak meg – május 27-én végeredményt hirdetünk arról, hogy győzött-e a közösség építésében Dunaújváros!

(Archív fotók: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.