Dunaújváros Hetilap

Rózsa meséje

doszerk - 2023. május 2. 10:46

Grabant Rózsa tanárnő életének könyve március 18-án véget ért. Búcsúztatója május 3-án, szerdán 11.30-kor lesz a Dunaújvárosi Temető ravatalozójában. Egy-egy szál rózsával. Nekrológ.

"Édes barátaim, olyan ez épen,
mint az az ember ottan a mesében.
Az élet egyszer csak őrája gondolt,
mi meg mesélni kezdtünk róla"  

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Dráva-parti kis falu, Zákánytelep. Ebben a falucskában hetvennégy évvel ezelőtt született egy kisleány. Rózsának neveztetett. Nagy volt akkoriban a szegénység, és ott, az ország végében talán még nagyobb. Lassan azért mégis felcseperedett ez a lányka, és elkerült az iskolába. Ahogy először belépett a tanterembe, mindjárt tudta, hogy ő bizony tanár lesz, ha sárkányokkal kell megküzdenie, akkor is. Hitte, hogy a "cselédi sorsból" csak a tanulás emelheti ki. Felvette hát a hétmérföldet lépő tornacipőjét, és rögtön a Duna partján épült fiatal városban találta magát. Csakhamar rátalált a szerelem, így főiskolai tanulmányait mint boldog anyuka végezte a pécsi tanárképző főiskolán 1969-től, történelem-földrajz szakon. Mivel soha nem ismert lehetetlent, kitűnő eredménnyel el is végezte. Sokszor mondogatta: "Ha valamit el akarsz érni, azt tanuld ki lépésről lépésre, hisz mindenki az ABC-vel kezdi. "
1974-ben már mint kétgyermekes anyuka kezdte meg pedagógusi pályáját a Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Tanév közben a lakás tele volt dolgozatokkal, naplókkal, ellenőrző könyvekkel, az év végén bizonyítványokkal és a hálás tanítványoktól kapott virágokkal. Rózsa mindenkit egy kicsit a saját gyermekének tekintett, hát otthon is tanár volt. A saját gyerekeit leginkább az emberekkel való együttérzésre, a mások megértésére oktatta: "Ha egy másik emberrel beszélsz, a szíve legyen a karodban" – mondogatta. 

A tanítás volt a hivatása, a tanulás a hobbija. 1978-ban történelemből egyetemi diplomát szerzett, majd 1984-ben az ELTE-n a magyar szakot is elvégezte, kiváló eredménnyel. Ekkor már a "Földesben" (a később Rosti Pál Gimnáziumban) tanított, majd igazgató-helyettesi feladatokat látott el. A felnőttoktatásban is a lehetőséget látta, minden emberben kereste a szikrát, amelyből aztán tüzet lehetett gyújtani. Mindig mindenkit bátorított, inspirált, támogatott. Sem maga, sem mások számára nem ismert lehetetlent. A kétségeket közmondásszerű kijelentésekkel sokszor parancsolónak tűnő módon oszlatta el: "Az való oda, aki veszi a bátorságot, hogy odamenjen." 
Élete közepén a gyermekkorában elszenvedett traumák emléke és a magánéleti válság őt is belesodorta a szenvedélybe, de aztán ennek is a tőle megszokott határozottsággal vetett véget. A szépirodalom mindig is kifogyhatatlan örömforrást jelentett számára: "Ha könyveket olvasol, az életet is könnyebben tudod olvasni. " A magyar és a világirodalom nagyjainak történetei átsegítették őt a problémákon, és ezt a segítséget adta tovább mindenkinek, akivel csak találkozott. Mert nem volt számára menthetetlen ember. Húsz éven keresztül tanított a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben, húsz éven keresztül olvasott fel az elítélteknek regényeket, drámákat. Élete utolsó pillanatáig folytatta misszióját – alázattal nevelt, tanított és segített mindenkit.
Grabant Rózsa tanárnő életének könyve március 18-án véget ért. Búcsúztatója május 3-án, szerdán 11.30-kor lesz a Dunaújvárosi Temető ravatalozójában, ahová minden barátot, kollégát és tanítványt szeretettel várunk – egy szál rózsával. A tanárnőt a Kálvin János Református Gimnázium saját halottjának tekinti.

„Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer.
Hol volt, hol nem volt a világon, egyszer.”

(Fotó: családi archívum; idézetek: Kosztolányi – "Halotti beszéd"; részletek)

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.