Különleges kiállítás érkezik Dunaújvárosba

doszerk - 2023. augusztus 6. 9:30

2024-ben lesz száz éve, hogy 46 éves korában elhunyt a dunapentelei születésű Pentelei Molnár János festő. De 2024-ben emlékezhetünk meg Rosti Pál halálának 150. évfordulójáról is. 

Dunaújváros önkormányzata és a Pentele Baráti Kör a jeles évfordulókhoz kapcsolódóan emlékév szervezését tervezi. Ennek keretében újra Dunaújvárosba érkezhet egy különleges, magánkézben lévő Pentelei Molnár János gyűjtemény.

Pentelei igézetében

A rendkívül jól felkészült műgyűjtő – aki kérte, hogy neve ne kerüljön nyilvánosságra – idestova tíz éve ismerkedett meg Pentelei munkájával, egy árverésen vásárolt meg egy virágzó barackfákat ábrázoló festményt. Innen pedig már nem volt megállás, az azóta eltelt időben a gyűjtő az ország és Európa minden tájáról szerzi be gyűjteménye újabb és újabb darabját, melyeket restauráltat, kereteztet és – a festészet iránt rajongók legnagyobb örömére – időnként kiállításokra kölcsön is ad.  
Pintér Tamás polgármester is első kézből, a tulajdonos tárlatvezetésével nézte végig a dunaújvárosi kiállításra kölcsön adott képeket:
– A gyűjtő ismeretanyaga és szenvedélye Pentelei Molnár János irányába hatalmas, különleges élmény volt az ő vezetésével megnézni a képeket. Alig várom, hogy a dunaújvárosiak is lássák őket jövő tavasszal! 
A tervek szerint 2024 első negyedévében, a tervezett emlékév keretében érkezik városunkba a gyűjtemény. Az 52 képet bemutató kiállításnak a tervek szerint az addigra átadandó Mondbach kúria ad majd otthont. 

Távlatos tervekkel

Az ősz folyamán a Kortárs Művészeti Intézetben Rosti Pál hagyatékából is kiállítás nyílik, de több más programmal is készül az önkormányzat és a Pentele Baráti Kör is. Többek között Orosz Csaba önkormányzati képviselő kezdeményezésére felújítják Rosti Pál kistemetőben található síremlékét. Ez az egyetlen országos védettséget élvező dunaújvárosi síremlék. A Nemzeti Örökség Intézete már az év elején megadta a felújításhoz szükséges engedélyt. 
Pintér Tamás és Orosz Csaba is hangsúlyozta: a jelenlegi városvezetés célja, hogy a pentelei városrész megőrizhesse jellegét, de közben alkalmazkodjon a XXI. század kihívásaihoz is. Ennek keretében újult meg az orvosi rendelő, és ennek szellemében tart a Mondbach kúria rekonstrukciója is. De ezt a törekvést érhetik tetten azok is, akik kilátogatnak a Baracsi úti Arborétumba, hangsúlyozta Orosz Csaba:
– Az ajtóm továbbra is mindenki előtt nyitva áll, aki tenni szeretne Penteléért. Aki ismer, az tudja, hogy már a képviselőségem előtt is aktívan részt vettem a város(rész) életében, ha kellett, kétkezi munkával is. Képviselőként szerencsére több a lehetőségem tenni az itt élőkért és az itteni épített örökségünkért. Én itt születtem, itt éltem egész életemben, nagyon fontosnak tartom, hogy az elmúlt években olyan fejlesztéseket tudtunk elindítani, amik hosszú évtizedekre meghatározzák Dunapentele jellegét, mindennapjait, a városrész jövőjét.

(Forrás és fotó: www.dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.