Dunaújváros Hetilap

Dunaújváros a Pénzügyminisztériumhoz fordul a szolidaritási hozzájárulás mérsékléséért

Fábos Zsolt - 2023. szeptember 26. 17:07

Városunk közgyűlése sürgősséggel tárgyalta azt a javaslatot, melyben a szolidaritási hozzájárulás összegének mérséklése érdekében fordul a Pénzügyminisztériumhoz. 

Ami pedig az előzményeket illeti: a Duna-mente Fejér megye különleges gazdasági övezet létrehozása, valamint a Dunaferr felszámolása miatt a város jelentős adóbevétel-kiesést szenvedett el. 

Nem történt kifizetés, jött az újabb per

Mint az közismert, a kormány 2021. július 1-jétől különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Hankook Tire Magyarország Kft. Rácalmáson megvalósuló beruházását, továbbá az Iváncsa község külterületén megvalósuló, ipari park fejlesztéssel érintett ingatlanokat.A különleges gazdasági övezet létrehozását követően Dunaújváros kinyilvánította, hogy két települési önkormányzattal megkötött adómegosztási megállapodást érvényesnek és hatályosnak tekinti, és pert indított Rácalmással szemben azt követően, hogy Rácalmás a részére megküldött fizetési felszólításban foglaltaknak nem tett eleget. A keresetet a perben első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék elutasította. 
Az önkormányzat fellebbezése folytán másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet tavaly novemberben, és kötelezte Rácalmást a keresetlevélben foglalt követelés megfizetésére. A másodfokú bíróság az ítélet indokolásában rögzítette, hogy a két önkormányzat között 2010. december 16-án létrejött egyezségi keretmegállapodás teljesítése nem vált lehetetlenné a különleges gazdasági övezet létrehozását követően sem, azt Rácalmásnak teljesítenie kell. Azaz Rácalmásnak egészen pontosan 926 millió 91 ezer 591 forintot kellett volna fizetnie Dunaújvárosnak. Tekintettel arra, hogy Rácalmás részéről a teljesítés elmaradt, a követelés érvényesítése érdekében újabb polgári peres eljárás megindítása vált szükségessé. A peres eljárás a Székesfehérvári Törvényszék előtt folyamatban van, ugyanis Rácalmás a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletével szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Dunaújváros a rendelkezésre álló jogi eszközökkel mindent megtesz elmaradt bevételei visszaszerzése érdekében. Kijelenthető, hogy külső, tőlünk független körülmények miatt az önkormányzatunkat érintő teljes iparűzési-, és építményadó adóbevétel-kiesés a 2021. július 1-től, 2023. június 30-áig terjedő időszakra vonatkozóan már több milliárd forintban mérhető. Ezért most közgyűlésünk úgy határozott, hogy újabb lépést tesz – ezúttal már a Pénzügyminisztérium felé. 

Felterjesztést kap a Pénzügyminisztérium 

A kiemelkedő fontosságú téma miatt a közgyűlés után Pintér Tamás polgármester sajtótájékoztatón fogalmazta meg a felterjesztés okát és lényegét:
– Mint azt önök is tudják, a kormány intézkedéseinek következtében 2021 óta számos, korábban rendelkezésre álló forrástól esik el városunk. Az egyik ilyen kormányzati döntés a Rácalmást és Iváncsát is magába foglaló különleges gazdasági övezet létrehozása volt, amely közel 1 milliárd forint összegű iparűzési adóbevétel részesedéstől fosztotta meg Dunaújvárost. Természetesen haladéktalanul peres eljárást indítottunk a várost jogosan megillető bevételek visszaszerzése érdekében, amely eljárás már a Kúria előtt van, tehát jelenleg is zajlik. Szintén milliárdos nagyságrendű iparűzési adó és építmény adó bevétel kiesést jelentett és jelent ma is a Dunaferr csoport felszámolásának elindítása tavaly év végén. A város érdekeinek védelmében egy 2023. januári közgyűlésünkön határozatot hoztunk arról, hogy felterjesztéssel élünk a Belügyminisztérium felé az önkormányzat által fizetendő szolidaritási adó összegének mérséklése ügyében. A Belügyminisztérium azzal utasította el a felvetésünket, hogy a költségvetési törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a minisztérium mérsékelje a szolidaritási hozzájárulás összegét. Most olyan indítványt juttatok el a Pénzügyminisztériumba, amelyben javasoljuk, hogy a szolidaritási hozzájárulás megfizetésének mérsékléséről maga a pénzügyminiszter, mint az államháztartásért felelős miniszter dönthessen, természetesen törvényi felhatalmazás birtokában. Másként fogalmazva azt javasoljuk, hogy a 2024. évi költségvetési törvény egészüljön ki a pénzügyminiszternek adott felhatalmazással, amely szerint a miniszter a szolidaritási hozzájárulást legalább 50%-kal mérsékelheti azokban az esetekben, ahol olyan adózó cégek működnek egy önkormányzat területén, amelyek felszámolási eljárás alá kerültek. Igazságtalannak ítéljük ugyanis, hogy be nem folyt adóbevételek után is meg kelljen fizetnünk a teljes szolidaritási hozzájárulást egy válságokkal teli, kirívóan magas inflációs környezetben. A feneketlen állami költségvetés finanszírozása helyett szívesebben fordítanánk ezt a pénzt városunk fejlesztésére, az itt élők boldogulására!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.