Dunaújváros Hetilap

Önkormányzati támogatások a közbiztonság érdekében

Fábos Zsolt - 2023. október 19. 17:06

Megtartotta szokásos havi ülését Dunaújváros közgyűlése. A nyílt ülésen harmincegy, majd zárt ajtók mögött további két témáról döntöttek a képviselők. Természetesen most is volt több fajsúlyos, a költségvetést is érintő napirend.

A jövő évi választások közeledtével jogszabály teszi kötelezővé a Helyi Választási Bizottság választott tagjai és póttagjai megválasztását, aminek eleget is tett a közgyűlés. A választási bizottsági tagjai megválasztásuk után pedig esküt is tettek. 

A közbiztonság közös ügy 

Szakemberek gyakran elmondják, hogy a közbiztonság nem csak és kizárólagosan a rendőrség feladata, abban többek között az önkormányzatoknak is van dolguk és felelősségük. Városunk még 2010-ben kötött megállapodást a rendőrséggel a dunaújvárosi térfigyelő rendszer működtetésére, amely megállapodást a felek 2020-ban megújítottak. E szerint a térfigyelő rendszer 65 kamerával, 24 órás megfigyeléssel zajlik 3 munkaállomáson. A működtetéshez pedig az önkormányzat adomány formájában támogatást biztosít a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság részére. A közgyűlés elfogadta, hogy a következő esztendőre városunk 38.6 millió forintot biztosít a rendszer működtetésére. További 2 millió forinttal támogatja városunk a rendőrségi munka hatékonyabbá tételét, a korábbi évekhez hasonlóan, többek közt rendezvények biztosítására, a reagálószolgálat, valamint a közterületi jelenlét növelése miatt felmerülő többletszolgálatok finanszírozására, eszköz jellegű beszerzésekre és jutalmazásra használhatja fel ezt az összeget a helyi kapitányság.

A kiszáradt fák pótlása

Az elmúlt aszályos időszak következtében városunk több részén is sok fa kiszáradt. Többek között a temetőben, de az arborétumban is. Ez utóbbi helyen a kiszáradt fák kivágására biztosított pénzt a közgyűlés. A Dunaújvárosi GESZ-től pedig megrendelte a Baracsi úti Arborétum valamint Dunaújváros közterületein fák ültetési munkáit. A közgyűlésen Orosz Csaba képviselő elmondta, hogy az arborétum státusz megőrzése miatt (is) szükséges a fák pótlása. Nem olyan régen a Baracsi úti fák jó állapotban voltak, de a nyári időszakban 2 hónap alatt teljesen kiszáradtak.

Módosított büdzsék

Módosították a képviselők a Modern Művészetért Közalapítvány költségvetési előirányzatát, az idei támogatási összeget 1.5 millió forinttal megemelték. Az Intercisa Múzeum is megemelt összeget kap tűzjelző telepítésére. És ha már intézmények: elfogadta a testület a Jószolgálati Otthon Közalapítvánnyal kötendő támogatási szerződést, módosították a Bartók Kamaraszínházzal kötött fenntartói megállapodást is. Döntés született az Egészségmegőrzési Központnál foglalkoztatottak létszámának módosításáról.

Közbeszerzésekről is határoztak

Döntés született az Angels Női Jégkorong Sportegyesület székhely használatának kérelméről, területrész használatának biztosításáról a LEAF Kutyás Kutató-mentő Sportegyesület részére. A Pentele Klubház tárgyi eszközöket vásárolhat, Pálhalma területén pedig üdvözlőtáblák lesznek kihelyezve. Kialakításra kerül egy előtető a Petőfi Sándor utcai orvosi rendelő épületénél, közbeszerzési eljárás kezdődhet a város közterületein rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkák ellátását célozva. A nyílt ülés végeztével zárt ajtók mögött döntött a közgyűlés a Szociális Munkáért – Dunaújváros díj adományozásáról, amely elismerést Pintér Tamás a november havi rendes közgyűlésen ad majd át.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.