Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A zene transzferhatása – a gyakorlatban

doszerk - 2023. november 29. 15:05

Az intézmény fennállásának 70. évfordulója alkalmából új sorozatot kezdtünk a Móricz Zsigmond Általános Iskolával: a téma a zenei nevelés hatása életünkre. A Kodály-módszer után a zene transzferhatásáról ír Németh Irma tanár, zenepedagógus, énekes. Vendégposzt.

A transzferhatás fogalma azt jelenti, hogy a megszerzett tudást más helyzetben, más környezetben is alkalmazni tudjuk. A zene esetében speciális „többleteket” értünk alatta.

A zene: örömforrás

A zenehallgatás, az éneklés vagy a hangszerjáték fontos örömforrás, élmény. A Móricz iskolában is ezt tapasztalom, hiszen mindenki énekel és furulyázik. Sokan azonban még a Sándor Frigyes Zeneiskolába is járnak egy újabb hangszer ismereteinek/tudásának elsajátítására. 
A Móriczban osztályonként kis zenekarokat is szoktunk alakítani, amelyek az évfolyamkoncerteken, különböző fellépéseken is bemutatkoznak. Ezek a primér élmények alapozzák meg a transzferhatást – de lássunk néhány elméleti tudnivalót. 
 
A zenetanulás és a kognitív fejlődés

Kevésbé ismert ugyanis, hogy a zenetanulás az élményen és örömforráson kívül a kognitív fejlődésre is hatást gyakorol. A zenével foglalkozás segítheti a gyermekeket abban, hogy az iskolai tanulásban is eredményesebbek legyenek. 

A zene igazolhatóan hatással bír a gyerekek jegyeinek javulására, a zenetanulás segíti a társas életbe történő beilleszkedést is. A muzsika növeli az elköteleződést az iskola és a munka, kiemelten a csoportos tevékenységek iránt.     A zenei képességek gyakorlása hozzájárul az olvasás elsajátításának sikerességéhez – ezt Janurik Márta vizsgálta 2008-ban.
A jeles magyar zenepedagógus, Kovács Sándor felismerte azt, hogy a zenetanulás folyamatosan tréning alatt tart több olyan képességet, amely megalapozza sikereinket más területen. Azt vallotta, hogy a zene a leghatásosabb eszköze a szellem és a jellem fejlődésének. 

A fejlesztés eszköze is

Több, a témával foglalkozó vizsgálat és kutatás egybehangzó – és a zenei nevelés terén napi szinten tapasztalható – eredménye, hogy a zene fejleszti az önuralmat, az ügyességet, az akaratot, a kitartást, de még az emlékezetet és a figyelmet is. 
Iskolánk a fent leírtak miatt tartja elhagyhatatlannak a zenei nevelést. Azonban szükséges kiemelnem, hogy nem zenészeket nevelünk. Bár sorolhatnám a példákat azok nevével, akik a Móricz iskolai tanulói voltak, és most a honi zenei élet fontos szereplői – hogy csak két friss példát említsek, ilyen Rajna Martin Junior Prima-díjas karmester, vagy Balogh Máté Erkel Ferenc- és Junior Prima-díjas, kétszeres Artisjus-díjas zeneszerző. 

Természetesen fontosak a jeles, nagy nevek is – ám talán még ennél is lényegesebb, hogy a Móricz iskolában zenét szerető és ismerő, énekelni, és muzsikálni szerető gyermekeket nevelünk.

Németh Irma
(Fotó: Móricz archívum)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: vándorkiállítás – Szabó Magda emlékére

DSTV: vándorkiállítás – Szabó Magda emlékére

2024. máj. 28.

Látványos és színes gyűjtemény várta a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárának látogatóit a közelmúltban. Az intézmény a Szabó Magda életét és munkásságát bemutató vándorkiállításnak adott otthont. Hangkép.

Móricz 70 – jubileumi gálakoncert koronáz

Móricz 70 – jubileumi gálakoncert koronáz

2024. máj. 23.

A minifesztivál sűrű programja után a Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnokában rendez nagyszabású gálakoncertet az alapítása 70. évfordulóját ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola szombaton. A névadó unokáját is várják!

DSTV: komédiára készülnek a Bartókban

DSTV: komédiára készülnek a Bartókban

2024. máj. 23.

Örökbecsű vígjáték színpadi adaptációjával folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összeállításából. Már meg is kezdődtek a Hyppolit, a lakáj című komédia olvasópróbái – kacagtató élményt ígérnek. Hangkép.

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.