Dunaújváros Hetilap

Feltóti Sándor (1955-2023)

doszerk - 2023. november 5. 10:00

Tanár, költő, fotóművész, kultúraszervező és igazi, kritikus, előbb harcos, majd egyre csendesülő, de elveiből szemernyit sem engedő értelmiségi volt. Türelemmel viselt, hosszú betegség után távozott az élők sorából. Emléke velünk marad!

Gyászol a dunaújvárosi oktatás és művészvilág, elhunyt Feltóti Sándor – sokak szemében a Tanár Úr (így, nagybetűkkel), másoknak, többeknek, a hozzá igazán közel állóknak: Sanyi. Évtizedeken át volt megkerülhetetlen tényezője mind a helyi költői közösségnek, mind a fotósok nagy családjának, de a helyi közéletnek és kulturális szcénának is. Távozása, torzóban maradt életműve hatalmas űrt hagy, ez kétségtelen.

Az élet és a mű

Feltóti Sándor 1955-ben született Berettyóújfaluban, a szülei költöztek a városba, iskoláit már itt járta – előbb a Ságvári padjait koptatta, majd a Bánki Donát Szakközépiskolában érettségizett. Egyetemi évei Debrecenhez kötik, magyar-lengyel szakot végzett – a "lengyel út" csúcsaként 1989-1992 között Varsóban volt vendégtanár.
A tanári pályát 1980-ban kezdte a Rostiban, de helyettesítő tanárként dolgozott a Münnich gimnáziumban is. A rostis évtizedek – és a már említett varsói kitérő – után az Arany János iskolából ment nyugdíjba.
Tanári pályája mellett korán elköteleződött a művészetekkel – két területen, a költészet és a fotózás terén is maradandót alkotott, igaz, magát derűs mosollyal "későn érő típusnak" aposztrofálva első kötete csak idén látott napvilágot. Egy kötetbe rendezve Lakoma címmel verseit, A madár röpte címmel fotóit adta közre. Költészetét mestere és példaképe, volt magyartanára, Kiss Kálmán e szavakkal méltatja a kötet előszavában:
"Minden költemény emelt hangú, izgatott, különös pátoszú dikció, melyben a szótagok lüktetésénél fontosabb a szólamok, sorok hullámzása, dallama. A sziklák közt lefutó hegyi patak nyugszik meg úgy, mint itt e költemények. A Lakoma című kulcs lehet az egész kötet megismeréséhez, élvezetéhez. A tömör költemény a szétesett, értelmét vesztett világ abszurditását tükrözi. Ilyen verset nem lehet írni, csak álmodni."

Emléke örökké él

Szép szavakkal búcsúzott Sanyitól dr. Tóth István a Versbarátok Klubja facebook felületén – a szerző engedélyével az alábbiakban ebből idézünk:
"(...) Aztán hosszú évekig eltűnt a látókörömből, és a facebookon találkoztam ismét a nevével. Posztjainak, kommentjeinek szóhasználata megerősítette azt, amit korábban csak részinformációk alapján raktam össze róla. Úgy tűnt, a világban a helyét csak nehezen találó, zaklatott lelkiállapotú ember szórja indulatát, haragját, kritikáját a rendszerre, vagy éppen arra a gyanútlan személyre, akibe belebotlik a facebook ösvényein.
Az én posztjaimhoz fűzött hozzászólásai azonban egészen más hangvételűek voltak, és ezért – az ember már csak ilyen – megbocsátóbbá váltam a másokra zúduló agresszív, olykor rendkívül durva megnyilvánulásai iránt.
Aztán egyszer csak mintha valami túlvilági türelem kerítette volna hatalmába, megszólalásai puhábbak lettek, indulatainak kevesebben estek áldozatul. Az idő múlásával határozottan a személyiségváltozás jegyeit mutatta.
(...) A folytonos gondolkodás, tépelődés, belső harcok eredményét verseiben maga is közzétette. A gondolatok, érzelmek folyóként hömpölygő, sodró lendülete, őszintesége azt sugallta, rátalált a szabadságra, ami talán mindig is a legfontosabb dolog volt a számára. Ugyanakkor a halál, mint útitárs gondolata is nemegyszer ott lebegett sorai felett, nélkülözve minden önsajnálatot, ezzel még drámaibb hatást keltve."
Meglehet, a szövegben említett személyiségváltozás a halál közeledtével, az elmúlás gondolatának mindennapi tapasztalássá lényegülésével jól érzékelhető – ám azt nyugodtan állíthatjuk, hogy Feltóti Sándor mindhalálig kitartott alapértékei és alapelvei mellett. A szabadelvű, a kritikus gondolkodásból, az értékelvű, őszinte, szókimondó értelmiségi attitűdből szemernyit sem engedett. Alig egy hónappal halála előtt rövid, de nagyon velős poszttal jelentkezett a nagy közösségi portálon – keresve sem találhatunk méltóbb végszót: „Szeretnék olyan hazát, amelyben érdemes szabadnak lenni.”

Nyugodj békében, Sanyi – emléked megőrizzük!

(Feltóti Sándor búcsúztatója a dunaújvárosi temető ravatalozójában lesz november 17-én 14.30-tól.)

(Fotó: Kövér Zsuzsi)
 

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.