Gyakorlati tanácsok és inspirációs ötletek otthoni kertrendezéshez

doszerk - 2023. november 2. 15:00

Aki kertes házban él, annak a kert elrendezése ugyanolyan fontos, mint a belső tér. Minél vonzóbb udvar és a kert, annál könnyebb lesz kiszakadni a napi rohanásból, és békét találni a természet közepén a hajnali harmattól az esti naplementéig, és még tovább. (X)

Egy kert kialakítása során cél a ház stílusát összhangba hozni az építészettel. Elengedhetetlen a meglévő irányzat követése, és a „történet” folytatása az otthon belsejétől a külsejéig. Az internet is tele van ötletekkel és képekkel, amelyek segítenek egyedi koncepciók megalkotásában. Emellett a különböző kiegészítők is fontosak, mint a kerti padok, asztalok, napellenzők vagy éppen egy napozóágy.

Az első lépések megtétele...

Nem kényszeríthetjük a természetet, hogy alkalmazkodjon vágyainkhoz, inkább hozzá kell igazítanunk preferenciáinkat ahhoz, ami a hátsó udvarunkban van. A növényeknek, akárcsak az embereknek, számos olyan sajátosságuk van, amelyek különlegessé és egyedivé teszik. Ahhoz, hogy a természet minden előnyét „ingyen” élvezhessük sok szakmai szempontot is figyelembe kell vennünk.
Van, hogy a rendelkezésre álló hely nem tesz minden elképzelést lehetővé. Éppen ezért alkalmazkodnia kell az udvar valósága által támasztott korlátokhoz, és a legjobb megoldást kell választania egy praktikus, könnyen karbantartható kert kialakításához, amely minden évszakban színt kölcsönöz.
Lehet, hogy Ön egy bizonyos típusú kertet szeretne, amelyet a magazinok sokféle lehetőség közül választott ki, előfordulhat, hogy nem alkalmas arra a környékre, ahol él. A projekt megkezdése előtt fordítson különös figyelmet az éghajlatra, az egyes évszakok hőmérsékletére, a szél intenzitására, a szezonális esők és havazások időtartamára.

5 trendi kertrendezési típus inspirációs forrásként

1. Minimalista/japán kert

A béke és a pihenés igazi oázisa, távol a város zajától. A jól elhelyezett növények, a dekoratív füvek, különböző méretű, formájú vagy színű kövekkel, az ilyen típusú külső kialakítás jellegzetes elemei.

2. A romantikus/angol kert

A zöld szín által uralt kertekben számos cserje és sövény, fahíd, a romantikus regények romantikus időszakát idéző padok, vadon termő gyógynövényfajták, gazdag virágzatú rózsák és bokrok uralják.

3. A rusztikus kert

Nem hiányozhatnak olyan anyagok, mint a fa és a kő. Az ilyen típusú kertben azok a növények a legalkalmasabbak, amelyek nem igényelnek különösebb gondozást, főleg az évelő fajták, mint a tulipán, jácint, bazsarózsa, hagyományos rózsa, krizantém, dália, liliom és minden olyan virág, amely a vidéki házak körül természetes módon nő.

4. A hegyi kert

Kő és szikla, fa és fakéreg, szárazságnak, szélnek és fagynak ellenálló virágok. Mindezek az elemek egyéniséget kölcsönöznek a hegyi kertnek, minden nap a nagy magasságban töltött nyaralásra emlékeztetve.

5. Vízi kert

A halakkal és vízinövényekkel benépesített szökőkút minimalista vagy rusztikus stílusban, vízesésekkel vagy anélkül, mindig személyes hangulatot kölcsönöz a kertnek. Az erős esztétikai hatáson túl egy ilyen kert rendkívül pihentető.

A fenti stílusú kertek nagyon népszerűek, de azért fontos, hogy a dizájnon kívül szórakoztató, interaktív része is legyen az udvarnak. Például a nagy baráti összejövetelek kedvelői mindenképp szerezzenek be egy filagóriát grillsütővel, míg a gyermekes családok számára legyen egy kisebb játszótér, kosárlabdapalánk, esetleg homokozó, hogy a legkisebbek is szívesen kimenjenek az udvarra.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.