Dunaújváros Hetilap

Nagy sikerrel zárták a jótékony faültetési akciót

spigott - 2023. november 8. 18:00

Elkezdték a fák ültetését, így a gyűjtés után már az eredmény is látható a DLSZ "Jót, Szívből – Dunaújvárosért" akciócsoportja jótékonysági kezdeményezésén.

Idén februárban hirdette meg a "Fát a bölcsődéknek, fát az óvodáknak, fát a gyermekeknek!" elnevezésű jótékonysági akcióját a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség (DLSZ) "Jót, Szívből – Dunaújvárosért" akciócsoportja. Az elképzelést tettek követték: a gyűjtés keretében a csoport tagjai összesen huszonhat adományládát helyeztek el Dunaújvárosi több helyszínén, hogy az így befolyt összegből fákat és árnyékolókat vásároljanak a helyi óvodáknak és bölcsődéknek.

Célba ért a jótékony kezdeményezés

Mint azt Petrás Gábortól megtudtuk, összesen 1 millió 600 ezer forintot sikerült az adományládáknak és támogatóiknak köszönhetően összegyűjteniük, s ebből negyvenkilenc fát, illetve tizenhét árnyékolót tudtak vásárolni az intézmények számára. Az első fákat már az előző héten elültették a Napsugár Tagóvodában, míg szerdán délelőtt az Aprók Házában folytatták a munkát. A családias hangulatú eseményen nemcsak az akciócsoport tagjai, hanem a támogatók is jelen voltak, s megtisztelte az eseményt Vida Dóra, a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros vezetője, Gyenes Éva, a Dunaújvárosi Óvoda intézmény igazgatója, illetve Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is.

Az ünnepségen az akciócsoport tagjai számoltak be a jótékonysági kezdeményezés sikeréről, majd támogatók, s az intézmények vezetői osztották meg gondolataikat, kiemelve, mennyire örülnek annak, hogy egy ilyen jó ügy mögé állhattak, s lehettek annak kedvezményezettjei. Óriási örömmel nyugtázta a kezdeményezés sikerességét Petrás Gábor, a "Jót, Szívből – Dunaújvárosért" akciócsoport vezetője, aki érdeklődésünkre elárulta, jövő hétre minden intézményben végeznek a fák elültetésével:

– Nagyon nagy szó számunkra, hogy végig tudtuk vinni ezt az akciót. Jár a hála és a köszönet a város lakóinak, mindenkinek, aki ebbe az akcióba egy forintot is beleadott. Huszonhat adománydobozt helyeztünk ki a város különböző pontjaira, s januártól szeptemberig gyűjtöttünk is velük hatszázezer forintot. Ezen kívül voltak vállalatok, cégek, magánszemélyek, akik különböző összegekkel támogatták a jótékonysági akciót, s voltak olyan partnereink, mint a GESZ, amely a faültetésben segített, így nem kellett érte pénzt adni. A legfontosabb, hogy sikerült elültetni ezeket a fákat, amivel a jövőbe is fektettünk. A Napsugár óvodában kezdtük meg a faültetést, ma az Aprók Házában négy fát ültettünk el, s a tervek szerint a jövő héten már minden óvodában és bölcsődében le tudjuk zárni ezt a jótékonysági akciót.

Óriási segítség

Természetesen nagyon hálás volt a segítségért Gyenes Éva, a Dunaújvárosi Óvoda intézmény igazgatója is, míg Barta Endre alpolgármester azt emelte ki, hogy az akciócsoport idén is megtalálta, mire van leginkább szükség.
Gyenes Éva: – Ritka az ilyen nagy adomány, s ezért jár a köszönet a DLSZ akciócsoportjának, hogy most értünk dolgoztak, s az intézményeinket sikerült fásítani és árnyékolókkal felszerelni. Sajnos az óvodáink udvarán is tapasztalható jelenség volt, hogy tavaly, illetve tavalyelőtt a nyár sajnos nem kímélte a fákat. A gyerekeknek lételeme a mozgás, a levegőn tartózkodás, télen és nyáron is kötelező kivinnünk a kicsiket, és az sosem jó, ha nem tudnak árnyékban tartózkodni, hiszen megéghetnek, s különböző bőrbetegségek is elérhetik őket az extrém napsütéstől. Ez a három-négy fa, amit kapott minden intézmény, nagy segítség; ahogy hallottam, ezek gyorsan növő fák, szóval nem kell attól tartanunk, hogy csak húsz év múlva rendelkeznek majd gyönyörű lombkoronával. Igyekeztünk jó helyre tenni őket, játékok, homokozó közelébe, oda, ahol sok időt töltenek a gyerekek, így ezzel is óvni tudjuk őket. Óriási segítség ez nekünk, mert mi nem tudtuk volna ezt megoldani a saját költségvetésünkből, ezért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett ebben az akcióban.

Képek forrása: DLSZ/Ihász Martin

Barta Endre: – Egy ilyen folyamat több összetevőből áll, hiszen Petrás Gáborék csapata már hosszú évek óta bizonyítja, hogy sok mindenben lehet rájuk számítani, s ezt nyilván észreveszik a támogatók, partnereik is. Fontos, hogy nem csak kiválasztanak egy célt és azt valahogy megvalósítják, hanem mindig a legnagyobb precizitással teszik, s nyilván minden évben igyekeznek arra is odafigyelni, hogy mire van leginkább szükség. Ez idén is sikerült, hiszen, ahogy az egész világot, Dunaújvárost sem kíméli a klíma változása, s emiatt számos olyan fa pusztult ki, amely korábban nagyon jól érezte magát. Nyilván ezeknek a pótlása városi szinten is megtörténik, de azért óriási segítség nekünk, hogy ezt a közel ötven fát elültetik a bölcsődék és az óvodák udvarán, amelyek árnyékait a gyermekek élvezhetik majd, de nemcsak fákkal, hanem árnyékolókkal is gazdagodtak az intézmények. Nagyon köszönöm az akciócsoportnak, hogy idén is ilyen remek dolgot alkottak, s természetesen minden támogató partnernek, a cégeknek, s mindenkinek, aki hozzájárult ennek az akciónak a sikerességéhez.

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.