A pilates legfontosabb előnyei

doszerk - 2023. december 21. 8:15

A WHO adatai szerint világszerte négyből 1 felnőtt nem mozog eleget, holott a rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére, nagyon sok betegség megelőzésében van fontos szerepe. (X)

Erre a célra pedig egyre többen választják a pilatest, ami ugyan első ránézésre önmagában nem tűnik túl nehéz edzésformának, azonban azok, akik régóta űzik a sportot, pontosan tudják, hogy milyen izomlázzal jár egy-egy óra után kijönni a Pilates stúdióból.

Az előnyei azonban egyáltalán nem merülnek ki ennyiben

Mivel a pilates a mélyizmok erősítésével növeli az izomtömeg egészét, így sokkal intenzívebbé teszi a tested energiafelhasználását, még akkor is, amikor a gyakorlatok elvégzése között pihensz, vagy éppen túl vagy már az edzésen. Ennek köszönhetően pedig, ha rendszeresen pilatesezel, felgyorsul a vérkeringésed, amely pozitív hatással van az anyagcsere-folyamataidra is. 

De ez a mozgásforma nemcsak a testet formálja, hanem a helyre rakja a lelkedet is. A mozgással összehangolt légzésnek hála ugyanis képes jelentősen javítani a közérzeteden, nem mellesleg pedig segíthet leküzdeni a stresszt, növelni az önbizalmadat, és fejleszteni a testtudatosságodat.

Azáltal pedig, hogy a tested és az elméd képes a harmonikusabb együttműködésre, mélyebben és nyugodtabban fogsz majd tudni aludni. A koncentráció ugyanis segít az agy lecsillapításában, amely különösen hasznos lehet, ha hajlamos vagy a stressz vagy az állandó gondolatok miatti alvászavarokra.

Otthon is könnyedén elvégezhető

Bár a fentebb említett dolgok is már elég nyomós érvnek bizonyulnak, de a pilates egyik legnagyobb előnye határozottan az, hogy otthon is könnyedén elvégezhető. Nincs hozzá szükség különleges eszközökre, a hatékony edzéshez elég egy matrac, egy gumiszalag, egy henger és egy labda.

Ráadásul a gyakorlatokat bárki, bármilyen életkorban és bármilyen fizikai kondícióval elvégezheti, hiszen ez a mozgásforma nem arról szól, hogy kifulladásig gyötörd magad, hanem sokkal inkább az ellazulásra, a test átmozgatására és az egészséges testi és lelki feltételek megteremtésére irányul. 

Több különböző változata is létezik

A két legelterjedtebb a klasszikus és a reformer pilates. Az utóbbi annyiban különbözik az előbbitől, hogy egy rugókkal és kötelekkel rendelkező, ágyszerű berendezésen kerülnek a gyakorlatok elvégzésre. 

Az ellenállás szintje pedig egy gyakorlat során a csatlakoztatott rugók számának változtatásával állítható be. Ha kisebb ellenállást szeretnél, akkor elég egy rugó is, amennyiben viszont maximálisat, akkor öt rugóra van szükség. 

A mozgásforma legújabb változata pedig a dinamikus pilates, amely a hagyományos változathoz hasonlóan erősítő, tonizáló, tartásjavító és sérülésmegelőző előnyöket kínál, ám mindezt intenzívebb és dinamikusabb módon. 

Ha szeretnéd megtapasztalni te is a fentebb leírt előnyöket, akkor javasoljuk, hogy keresd fel a TMS Pilates valamelyik budapesti studióját.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.