Fontos edzőmeccsek várnak a válogatottra

doszerk - 2023. december 12. 17:30

Egerben, majd Budapesten méri össze erejét az Európa-bajnokságra készülő magyar női vízilabda válogatott a kínai csapattal.

Kép forrása: MVLSZ

A hollandiai Eindhoven ad otthont január 5. és 13. között a női vízilabda Európa-bajnokságnak, amelyre a magyar válogatott is gőzerővel készül, hiszen ideális esetben olimpiai kvótával gazdagodhat a tornán. Cseh Sándor és Mihók Attila november 20-án hirdette ki bő keretét, amely nyolc nappal később bele is vágott a felkészülésbe, jövő hétvégén pedig két edzőmérkőzést vív Kínával, először Egerben, majd Budapesten. A szövetségi kapitányokkal a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) honlapján készült beszélgetés az elmúlt majd’ két hétről és az előttük álló feladatokról.

Kína esetében nem biztos, hogy elsőként az ugrik be, mennyire pontos képet adhat erőfelmérés tekintetében, de ne feledjük, hogy a tavalyi Világkupában az olaszokat, a görögöket és a franciákat is jelentősen megszorongatták. Ha pedig azt vizsgáljuk meg, mi hogyan teljesítettünk ellenük a közelmúltban, akkor a legutóbbi találkozásunk emléke nem túl vidám, a tokiói olimpia csoportküzdelmei során ugyanis 11–9-es vereséget szenvedtünk tőlük, más kérdés, hogy a továbbjutás így sem forgott veszélyben és végül történelmi bronzérmet szerzett a válogatottunk.

Mihók és Cseh elmondása szerint tulajdonképpen kapóra jött mindkét félnek a két edzőmérkőzés lehetősége, amiket egyébként egy többnapos közös készülés fog megelőzni. Korábban ugyan arról volt szó, hogy ekkor kerül megrendezésre a SEAT Kupa, ez azonban elmarad, a kínaiak viszont éppen azt tervezték, hogy Európában fognak edzőtáborozni, így sikerült tető alá hozni a programot.

Ami az eddig történteket illeti, a női válogatott egymás között is sokat kétkapuzott, de többször csapott össze férfiakkal is, legyen szó a KSI utánpótláscsapatáról, a Kecskemétről vagy a Szolnokról, akiknek ezúton is köszönetet nyilvánítottak a kapitányok. Cseh elmondta, hogy a fiúk nagy iramot diktáltak, erőseket lőttek és test-test elleni párharcra is kényszerítették a válogatottat, de ezeknek az alkalmaknak a tanulságait inkább csapatszinten lehet levonni.

Mihók is kiemelte, hogy az 1-1 elleni csatározásokat nemcsak a fizikális különbség, de a fürdőruhák méretének eltérése is befolyásolja, éppen ezért örülnek annak, hogy most már egy női válogatott ellen is le tudják mérni, egyénileg ki milyen állapotban van. A szakemberek elárulták, hogy Kínával szemben minden olyat szeretnének lemodellezni, amit eddig gyakoroltak, és ezek a visszajelzések roppant fontosak lesznek a saját elképzeléseikkel kapcsolatban, továbbá gyakorolhatják az egyéni párharcokat és a csapattaktikát is fejleszthetik. A hétvégi, hivatalos edzőmérkőzések előtt minden délelőtt a saját programjával halad tovább a válogatott (amiben erőnléti- és úszóedzések, videózás, technikai képzés és posztorientált fejlesztés is szerepel), de valószínűleg minden nap lesz egy kétkapuzás a kínaiak ellen is.

Szombaton Egerben 18:00-kor, vasárnap a Komjádiban 14:45-kor csap össze a két válogatott, utóbbit követően kettő szabadnapot kapnak a magyar lányok, majd jön még három edzés karácsony előtt, aminek a tematikája nagyban függ attól, mit látnak a kapitányok a következő egy hétben. A bejglifogyasztást sem szabad túlzásba vinni, mert a tervek szerint a két ünnep között Spanyolország felé veszi az irányt a nemzeti csapat, ahol legalább egy-két hivatalos edzőmeccset szeretnének játszani a hazaiakkal. Cseh Sándor úgy fogalmazott, hogy az lehet a felkészülés csúcspontja, és ezt nem a játékosok formájára vagy a játék minőségére érti, inkább az elemzés szempontjából lesz kritikus az az időszak, mert már a felkészülés finisében lesznek, és mind a negatív, mind a pozitív tanulságoknak óriási szerepük lesz.

A női válogatott felkészülési kerete

Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda  (UVSE), Dobi Dorina (DFVE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (DFVE), Mahieu Geraldine (DFVE), Horváth Brigitta (DFVE), Keszthelyi Rita (CN Mataro), Kuna Szonja (FTC), Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), Leimeter Dóra (FTC), Mészáros-Farkas Kata (BVSC), Peresztegi Nagy Kinga (UVSE), Parkes Rebecca (Eger), Szabó Nikolett (DFVE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (FTC), Varró Eszter (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE)

Kapusok: Maczkó Lilla (DFVE), Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC), Torma Luca (Eger)

A rovat további hírei: Sport

Tapadnak az éllovasra

Tapadnak az éllovasra

2024. máj. 17.

Háromgólos hátrányból fordítva aratott sikert a Hangover gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar osztályának csütörtöki fordulójában.

DSTV: jótékonysági futás szombaton

DSTV: jótékonysági futás szombaton

2024. máj. 16.

Népes támogatócsapat segítségével szervez jótékonysági futást a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Jót, Szívből – Dunaújvárosért! akciócsoportja. A Jót Fut a Város - Dunaújváros! elnevezésű rendezvényt május 18-án tartják meg, s az esedékes programot egy sajtótájékoztató részeként harangozta be a szervezőcsapat – az esemény bevételét a Móra Ferenc Általános Iskolának ajánlják. Hangkép.

Kiütéses siker az ifik között

Kiütéses siker az ifik között

2024. máj. 16.

A DKKA U17-es csapata szoros meccsen kikapott, az U19-esek viszont simán nyertek a Budaörs ellen a korosztályos bajnokságok szerdai fordulójában.

DSTV: egykori legendát fogadtak

DSTV: egykori legendát fogadtak

2024. máj. 15.

Továbbra is aktív Dunaújvárosban a Senior Klub. A közösség a legutóbbi találkozójára is egy egészen különleges vendéget hívott meg: Csepecz Ferenc Dunaújváros Sportjáért-díjas labdarúgó, a Sztálinvárosi Vasas egykori játékosa mesélt a pályafutásáról, élményeiről. Hangkép.

Az éllovas nyerte a rangadót

Az éllovas nyerte a rangadót

2024. máj. 15.

Az utolsó tíz percben szerzett három góllal húzta be a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus osztályának rangadóját a Fejó-Therm gárdája a sorozat újabb fordulójában.

Többen is távoztak az Acélbikáktól

Többen is távoztak az Acélbikáktól

2024. máj. 15.

A külföldi játékosok mellett összesen nyolc magyar hokis hagyta el a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatát a "holtszezonban".

Jótékony gumiégetés a betonkockán

Jótékony gumiégetés a betonkockán

2024. máj. 14.

Közel félmillió forintot gyűjtöttek össze Napraforgó bölcsőde számára a Bimmer Parádé hagyományos májusi rendezvényének résztvevői a mögöttünk hagyott hétvégén.