Dunaújváros Hetilap

Konzultációs ívek: most NE dobd ki – gyűjtik!

Öcaline - 2023. december 2. 19:00

Városunkban és a térségben is megkezdődik az üres (érvénytelenített) konzultációs ívek gyűjtése, az aHang és az Egységes Diákfront kezdeményezéséhez szervezőként a CODE Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet csatlakozott. Már hétfőtől gyűjtenek!

Az alternatív oktatási népszavazás lezárásakor az aHang és az Egységes Diákfront bejelentette, hogy 1 millió üres nemzeti konzultációs ív összegyűjtése a cél a következő hónapokban, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy propaganda helyett valódi kérdésekben – például az oktatás helyzetéről – akarnak véleményt nyilvánítani az emberek. 

Országos akciót kezdtek

A közösségi kezdeményezés zászlóbontói a közelmúltban hivatalosan is megkezdték a kampányunkat, amit az alternatív népszavazás folytatásaként – mintegy második fordulóként – valósítanak meg. Mint írják, most a hatalom egyik legkedvesebb játékszerén, a nemzeti konzultáción keresztül mutatják meg, hogy propaganda és látszat kérdések helyett valódi problémákról akarnak véleményt mondani. A "Beszélgessünk, és ne konzultáljunk!" szlogenjével kezdett akció során üres konzultációs ívet gyűjtenek össze az oktatás mellett és a hazugságok ellen! (Nem hagyják, hogy az Orbán-rezsim újabb hazugságkampánnyal árassza el az országot, ezúttal nem lesznek olyan hazug plakátok, miszerint "a magyar emberek 97%-a döntött".)
A nemzeti konzultáció fontosságát a kormány számára mi sem bizonyítja jobban, mint hogy november 9-én propaganda össztűz zúdult ránk olyan főcímekkel, hogy "Meghekkelnék a nemzeti konzultációt a Soros-közeli adatbázis-építők". Egy nap alatt közel 30 kormánypárti cikk született a nemzeti konzultáció összegyűjtését célzó akcióról, amelyeknek egyetlen célja volt: hitelteleníteni a kezdeményezést és elbizonytalanítani az embereket.

A szervezők közleményükben nyomatékosítják: a hatalom minden olyan véleménynyilvánítási formát ellehetetlenített, amellyel az állampolgárok hangot adhatnának az akaratuknak. Megszüntették a népi kezdeményezést, több mint 10 éve nem lehet – a kormány politikájával ellentétes kérdésben – népszavazást tartani, a közmeghallgatásokat kiüresítették, és a petíciózás intézményét szisztematikusan lejáratták. (Minderre példa az alternatív népszavazás 115 ezer résztvevőjének hitelesített szavazata is, amelyet a kormány nem méltatott reakcióra.)
Az adatbázis-építés vádját egyszerű, de nagyon fontos elv mentén cáfolják: csak a konzultációs íveket várják, a borítékokat – és ezáltal a név- és lakcímadatokat – nem gyűjtik!

Kezdődjön a gyűjtés!

Az akció második szakasza, a konkrét gyűjtés december 4-én, hétfőn kezdődik országszerte: személyesen gyűjtőpontokon lehet leadni a saját és az összegyűjtött konzultációs íveket. Senki ne dobja ki az ívet, mindenkinek biztosítunk lehetőséget, hogy leadja azt a számára legegyszerűbb módon! Az íveket többféleképpen is lehetséges eljuttatni a kezdeményezés szervezőihez: 
Postai úton – az Magyarhang Nonprofit Kft., címén 1426 Budapest, Pf. 34.
Személyesen gyűjtőpontokon lehet leadni az íveket – az országos lista az alábbi címen érhető el hétfőtől:

Konzultációs ívek leadása – gyűjtőpontok (katt) >>  

Óriási az érdeklődés, mintegy 10 ezren jelentkeztek eddig, hogy segítenek a konzultációs ívek gyűjtésében! Továbbra is tart a gyűjtőpontok keresése – postaládákat, amikbe bárki bedobhatja a konzultációs ívét, vagy épp fodrászatokat, bárokat, boltokat, irodákat, ahol kinn van egy gyűjtődoboz a nemzeti konzultációs íveknek – az aHangnak és a diákoknak. 

Dunaújvárosban is gyűjtenek

Városunkban és a környéken is több gyűjtőpont üzemel hétfőtől, tudatta a DO-val a helyi koordinációt vállaló CODE Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet képviseletében Horváth Éva. Az üres, azaz érvénytelenített konzultációs ívek leadására az alábbi címeken lesz lehetőség!

Dunaújváros
Csapágybolt – Papírgyári út 11. (hétköznap 7-15 óra között)
Kovács Csaba István – Baracsi út 7. postaláda (Penny melletti első ház)
Pappné Grabant Ilona – Munkácsy Mihály utca 7. alatti üzlethelyiség (december 4-8. között, naponta 10-től 11 óráig) 

Kulcs
Horváth Éva – Arany János utca 92.

Baracs
Bebesi Csaba– Tanácsház utca 65.

A gyűjtőpontok száma várhatóan növekszik majd – az akciót természetesen nyomon követjük, és alkalmanként frissítjük a leadóhelyek listáját. A végére még egyszer, fontos: csak az íveket várják, a borítékokat – és ezáltal a név- és lakcímadatokat – nem gyűjtik!

(Archív címlap- és nyitóképünk illusztráció, belső oldali illusztrációk: CODE – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester.