Dunaújváros Hetilap

Salamonné Szabó Éva érdemelte a "Dunaújváros Sportjáért" díjat

doszerk - 2024. február 15. 10:30

A Móra iskola gyógypedagógusa egyesületi elnökként és a Speciális Olimpiai Szövetség szakágvezetőjeként érdemesült az elismerésre, a díjat Pintér Tamás polgármestertől vehette át a közgyűlés előtt. Gratulálunk!

A "Dunaújváros Sportjáért" díj azon személynek adományozható, aki a városban a sport és testnevelés területén kiváló munkát végzett, vagy kimagasló sporteredményt ért el – a díjazott személyére bárki javaslatot tehet, az odaítéléséről a közgyűlés dönt. 

Sokrétű pályát díjaztak

Idén a szféra legrangosabb önkormányzati kitüntetésére jelölést kapott Salamonné Szabó Éva, a dunaújvárosi Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény gyógypedagógusa, a "Mozdulj, Diák!" Dunaújvárosi Sport Egyesület elnöke, a Speciális Olimpiai Szövetség torna szakág-vezetője. 
Salamonné Szabó Éva tősgyökeres dunaújvárosi; 1991-ben szerzett diplomát a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem matematika-testnevelő szakán, pályáját a Vasvári Pál Általános Iskolában kezdte.  Matematika és testnevelés órákat tartott, osztályfőnök volt és munkaközösség vezető. Itt még a matematika tanítása nagy szerepet játszott a munkájában, hiszen a felzárkóztatástól kezdve  a felvételi előkészítőn át a matematika versenyekre történő felkészítőig sok mindennel foglalkozott.
Mivel mindig közel álltak hozzá azok a tanítványok, akiknek különböző nehézségeik voltak az iskolában, a gyógypedagógia iránt kezdett érdeklődni.
2008 júliusában gyógypedagógusi diplomát szerzett a Kaposvári Egyetemen, tanulásban akadályozottak szakirányon. Ettől kezdve feladatul kapta az sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek fejlesztését is.
2013 óta testnevelője a Móra Ferenc Általános Iskola Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézménynek. Az igazi szakterülete a torna, ezért a hétköznapi testnevelés órák mellett kiválogatott olyan gyerekeket, akikkel elindította a Mórában a torna sportot, remek eredményeket produkálva. Egyik kollégája jellemző példával szolgál:
– A csoportomba jár egy sérült kislány, akit Évi kiválasztott, így heti két alkalommal tornaedzésre jár. A szótlan, bátortalan gyermek fél év alatt megnyílt, beszédesebb lett, minden tevékenységéből árad a magabiztosság. Már most várja azt a napot, amikor versenyre mehet. Éva mindezt kedvességével, szeretetével, türelmével, empátiájával és persze magas szintű szakértelmével érte el. Milyen ő, mint kolléganő? Egyenes, őszinte, jó beszélgetőtárs. Figyel kollégáira. Lelkes, nagy teherbírással rendelkező ember. Mindenben a pozitívumot látja, és ez áthatja mindennapjait, ami lelkesedést, ösztönzést ad mindannyiunk számára a mindennapokban. Örülök, hogy a kollégája lehetek! 

Különleges együttállás
 
A Magyar Speciális Olimpiai Szövetségben felismerték Salamonné Szabó Éva tehetségét, szorgalmát, tanítványainak eredményei elég beszédesek voltak, ezért a szövetségben megválasztották a torna szakág vezetőjének. Mostanság nemcsak edzőként, hanem ezen minőségében is jelen van hazai és nemzetközi versenyeken. Alpekné Major Valéria, az intézmény vezetője szerint teljesen egyedi a kitüntetett pályája:
–  Salamonné Szabó Éva a 11. tanévét tölti a Mórában. Elég furcsa kombináció a matematika-testnevelés szakirány, és talán egyedülálló, hogy sporttagozatos iskolából, a versenysport világából átjött hozzánk.  A gyógypedagógiáról, a sérült gyerekekről gondolkodása számomra megható és kivételes. Pár éve kezembe került a szakmai önéletrajza. Abban ezt olvastam: "A 90-es évek közepén lehetőségem lett volna a Mórába menni, de hiába volt meg a gyógypedagógusi diplomám, úgy éreztem, még nem vagyok kész, nem vagyok elég érett a feladatra. Aztán elérkezett az idő, amikor mennem kellett." Nagy örömünkre velünk van és végtelen türelemmel, szeretettel, energiával tanítja a gyerekeinket a mozgás szeretetére, és akit lehet, akár olimpiai magasságokba is elrepít.

Különleges hitvallás

Salamonné Szabó Éva hitvallása, hogy a sport elősegíti a hátrányos helyzetű emberek elfogadását, a társadalomba történő beilleszkedését. Az iskola falain belül torna edzőként és gyógypedagógusként folyamatosan edzi a tanulókat, és kihozza belőlük a maximumot. Kész akár a szabadidejét is feláldozni azért, hogy felkészítse versenyekre a tanítványait. 
Bár tornász múlttal rendelkezik, nem csak a tornászokkal foglalkozik: görkorcsolya edzéseket is tartott éveken át, hogy azokat a tanulókat, fiatalokat is segítse, akik ezt a sportágat választották. 
Egyik kollégája szerint Éva nem csupán kiváló pedagógus, de elhivatott szakember is, aki rendkívüli odaadással és türelemmel fejleszti a gyermekek mozgáskészségét. Lenyűgöző, ahogyan képes motiválni a tanulókat, még a legkülönfélébb kihívásokkal küzdőket is. Neki köszönhetően az általa tanított diákok tanórán megtapasztalhatják a mozgás örömét, és megtanulhatják annak jelentőségét.
A délutáni tornaedzéseken is kiemelt figyelmet fordít minden egyes diákra. Ezek nem csupán edzések, hanem olyan fejlesztő foglalkozások, ahol a gyerekek egyéni képességeiknek megfelelően, nagy odafigyelés mellett fejlődhetnek. Támogatásával sikereket érnek el, amelyek messze túlmutatnak a tornaterem falain. A tornaedzéseken megszerzett "tartás" nem csupán a mozgásukra hat, személyiségüket is alakítja vele. Magabiztosabbak lesznek, bátrabbak. Eltűnik a szótárukból az "én ezt nem tudom megcsinálni". Munkája példaértékű, a gyerekek olyan sikerélményekhez jutnak vele, amit máshol szinte lehetetlen elérniük.  
Salamonné Szabó Éva a karantén időszaka alatt is aktív maradt. A tanítványai otthonaiba vitte a mozgás örömét, és remekül összeállított, sokszor humorban is bővelkedő videóival vidám és sportos pillanatokat okozott nekik. 

Olimpiai magasságokba repít

A sok országos versenyen kívül, ahonnan rengeteg éremmel térhettek haza, 2019-ben a Speciális Olimpián tornászai 7 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet, 2023-ban tornászai 10 aranyat, 9 ezüstöt szereztek, e mellett görkorcsolyázója példaértékű kitartó munkával 1 arany, 1 ezüst és egy 4. helyezéssel is büszkélkedik. Egykori tanítvány, Mente Teréz szeretettel emlékszik vissza az Éva nénivel töltött sportos évekre:
– Éva néni  10 évig volt a görkorcsolya edzőm. Mindig támogatott biztatott!  E mellett nagyon jó tornász edző is. A 2023-as Berlini Speciális Olimpiai Világjátékokon is ott volt és szurkolt nekem!  Egy sportoló életében legalább annyira fontos, hogy szembesüljön a hibáival, mint az ösztönző szó. Miután megbeszéltük, hogy hogyan lehetnék még jobb, mindig jól esett a dicséret, az elismerés! Azt is mondta, hogy nem mindig az a lényeg, hogy első legyek, hanem az, hogy önmagamból a legtöbbet hozzam ki. El kell felejteni a problémákat, és mindig fel kell állni akkor is, ha elesünk. Azt mondta, önmagamnak és kitartásomnak köszönhetem, de szerintem neki is, hogy Berlinből 1 arany-, 1 ezüstéremmel és egy 4. helyezéssel térhettem haza. Köszönöm a 10 év együttműködést! 
Salamonné Szabó Évát a kimagasló színvonalon végzett példaértékű és elhivatott sporttevékenységének és hivatástudatának elismerésként közgyűlése a "Dunaújváros Sportjáért" díjban részesítette – a kitüntetett Pintér Tamás polgármestertől vehette át az elismerés a közgyűlés előtt a Városházán. 
A díjátadás után Motyovszki Mátyás, az önkormányzat ifjúsági, sport és turisztikai bizottságának elnöke mondott pohárköszöntőt, méltatva az elismert sportpedagógus több évtizedes szakmai pályáját – és további kitartást kívánva a jövő sikereihez vezető úton.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.