A manuálterápia kezelés lépései

doszerk - 2024. március 20. 8:30

Fájdalmat nélkülöző gyógymódot keresel, ami megszünteti a mozgásszervi panaszaidat és javítja az általános közérzetedet? A manuálterápia lehet a neked való! (X)

Számos problémára nyújthat megoldást a tapasztalt gyógytornászok által is alkalmazott manuálterápia, melyhez nem kellenek különleges eszközök. Olvass tovább, és kiderül, hogy a kezelés során így dolgozik a manuálterapeuta.

Mi az a manuálterápia?

A manuálterápia elnevezés a kéz latin megfelelőjéből, a „manus” kifejezésből ered, ebből pedig gyorsan következtethetünk arra, hogy a terápia fő eszköze a gyógytornász keze. Mi több, a szakember ezen kívül semmi mást nem használ a mozgásszervi panaszok enyhítésére, azonban nem szabad összekeverni a csontkovácsolással. 
A holisztikus szemléletű – az egész embert egységnek tekintő – gyógymód célja a támasztó- és mozgatórendszer elváltozásainak (legyen az krónikus vagy akut), fájdalmainak kezelése úgynevezett mobilizációs technikák segítségével. A terapeuta azon dolgozik, hogy a páciens izmait ellazítsa, javítsa az ízületeinek mozgástartományát, és helyreállítsa a medence és a gerinc statikáját.
Többféle manuálterápiai irányzat létezik, a három fő a Maitland, a Mulligan, illetve a Barvincseko manuálterápia, de közös bennük, hogy csak megfelelően képzett, akkreditált továbbképzéseken végzett gyógytornászok és szakorvosok végezhetik el.

A manuálterápia kezelés lépései

Amikor ellátogatunk a gyógytornászunkhoz, aki manuálterápiát fog rajtunk végezni, először egy beszélgetésre kell számítani, ahol elmesélhetjük panaszainkat, tapasztalatainkat a problémával. Majd a szakember fizikális vizsgálat segítségével diagnózist alkot, ennek megfelelően fogja kiválasztani az alkalmazandó technikát. 
Három fő kezelési módszerből áll össze ez a terápia:
– Manipuláció – amikor az ízületekre fókuszál a terapeuta, ilyenkor nem ritka, hogy azokat roppanni halljuk
– Mobilizáció – ez egy lassú, kontrollált folyamat, ami a kötőszöveteket célozza meg, és a mozgékonyságuk növelése érdekében nyújtja ezeket.
– Masszázs – a kötőszövetek keringését serkenti dörzsöléssel, nyomással, "gyúrással", csökkentve ezzel a fennálló fájdalmat.
A manuálterápia során nem kell fájdalomra számítanunk, és gyakori, hogy akár már az első alkalom után javulást észlelhetünk. A terápia fontos kiegészítője, hogy a gyógyult fél otthon is folytassa a szakember által javasolt tornagyakorlatokat annak érdekében, hogy panaszai nehogy kiújuljanak. 

Mikor érdemes használni – és mikor nem?

Számos mozgásszervi panasz esetén nyújthat hatékony megoldást, ide tartozik a hát-, nyak- és derékfájás, a csökkent mozgékonyságú ízületek, a mozgásbeszűkülés, az izomfájdalmak és -görcsök, a tenisz- vagy golfkönyök, a gerincferdülés, vagy a sérülések utáni rehabilitáció.
Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy nem minden mozgásszervi panasz orvosolható manuálterápiával, vannak olyan esetek is, melyeken kifejezetten ronthat. Ilyen a csontritkulás, a daganatos megbetegedések, ha a sérülés, szalagszakadás, gyulladás még fennáll, vagy ha közvetlen műtét után vagyunk. Ezért aztán elengedhetetlen a kezelés előtti részletes konzultáció, mert a szakember csak így tudja megállapítani, hogy a páciensnek valóban mire van szüksége.

A rovat további hírei: Mozaik

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban! 

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.