Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Öcaline - 2024. április 23. 16:00

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

Az MROE életműdíjával több évtizedes kiemelkedő szakmai pályát ismertek el – mint a méltatást idézve a pályatárs és kolléga, Horváth Éva kiemelte, Lukács János hozta létre és gondozta évekig a Vizuális kultúra 1-12. évfolyamon elnevezésű szakmai csoportot a facebook felületén, amely az elmúlt években a rajztanítás első számú szakmódszertani felületévé vált. 

A csoda jelképe

Az Alma-díj azt a csodát jelképezi, amit Lukács János növendékei és pályatársai az elmúlt évtizedekben megélhettek.  Az elismerés megálmodója és alkotója Környeiné Gere Zsuzsa képzőművész, rajztanár, tanfelügyelő, szakíró, a MROE vezetőségének tagja, a móri kerámiatábor egyik alapítója. A 2011-ben elhunyt alkotó és szakember készített a rá jellemző gondossággal és szeretettel kivitelezett mázas kerámia almákat évenként Móron, a Lamberg kastély parkjában ma is működő Kútház Műhelyben.  Azokat a rajztanár kollégákat jutalmazta ezzel a kedves gesztussal, akiknek munkásságát nagyra tartotta, ám akik hivatalos elismerésben ritkán részesültek. 
Halálának évében az egyesület hivatalosan is megalapította az Alma-díjat, amelyet az eredeti alkotás alapján Martsa Piroska szobrász-restaurátor művész készít. 

"Boldog és büszke vagyok" 

Meglepte, ugyanakkor nagy örömmel töltötte el Lukács Jánost a szakmai közösség elismerése:
– Immár három éve nyugdíjas vagyok, az iskolai életemet már lezártam, és a közösségi felületen gondozott szakmai csoportot is „elengedtem” már – így igazán meglepett az elismerés. Nagyon köszönöm a díjat az egyesület közösségének – úgy érzem, ennél szebben nem is lehet lezárni 45 év vizuális nevelését és a pedagógiai munkát. Boldog és büszke vagyok, őszintén meghatott a kitüntetés, nagyon örülök neki, és nagyon büszke vagyok arra a csapatra is, amely nélkül soha nem kaphattam volna meg az Alma-díjat. Köszönet jár úgy a rajztagozat megálmodóinak, mint a benne dolgozó kollégáknak, a tanítványoknak és szüleiknek, vagyis mindazoknak, akik részesei voltak ennek a valóban csodás alkotási és vizuális nevelési folyamatnak. 
Nagyon örült a csoport létrejöttének és megerősödésének is – ez a szakmai közösség immár 11 ezer tagot számlál, szigorú, de mindig segítő és támogató közösség, emeli ki a facebook-csoport alapítója:
– Beváltotta a célokat és az álmokat, hatalmas támogatást nyújt, méghozzá elsősorban a nem rajz szakkolégiumot végzett tanítók számára. Őszinte, nyitott, a „kincsek megosztása” terén is élen járó csapat. Én már elengedtem, egy remek szakember, Mészáros Zsuzska középiskolai rajztanár gondozza egy kis csapat vezetőjeként. Fiatalok, lendületesek, lelkesek – őszintén mondom, öröm látni, milyen jól működik nélkülem is!

Lukács János – névjegy    

Lukács János a Kaposvári Tanítóképző Főiskola szekszárdi tagozatán szerzett diplomát rajz-tanító szakon, később fejlesztő pedagógusként végzett, valamint a BME közoktatás-vezető szakán is diplomázott. Pedagógusi pályáját Perkátán és Iváncsán kezdte, majd a Gárdonyi iskola tanára lett. 1984-ben az Arany János Általános Iskolába került – az intézmény rajz tagozatának alapítója lett, majd egészen nyugdíjba vonulásáig az intézmény kötelékében dolgozott, a tagozatot országos viszonylatban is ismert és elismert szakmai műhellyé varázsolva.

Nyugdíjasként is aktív, és bár a cikkben említett szakmai felületet már nem gondozza, egyik alapítója, és a kezdetektől aktív szereplője, motorja az Így látjuk Mi! elnevezésű örömfotós közösségnek a nagy közösségi portálon. 

(Fotó: Lukács János archívumából)

A rovat további hírei: Oktatás

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

2024. máj. 03.

Koltai Róbert színművész az iskola öregdiákjaiként tér vissza a Móriczba szombaton, majd kamarakiállítással folytatódik az intézmény 70 évét ünneplő jubileumi programsorozat.

DSTV: játék és fegyelem az oviban

DSTV: játék és fegyelem az oviban

2024. máj. 01.

Folytatódott a DSTV sorozata az óvodásokról – ezúttal a fegyelmezés kérdései kerültek terítékre Gyenes Évával, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatójával. Még a szülők és az óvónők egymásra utaltságáról, együttműködéséről is szó esik. Hangkép.
 

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.