Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

doszerk - 2024. május 9. 8:30

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

A legmodernebb lítium-ion akkumulátorok közé tartozik, így könnyű, hatékony és hosszú élettartamú. Napjainkban a lítium-ion típusú áramforrások uralják az akkumulátorok piacát, és szinte minden hétköznapi háztartási eszközben megtalálhatóak, így nagy a valószínűsége, hogy te a háztartásodban is több 18650-es akkumulátorral működő készülék van. Tudj meg róla többet, cikkünkben erről lesz szó!

Miért 18650?

A 18650-Akku.hu kínálatában kapható 18650 akkumulátor az alakját és méreteit tekintve a leggyakoribb AA mérethez áll a legközelebb, de annál valamivel nagyobb, és teljesítménykapacitását tekintve 4-szer nagyobb. Neve az alakjára utal, a 18 az átmérőjét, a 65 a magasságát jelöli milliméterben.

Feszültsége 3,2-3,7 V, maximális kapacitása 3500 mAh. Megbízhatósága, hosszú üzemideje és tölthetősége miatt ezeket a kis méretű, de nagy teljesítményű az akkumulátorokat kütyükben, laptopokban, digitális kamerákban, zseblámpákban, sőt egyes elektromos autókban is használják.

Az első Li-ion akkumulátort az 1970-es években az Exxon kutatója fejlesztette ki, majd az első lítium-ion cellát 1991-ben hozta kereskedelmi forgalomba a Sony. Azóta számos módosítás és fejlesztés történt az akkumulátor teljesítményének és élettartamának növelése érdekében.

Főbb jellemzők

A legjobb Li-ion akkuk közé tartozó 18650-es áramforrások kivételes teljesítménye jól ismert. Egyenletesebb energiaáramlást képesek produkálni, és könnyebbek, mint más változatok. A nikkel akkumulátorokkal ellentétben kevésbé hajlamosak arra is, hogy az alacsony kisülés károsítsa őket.

Sokkal megbízhatóbbak, mint más típusok, hosszabb ideig tartanak, és gyorsabban töltődnek, fantasztikus választásnak bizonyulnak számos eszközhöz, például elektronikus eszközökhöz, zseblámpákhoz. 

A 18650-es akkumulátoroknak két fajtája van: árnyékolt és nem árnyékolt. Általános szabályként a beépített elektromos áramkört tartalmazó védett cellák használatát javasoljuk, ez ugyanis védi az akkumulátort a túltöltés és a kisülés ellen. 

Miért népszerűek a 18650 lítium akkumulátorok?

A 18650-es újratölthető akkumulátorok költséghatékony alternatívát jelentenek a különféle elektronikai eszközök üzemeltetésére. Akár 300-2000 alkalommal is újratölthetők ideálisan intelligens töltők segítségével, tipikus élettartamuk 1500 ciklus. Praktikus, ha újratöltés előtt 3,7 V-ról lemerítjük 3V-ra. A töltési idő átlagosan 5 óra. Legyél óvatos, vásárolj megbízható gyártótól, ugyanis a töltéskor a túlmelegedés károsodást, legrosszabb esetben robbanást okozhat!

Az élettartam meghosszabbítása érdekében hosszabb ideig történő tárolás esetén előnyösebb, ha az akkumulátorok töltöttsége 50% körüli. Az olcsó utánzatok helyett vásárolj eredeti akkumulátorokat a lehető legnagyobb teljesítmény érdekében!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.