Ismerd meg jobban a begóniákat!

doszerk - 2024. május 10. 8:30

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)

A sokszínűség mellett ráadásul könnyen szaporítható, a folyamat nem bonyolult, ezáltal egyszerűen hozzájuthatunk új kis növényekhez. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan kell ezt véghez vinned az egyes fajták esetében. Kitérünk arra, hogy honnan származnak e növények és milyen alosztályaik vannak.

A begóniák jellemzői

A begóniák eredetileg Amerikából származnak, de ott vannak Afrikában és Dél-Ázsiában is. A trópusi és szubtrópusi területeken érzik jól magukat, onnan erednek, de ez nem azt jelenti, hogy nálunk ne lehetne velük foglalkozni.

A Tropical Home mini növényei között is megtalálhatjuk őket, igen kedvező áron rendelhetők, így bárki egyszerűen tarthat belőlük otthon egy-két változatot.

Nádszárú begónia

A begóniák egyik legnagyobb osztálya. Ezeket könnyű tartani és szaporítani, virágzatuk nagyon egyedi. Az osztály tagjai széles gyökérrel rendelkeznek, elágazó száruk van, emellett felfelé növekednek. Nevüket a levelek aszimmetrikus alakjáról kapták, amik mutatós sötétzöldek, ezüst pöttyökkel a felszínükön.

Rizómás begónia

A legnagyobb osztályba 700 faj tartozik. Vannak vastag szárú, vagyis rizómával rendelkező növények, amik vízszintesen növekednek a talaj közelében. Ebből nőnek ki az új gyökerek. Tömötten fejlődnek, tavasszal virágoznak.

Alkategóriája az egyenes ízületű rizómás begóniák, amik föld alatti rizómákkal rendelkeznek, száraikat pedig felfelé növesztik, nem kúszva. Mivel a fő szár a talaj alatt van, így nagyon szívósak.

Rex begóniák

A Rex fajta a "király", és bár a rizómások közé tartoznak, mégis külön osztályt kaptak. Az élénk színű leveleik és az igényesebb gondozásuk miatt nem hasonlíthatjuk össze őket a többivel.

Főleg azért szeretik őket, mert csodálatos leveleket hajtanak. Ezek élénk színei, formái, valamint a mintái sokkal érdekesebbek a virágaiknál, amik általában halványak és unalmasak. Manapság több száz nevesített hibrid kapható, de akad pár névtelen faj is.

A rexek nem a könnyen tartható növények közé tartoznak, ugyanis magas páratartalomra van szükségük. Minimum 50 százaléknál érzik magukat jól, de minél magasabb ez a szám, annál jobb. Porózus ültetőkeveréket, sekély cserepet, valamint sok és erős trágyázást igényelnek, bár erre főleg a növekedési szakaszban van szükségük. Nem szeretik a sok vizet, ajánlott kerülni a túlöntözést.

Közeg és fény

Az ültetőközeg kapcsán fontos a laza, nedves közeg, amihez perlitet, orchideaföldet, esetleg kókuszchipset érdemes keverni 1:1 arányban. Bár egyes esetekben eltérhetünk ettől, nem célszerű mással próbálkozni. A fény esetében pedig fontos, hogy ne érje őket direkt napfény, inkább több szűrt fényt kapjon begónia, így könnyebben fejlődik.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

Parázs-Varázs idén is: sülve, főve együtt!

2024. máj. 20.

Folytatja az elmúlt évek szép hagyományát, a gyereknapra időzítve szervezi meg a Parázs-Varázs közösségi kavalkádját a város önkormányzata. Sütögetés, gazdag programkínálat, nagy buli csalogat a Szalki-szigetre!

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

Gomolyos napok – nyárias meleggel, de sok csapadékkal

2024. máj. 20.

Meteorológiai szempontból mozgalmas hét elé nézünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és sajnos egyelőre a hét vége sem ígér felhőtlen szórakozást.

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

Hogyan birkózz meg a geometriai feladatokkal?

2024. máj. 20.

Érthető, ha elfog a kétség, amikor ránézel a matekkönyvre, különösen, ha geometriai feladatok várnak rád. Ne aggódj, jól ismerjük az érzést és van is néhány tippünk, ami megkönnyíti, hogy megoldd őket. (X)

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

DSTV: bringásreggeli a Városháza téren

2024. máj. 20.

Városunk is csatlakozott a kétkerekűsök országos közösségi akciójához, derül ki a DSTV összegzéséből. A Bringásreggeli fantázianevű esemény finomságokkal és szervizponttal csalogatta a kerékpárosokat a Városháza térre a napokban. Hangkép.
 

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

Szép és nemes célért futott a város (galériával)

2024. máj. 19.

Több mint ezren vágtak neki a szombaton megrendezett Jót fut a Város – Dunaújváros elnevezésű jótékonysági rendezvénynek; a nemes közösségi kezdeményezés révén a Móra iskolának segíthetett minden résztvevő.

A kullancs eltávolításának menete

A kullancs eltávolításának menete

2024. máj. 19.

Kullancsot talált a kis kedvencében? Semmi pánik! Megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen eltávolítani. Nem kell egyből az állatorvoshoz rohanni, bárki el tudja végezni ezt az egyszerű műveletet otthon. (X)

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.