Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A múltat nem eltörölni - Méry Péter könyve a városról

doszerk - 2015. július 1. 18:22

A zenész berkekből sokaknak ismerős lehet Méry Péter, aki 2012-ben alkotta meg a magyar popzene neves művészeinek (például Horváth Charlie, Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Balázs Fecó) előadásával a Határtalan dal produkciót.

Azóta is turnéznak vele. Méry Péter már 14 éves kora óta zenél. Emellett huszonnyolc kötete jelent meg, és július 7-én városunkban mutatja be a huszonkilencediket. Ami nem másról, mint szülővárosáról, gyermekkori kalandjainak helyszínéről, Sztálinvárosról szól.

Édesapja, Méry György emlékére ajánlja az új könyvet, aki 1957 és 1967 között a Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztője volt. Méry Péter Sztálinvárosban született, itt is nevelkedett, számos emléke él még ma is elevenen. Mint mondta, élvezte az itt eltöltött gyermekéveket. Még az általános iskola első osztályát a Móricz iskolában kezdte, aztán apja Csepelen kapott munkát, így a család is költözött. 19 évesen Amerikába ment, ott élt húsz évig. Egy barátja fotós vállalkozásában dolgozott, fényképész a szakmája. A munkája során bejárta a tengerentúlt, New York, Los Angeles, San Francisco, de Honoluluban is élt (az itt szerzett élményeiből született meg 2000-ben a Naprafekvő című kötete). A számtalan amerikai utazás során többször akadt problémája a Sztálinváros névvel, mivel a repterek városokat tartalmazó listájában az nem szerepelt. Ez egy bélyeg, de nem szégyen- fogalmazta Méry Péter. Miután hazajött, néhányszor ellátogatott Dunaújvárosba, de már nem voltak meg a régi személyes kapcsolatok.

Aztán jött az elhatározás, egy interjúkötetet készít Sztálinvárosról, amelyben különféle közéleti szereplőket, intézményvezetőt, művészt, gyári munkást, nyugdíjast kérdez arról, hogyan is látja a város múltját, jelenét és jövőjét. Egy helyi barátja, Keve Miklós segített neki először az interjúalanyok kiválasztásában, akik szintén további neveket ajánlottak neki. Így jött össze végül huszonhárom személy, akikkel egy belvárosi kávézóban beszélgetett a szerző. A kötet elkészült, amelyet július 7-én 16 órakor mutatnak be a mozi előtti téren (rossz idő esetén a mozi aulájában). Másfél órás műsorral készülnek, ahol Méry Péter zenész barátai is jelen lesznek, Kovács Nóri, Vincze Lilla, Varga Miklós, Horváth Charlie, fellép még a Dalai Dávid zenekar, és elhangzik majd a Határtalanul dal is. Az ingyenes rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.