A mindennapok kis hősei - Szavazzunk Hegedűs Kristófra!

Vass Ádám - 2015. november 28. 8:28

A TV2 Csoport harmadik alkalommal indította el a Süss fel nap! elnevezésű kezdeményezését, melynek ez alkalommal dunaújvárosi résztvevője is van, Hegedűs Kristóf személyében. A nézők szavazhatnak a számukra legszimpatikusabb Süss fel napos jelöltre. Van még két hetünk, segítsünk Kristófnak!

Olyan 18 év alatti fiatalok jelentkezését várták ebben  a projektben, akik az önkéntesség, a segítségnyújtás és a közösségi munka területén végzett tevékenységükkel példaként szolgálhatnak mindannyiunk számára. Hegedűs Kristóf pedig ilyen. Ami hagyján, de mindezt 11 évesen, jó tanulmányi eredmények és kiváló sportteljesítmény mellett teszi. Vele, és édesanyjával, Bodor Katával beszélgettünk.

A 11 éves Hegedűs Kristóf a Vasvári Pál Általános Iskola 5.a osztályos tanulója. Emellett kiváló úszó, kedvenc úszásneme a pillangó, ami szintén jól megy neki, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szobája faláról lógó több, mint hetven érem. Sportfotós szeretne lenni ha felnő, már most is a fotózás érdekli. A programban való részvételt azonban ezek mellett azzal vívta ki, hogy már  közel két éve a Jószolgálati Otthon Közalapítvány egyik önkéntese, aki még karácsonykor sem rest segíteni.

-Mamám a Jószolgálati Otthonban dolgozik és mindig oda szoktam bejárni, és úgy két éve jött az ötlet, hogy ott dolgozzak önkéntesként - mondta a DO-nak Kristóf. Ő mindig fél négyig van ott, én is addig maradok olyankor. Szoktam teríteni, mosogatni, szoktunk társasozni, segítem a bentlakókat kikísérni az udvarra, szoktunk beszélgetni velük. Egy héten kétszer biztosan megyek, hétvégén nincsenek ott, csak a bentlakásosba, oda meg csak karácsonykor szoktunk menni. Mivel négykor bezár az intézmény ezért két edzés között megyek. Heti négyszer van reggel hétkor edzésem, majd elmegyek iskolába és utána amikor van időm, olyankor elmegyek segíteni, még a délutáni edzés előtt. Nehéz, főleg ha fáradt vagyok, de kilencnél később nem is szoktam lefeküdni.

Nyáron az öthetes edzőtábor után is első dolga volt a szabadidejéből a gondozottak segítésére áldozni.

-Nyáron edzőtábor után mindennap tudtam menni, hétfőtől péntekig, három-négy héten keresztül. Ilyenkor elmentünk néha úszni is. Egy fiú és egy lány jobban tudnak úszni, mint a többiek, én velük vagyok. Szokták kérdezni mit csináljanak máshogy, és megmutatom nekik, milyen technikával ússzanak.

A legnagyobb példaképe Cseh Laci, és ahogy neki, úgy Kristófnak is a pillangó az egyik erőssége.

-Nekem korábban a mellúszás volt a kedvencem, de most már a pillangót szeretem a legjobban. A vegyes a hát miatt nem annyira, mert az még nem megy jól, inkább a gyors. A 200 vegyes kötelező, és az mellett egy 50 vagy 100 méteres saját számot kell úszni.

Ennyi minden mellett van némi szabadidőd? Miket szoktál csinálni, ha nem edzel, tanulsz vagy segítesz a Jószoliban?

-Szoktam a barátaimmal játszani, főleg az alsó szomszédunkkal, az iskola udvarára szoktunk lemenni focizni, floorballozni, ha többen vagyunk inkább focizunk. Osztálytársakkal inkább csak hétvégén, amikor több a szabadidő.

Karácsonykor mi a bevált program?

-Szenteste édesanyámnál ebédelünk, olyan egy óra körül, ott az egész család, utána öt óra körül szoktunk bemenni a Bercsényi utcába - mondja Kata, Kristóf anyukája. Akkor már fő nekik a halászlé meg a húsleves, mákosguba szokott még lenni, utána mindenki kap személyre szabott ajándékot is, ilyenkor ott segítünk ahol csak tudunk: teríteni, mosogatni, vagy amiben kell. Nyolc óra felé szoktunk onnan eljönni, addig velük vagyunk. Ha Kristófnak sikerülne nyerni, akkor természetesen az a pénz az övé, persze fognám a kezét, hogy ne szórja el mind egyszerre, és vannak álmok, vágyak, de az egyik első egy kis kirándulás az otthon fiataljaival.

Süss fel nap! A szavazás

Dudás Ádám, a TV2 esti híradós műsorának, a Tényeknek a műsorvezetője lett Kristóf mentora a programban, ő jött az Aktívban bemutatott riport forgatására is, ami alatt az elején Kristóf nagyon izgult, de aztán megszokta, hogy egy ideig mindenhová elkísérik.

A verseny két pólusú. Egyrészt a nézők szavazhatnak a számukra legszimpatikusabb jelöltre a TV2 Facebook oldalán, vagy a TV2 live applikáció segítségével, Másrészt a program kuratóriumának rangsora alapján. E kettő sorrendet összesítik és ezután derül majd ki, ki nyeri a TV2 Csoport által felajánlott 1 millió forintos támogatást.

Szavazni december 13-ig lehet.

Igyekezzünk tehát minél több voksot összeszedni Kristófnak, aki egy végtelenül jólelkű és önzetlen fiú, és kiváló sportreménység.

A kuratórium tagjai:

Yvonne Dederick - a TV2 Csoport társtulajdonosa, ügyvezető igazgató

Gerendai Károly – a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft ügyvezető igazgatója, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjének kitüntetettje

Hozleiter Fanny (Mosolyka) – boldogságkutató, Aranykönyv- és Esélyegyenlőségért-díjas író, motivációs előadó

Marsalkó Dávid – a 2004 óta működő, többszörös Fonogram-díjas Halott Pénz zenekar alapító frontembere

Rost Andrea – Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes

Simon Zsolt - a TV2 Csoport társtulajdonosa, ügyvezető igazgató

Szinetár Dóra – Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)