Dunaújváros Hetilap

Átadták a Dunaújváros Egészségügyéért díjat

Molnár Emese - 2015. december 17. 11:14

A mai decemberi rendes közgyűlési ülés előtt adták át a Dunaújváros Egészségügyéért díjat. Idén két kórházi osztályt és dr. Gózony Margit nyugdíjas házi gyermekorvos vehette át az elismerést Cserna Gábor polgármestertől a Városháza közgyűlési tanácstermében.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlés a város egészségügyi ellátásában tevékenykedő és kimagasló munkát végző egészségügyi dolgozók elismerésére hívta életre a Dunaújváros Egészségügyéért díjat.

Az elismerés a városunk egészségügyi intézményeiben dolgozó, vagy magángyakorlat keretében egészségügyi feladatokat ellátó orvosoknak, illetve közép- és felsőfokú egészségügyi képesítéssel rendelkezőknek, valamint kollektíváknak adományozható.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése az idei évben a „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat

-Dr. Gózony Margit nyugdíjas házi gyermekorvos,

-a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának kollektívája,

-valamint a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Ideggyógyászati Osztályának kollektívája részére adományozta.

Dr. Gózony Margit

1952-ben szerezte általános orvosi diplomáját a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. Ezt követően 1956-ig az egyetem I.sz. Gyermekklinikáján dolgozott. 1957-ben szakvizsgázott Csecsemő- és gyermekgyógyászatból, majd rövid ideig a Szabadsághegyi Csecsemőotthonban tevékenykedett.

1958-ban érkezett a Dunaújvárosi Tanács Kórháza Gyermekosztályára. Szakmai munkájával, úgy a diagnosztikus, mint a terápiás tevékenységével felettesei maximálisan elégedettek voltak. A nyugodt, kiegyensúlyozott, megfontolt magatartása a környezetének biztonságot jelentett.

Szakmai tudását, elhivatottságát 1966-tól az alapellátásban, körzeti gyermekorvosként kamatoztatta. Szakmai munkája mellett az alapellátás szervezési munkáiba is bekapcsolódott. 1979-ben Miniszteri Dicséretben részesült. 2012 októberében gyémánt díszoklevelet vett át a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán.

A doktornő 1985-ben vonult nyugdíjba, de ezt követően is sokan kértek tőle tanácsot. Megbecsült, köztiszteletben álló egészségügyi dolgozó volt, aki több ezer kisgyermek gyógyulását segítette.

A kimagasló színvonalon, és odaadással végzett szakmai tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Egészségügyéért díjat Dr. Gózony Margit gyermekorvos részére adományozta.

 
A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya

2012. július 1-jén Dunaújvárosban a Szent Pantaleon Kórház épületében kezdte meg működését egy új osztály, Mozgásszervi Rehabilitáció néven, 15 ággyal, ahol vegyes profilú mozgásszervi rehabilitációt végez. Vezetésére Dr. Schrobár Hajnalka kapott megbízást, főnővére Tóth Istvánné Csepecz Zsuzsanna, osztályos orvosa Dr. Elek Attila reumatológus lett. Kezdetben az osztályt a Traumatológia Osztály „B” szárnyán helyezték el és a traumatológián dolgozók látták el a betegeket, majd 2013 februárjában az osztály a főépület földszint „B” szárnyára költözött és immár önálló osztályként működött, és működik ma is. 2013-tól 2014-ig az osztályon dolgozott részállásban Dr. Gujás Márta reumatológus főorvos. 2015 januárjától az osztály orvosa Dr. Berkics Katalin.

A Mozgásszervi Rehabilitációs Szakambulancia heti 13 órában biztosít járóbeteg-ellátást, szakrendelést. Működését 1994-ben kezdte meg Dr. Barcsa Csaba főorvos vezetésével a II. számú Rendelőintézetben, asszisztense Prajda Istvánné, Évike volt. 2004 szeptemberétől dolgozott a szakrendelésen Dr. Schrobár Hajnalka, aki a mai napig ellátja ezt a feladatot. A II. számú Rendelőintézet bezárása után az ambulancia az Élményfürdőben működött, majd a Szent Pantaleon Kórház épületében különböző helyeken, legtöbbet a Traumatológiai Osztály „B” szárnyán az Ortopédiai szakrendeléssel egy helyiségben. A 2015-ben átadott új Technikai Tömbben végleges helyére került. Heti 3 óra szakrendelés a kulcsi telephelyen működik, szolgálva ezzel a kistérségi és környékbeli mozgáskorlátozott betegek helyben történő ellátását is.

Az osztály kollektívája nap mint nap kiszolgáltatott, szinte mozgásképtelen emberek talpraállításáért küzd. Emberi magatartásukkal, szeretetükkel bátorítják a sokszor életkedvét is elveszített idős embereket.

A hosszú időn át végzett felelősségteljes és lelkiismeretes, humánus tevékenységük elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a „Dunaújváros Egészségügyéért díjat” a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának kollektívája részére adományozta.

 

A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Ideggyógyászati Osztálya

Az osztályon az organikus neurológia teljes profilját látják el. Jelenlegi orvosgárdája: Dr. Zsolnai Mária, Dr. Gergely Szilvia, Dr. Kercso Anca Nicoleta, Dr. Tóth Mária, Dr. Okos Kinga, Dr. Szakály Mária és Dr. Balogh Erzsébet. Az 1980-as évek végétől, az országban szinte elsőként valósították meg (helyben) az idegsebészeti szakrendelést, Dr. Major János főorvos segítségével. Az Ő patronálásával számos fiatal idegsebész szerzett az osztályon gyakorlatot, mely kapcsolatok jelenleg is élnek még.

A stroke-os betegek korai rehabilitációjához szükséges folyamatokat rövid idő alatt kialakította az osztály, mely eljárás az egyes szakaszaihoz igazított különleges segédeszközök és terápiás eszközök alkalmazásával megkönnyítik a betegek számára a mindennapokat és hozzájárulnak az aktivitás helyreállításához. A stroke-os betegek számára a 80-as évektől segítséget ad a logopédusként dolgozó Takácsné Csór Marianna, a pszichológus Csernus Ildikó, Dr. Csór Gabriella, Bozsits Angéla, jelenleg pedig Barna Gabriella. A kezdetektől gyógytornász team dolgozik az orvosok mellett, a rehabilitációs team vezetője, Vinis Zsuzsanna.

1996 óta Gurubi Mariann az osztályos főnővér. Az osztály szakdolgozói rendszeresen részt vesznek a kórházi tudományos és országos értekezletein, előadásokkal. Az orvosok is rendszeresen szerepeltek a kórházi rendezvényeken, valamint a Fiatal Neurológusok Országos Fórumán.

Az orvosok osztályos munkájuk mellett látják el a járóbeteg-szakellátás feladatait is. Tartósan az I-es Rendelőintézetben zajlott a szakrendelés, majd a IV. emeleti Ideggyógyászati osztályon, jelenleg pedig az új, technikai tömb épület földszintjén.

A több évtizeden keresztül kimagasló szakmai hozzáértéssel végzett tevékenységük, a lelkiismeretes gyógyító munkájuk elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Dunaújváros Egészségügyéért díjat” a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Ideggyógyászati Osztályának kollektívája részére adományozta.

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.