Dunaújváros Hetilap

Átadták az Örökmozgó díjakat

Vass Ádám - 2016. június 9. 12:45

A diákok szavazatai alapján immár 15. alkalommal adták át a Városháza dísztermében az Örökmozgó díjakat csütörtök délelőtt.

Mint minden évben, úgy idén is hárman részesültek az elismerésben. A díj különlegessége, hogy a diákok szavazatai alapján ítélik oda annak, aki tevékenységével segítette diáktársait és a városi diákság életét. Az elismerésben minden évben hárman részesülnek, egy diák, egy tanár és egy külső segítő. Az Örökmozgó díjakat Haász Marianna, a városi diákönkormányzat elnöke és Alcsics Henriettával diákpolgármester adta át Torma Rebekának, a Hild iskola végzősének, Ujházy Krisztina zenetanárnak és karnagynak, valamint Klein Imrének, a város korábbi társadalmi bűnmegelőzési referensének.

Torma Rebeka a Hild iskola 12.a osztályos, érettségiző tanulójaként kapott jelölést a díjra.
Rebeka négy éven keresztül rendkívül aktív közösségi munkát végzett. Éveken keresztül rajz szakkörre járt, s az itt készült munkájával a Fejér Megyei Diáknapokon arany minősítést szerzett. Sok rajzzal, plakáttal járult hozzá az iskolai rendezvények sikeréhez. Minden évben részt vett az iskola képviseletében a nyolcadikos továbbtanulók számára rendezett pályakörképen, ahol mindenki megcsodálhatta rajzait. Az iskolában több kiállított munkáját lehet megtekinteni.

Diákújságíróként négy éven keresztül aktív résztvevője volt a Dunaújvárosi Hírlap SÉTA programjának. Sok iskolai rendezvényről írt élménybeszámolót, cikket. Az iskolai Diákönkormányzat tagjaként, illetve elnökként sok megemlékezésen, iskolai rendezvényen vett részt, ezek megszervezésében is jelentős szerepet vállalt.
Az évek során több matematika versenyen indult és ért el eredményt. Csapattagként részt vett egyéb versenyeken is.
Az iskolai focicsapat oszlopos tagja. Több kupán szerepeltek és értek el jó eredményeket, a legjobb ezek közül az országos negyedik helyezésük. Az osztályközösség alakulásában igen jelentős szerepet vállalt.
Minden évben valamilyen rendezvény szervezésében részt vett: Gólyaavató, Diákigazgató választás, Szalagavató tánc megszervezése, betanítása.
Kreativitásával hozzájárult a tanteremdíszítésekhez, jelmezek tervezéséhez.
Mindezen tevékenységek mellett odafigyelt a tanulásra is. Átlaga, még 12. osztályban is, 4,5 fölött volt. Folyamatosan segítette osztálytársait, amikor arra szükség volt. Osztályfőnöke mindig, mindenben számíthatott rá, bármilyen osztállyal kapcsolatos dologról is volt szó.

Ujházy Krisztina dunaújvárosi születésű, innen elszármazott, majd visszatért zenetanár, karnagy, hegedűs, s mára már zeneszerző is.
Hegedűsként végezte el a veszprémi konzervatóriumot, majd kisebb pályamódosítással szerzett az ELTE-n ének-zene–karvezetés szakos diplomát, 2010-ben mesterfokon is. 1995-ben főiskolásként alapította és három éven át vezette a nagyvenyimi vegyes kart.
2010 óta tagja a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája tantestületének, ahol, mint énektanár szintén kórust alapított.

Agilis személyiségével megnyerte magának a fiatalokat, s a kórus mellett fiúdalárdát, néptáncosokat szervez évek óta városi, megyei és országos rendezvényekre. Az iskolai műsorok szerves részét képezi az általa vezetett énekkar, a Jószolgálati Otthonba minden adventre műsorral készül, a Bánki városi fellépésein is mindig szerepel kórusával (Adventi forgatag, Tehetségnap, iskolák bemutatkozása). Mindezek mellett, az iskolán belül hat éve neki köszönhető, hogy a Fejér Megyei Diáknapokon minden kategóriában indulnak diákok, s jelentős eredményekkel térnek onnan vissza. Év elején személyesen keresi fel az összes osztályt, s maga köré gyűjti a tehetséges gyerekeket, akiket szerető bíztatással rávesz a felkészülés hosszú folyamatára, s a fellépések vállalására.
A Keszthelyen kétévente megrendezett Helikon fesztiválon 30-40 gyerekkel képviseli a Bánkit, s az arany minősítés mellett már különdíjban is részesült a kórusával.
Sokoldalú, színes egyéniség, aki az iskolai tevékenységek mellett ellátja a Paksi Városi Vegyes Kar vezetését is.
Néhány éve kezdett el zeneszerzéssel foglalkozni - elsősorban kórusműveket ír, amelyekből néhányat a dunaújvárosi Viadana Kamarakórus is műsorára tűzött.
2013-ban hegedűsként csatlakozott a Jolly Jackers nevű ír punkzenét játszó formációhoz, ahol a hangszeres zenélés mellett dalszerzéssel is elkezdett foglalkozni. Fiatal, lendületes, mosolygós, céltudatos pedagógus, aki az elmúlt években több tucat diákkal kedveltette meg a zenét, annak különböző műfajait, s mutatta meg a szabadidő eltöltésének, s a közösség formálásának egy más lehetőségét.

Klein Imre még 1980-ban végzett a Dunaújvárosi Főiskolán, mint műszaki tanár, pedagógus, majd elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. Húsz éven át operatív tisztként, helyszínelő nyomozóként, majd a bűnmegelőzési alosztály vezetőjeként dolgozott a Rendőrség kötelékében, majd ezt követően 10 éven keresztül Dunaújváros Megyei Jogú Város társadalmi bűnmegelőzési referenseként koordinálta a város ez irányú tevékenységeit. Szakmai irányításával telepítették, majd fejlesztették a térfigyelő kamerákat.

A városi kisebb és nagyobb rendezvényeinek biztonságáért évekig ő volt a felelős.
A városban élő, tanuló fiataloknak sok bűnmegelőzési órát tartott, elsősorban az iskolák hívásának megfelelve, ahol nyíltan lehetett beszélgetni a korosztályukat érintő veszélyekről, az áldozattá válás megelőzéséről.
Több sikeres pályázatban dolgozott, melynek kapcsán a „Narkoma” újság éveken át minden dunaújvárosi családhoz eljutott, sok, hasznos információval látva el a szülőket, fiatalokat.
Klein Imre pályázati munkája eredményeként tudott létrejönni az Újvárosi Drogambulancia, mely segíti a függőségben szenvedő és leszokni vágyó embereket és családjaikat az egészségesebb élet felé. A dunaújvárosi Kábítószer egyeztető Fórumban aktív szervező szerepet vállalt.  

A társadalmi bűnmegelőzést többszereplős feladatként, helyi kezdeményezések, együttműködések mentén képzelte el, és cselekedetei is mindig ezt a törekvését mutatták.
Mindig szorosan kapcsolódott tevékenysége az ifjúság problémáihoz, legutóbb a 2012-2014. közötti időszakban a szabadidő helyes, tartalmas eltöltését támogató TÁMOP pályázat fő szervezője, lebonyolítója volt, melynek során kábítószerellenes fórum, konferencia, futóversenyek, jégdisco valósulhatott meg segítségével, szervezésével, 2 év alatt 20 nagyszabású sportrendezvényt koordinált a város fiataljainak. A fiatalok társadalmi integrációját segítő 8 kiadvány létrehozásában is aktívan közreműködött. 2006 óta nyugdíjasként, mégis aktívan végezte mindazt, amiért ma ő kapta az Örökmozgó-díjat.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.