Dunaújváros Hetilap

Tartható a jövő évi költségvetés

doszerk - 2016. október 25. 8:06

A jövő esztendő legfontosabb kérdése, hogy az államigazgatás hatékonyságán sikerül-e javítani - hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke rámutatott: a versenyképesség javítása terén sok még a tennivaló.

A 2015-ös költségvetés jó eredményeinek egyik oka, hogy az alapos tervezés és kockázatbecslés miatt egyre kevesebbszer kell megváltoztatni évközben a költségvetési tervet. Ez az úgynevezett országvédelmi alap keretösszegének csökkenését vonta magával. A kedvező gazdasági tevékenységek közül a nagyobb arányú uniós forrásfelhasználás, a nagyobb költségek kifizetésének szükségtelensége és több forrás bent maradása is hozzájárult ahhoz, hogy az államháztartási hiány ilyen alacsony legyen.

A bent maradt összegek pedig jó alapot biztosítanak abban, hogy 2017-ben a költségvetési stabilitás és a fenntartható növekedés úgy alakuljon, hogy ne az emberek forrásait korlátozza, így akár a bérek emelkedésére is lesz lehetőség - fogalmazta meg a szakember.

Az élet mindig változik, pillanatokon belül vesztes helyzetbe lehet kerülni. Noha veszélyek mindig vannak, de az idén tavasszal elfogadott 2017-es magyar költségvetés továbbra is a tervezetteknek megfelelően teljesíthetőnek látszik – szögezte le a Költségvetési Tanács elnöke, aki a 2015-ös zárszámadásáról, a 2016-os költségvetési tervezésről és a 2017-re várható hatások összefüggéseiről beszélt.

Folytatódhat az államháztartási hiány csökkenése

Bár az oktatás, egészségügy és szociális ellátás területén még akadnak feszültségek, de Kovács Árpád szerint a tág mozgástérnek köszönhetően az alacsony munkabérek növekedése jósolható. A turizmus, a szolgáltatások és a mezőgazdaság jó szereplése mellett az építőipar javításához struktúraváltás is hozzájárulhat.

A jövő esztendő legfontosabb kérdése, hogy az államigazgatás hatékonyságán sikerül-e javítani - hívta fel a figyelmet a Rádió Orient vendége, aki rámutatott: a versenyképesség javítása terén sok még a tennivaló.

A Költségvetési Tanács elnöke úgy véli, hogy a stabilitás és fejlődés egyik fontos összetevője lehet a gazdaság további 5 százalékkal tervezett fehérítése, a koncentráltabb uniós kifizetések és a régiók európai átlaghoz való felzárkóztatásának segítsége.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.