Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Átadták a Sándor Frigyes Díjat

Vass Ádám - 2017. április 29. 8:36

A Szonáta Zeneművészeti Alapítvány immár hatodik alkalommal honorálta Sándor Frigyes Díjjal azok teljesítményét, akik a város és térsége zenei életében kiemelkedő munkát végeztek. Idén Bokor Zsuzsanna és Bencs Attila érdemelte ki a díjat.

Moravecz Attila, a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt működő Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, április utolsó hetében már hatodik alkalommal ünneplik közösen a zenét az iskolában, valamint adják át a 2012-ben alapított díjat. Szerinte az elmúlt egy év kiemelkedően sikeres volt, hiszen októberben, a zene világnapján önkormányzati támogatással teljesen megújult az intézmény homlokzata, felújításra került az épület és a parkban felavatták a Rohonczi István által készített, névadójukat ábrázoló szobrot is.

A díjátadót követően kezdetét vette a Tanári koncert, melyen nyolc előadást hallhattak az érdeklődők, és természetesen a díjazottak, Bokor Zsuzsanna és Bencs Attila.

Bokor Zsuzsanna 1991 óta dolgozik a polgármesteri hivatalban. 1991-től az akkori kulturális titkárság, majd 1999-től a kulturális iroda vezető feladatait látta el. A 2005-ös esztendő hivatalátszervezésétől kezdődően az oktatási és kulturális iroda, sport iroda kulturális csoportjának vezetőjeként, irodavezető helyettesként tevékenykedik. 2013. január 1. óta a Polgármesteri Hivatal Jogi, Szervezési és Intézményigazgatási Osztályának kulturális ügyintézője Munkája igen sokrétű és felelősségteljes, ezt nagy szorgalommal, szakértelemmel, igyekezettel és hivatástudattal végzi. Egyebek között előkészíti a város kulturális életével kapcsolatos bizottsági, közgyűlési döntéseket. Folyamatosan figyelemmel kíséri a városban működő művészeti, kulturális alapítványok, egyesületek, amatőr együttesek működését, segíti azok tevékenységét. Szervezi és összehangolja az önkormányzat által támogatott városi szintű rendezvények, nemzeti ünnepek, évfordulók és különböző művészeti események megrendezésével kapcsolatos operatív teendőket a személyügyi és gondnoksági irodával közösen. Előkészíti a közművelődési, közgyűjteményi feladatokat ellátó szervezetekkel kötendő együttműködési és közművelődési megállapodásokat. Kapcsolata a szakterületéhez kapcsolódó intézmények igazgatóival, a városban dolgozó művészekkel és kollégáival jó. Az irodavezető-helyettesi és csoportvezetői feladatait nagy felelősségtudattal végzi. Az ügyfelek és munkatársai mindig számíthatnak korrekt, megalapozott véleményére. Munkája során nagy gondot fordít az egyes intézmények informálására, pályázati források ismertetésére, s lehetőségeihez mérten együttműködően segíti őket a pályázatírás folyamatában, s azok sikeres lebonyolításában. A zeneiskola életében is több esetben vállalt már jelentős szerepet, például legutóbb egy versenyzongora beszerzésében közreműködött, de támogatását tudhatta az intézmény a Sándor Frigyes szobor megvalósítása kapcsán is. Rendszeres segítője az evangélikus templomban megvalósuló koncerteknek. Bokor Zsuzsannát – mint a város kulturális életének aktív segítőjét - hivatástudata, szakmaszeretete és magas színvonalú munkája tette érdemessé a „Sándor Frigyes Díjra”.

Bencs Attila, idestova 20 éve fémjelzi –ugyan más-más beosztásban - a Hamburger Hungária Kft.-t. Ma gyárigazgatóként tevékenykedik. A vállalat által tagja több környezetvédelmi és gazdasági szervezetnek is. Elnökként kiemelt szerepet vállal több országos szövetségben, illetve tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak is, mely a kormány tanácsadó szervezete. Ezeken a fórumokon is azon dolgozik, hogy a papírgyártást versenyképessé tegyék. S, hogy miért is ez a rövid szakmai bevezető? Ha egy ember életútja olyan magasságokba emelkedik, ahol lehetősége van segíteni, tenni nemes ügyekért, s ezt meg is teszi, az mindenképpen elismerésre ad okot. Márpedig Bencs Attila, a vezetői szerepköréből adódóan folyamatosan nagy gondot fordít arra, hogy az általa képviselt cég kiemelkedő társadalmi szerepvállalást folytasson. S ennek formájáról egészen határozott elképzelése van. Egyrészt teszik mindezt a maga kötelező formájában, hiszen a cég által közel 1 Mrd Ft kerül befizetésre, helyi adóként,– ilyen módon jelentős mértékben járulnak hozzá társadalmuk, környezetük fejlődéséhez. Ezen túlmenően azonban szívesen mellé állnak olyan állami és közügyeknek, melyek eredményeként az országos átlagnál magasabb színvonalú szolgáltatást hozhatnak térségünkbe – mint például a kórház támogatása gépekkel, diagnosztikai rendszerekkel. Kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a kultúra területén létrejövő új kezdeményezéseket támogassák, így 2012 óta segíti az Újévi Gálakoncert és a Sándor Frigyes Hét létrejöttét. Ezen segítségek által az iskola hangszerállományát tudják felújítani, s kulturális eseményeket életre hívni. Bencs Attila egyébként személyes érintettséggel is rendelkezik, hiszen mindkét gyermeke tanult, egyikük még most is tanul zenét. Az ő kezdeményezésére és az akkor igazgató Moravecz Attila együttműködésében valósult meg, a korábban ugyan bevett gyakorlat felelevenítése, mi szerint a móriczos gyerekek a Móricz Iskolában részesüljenek kihelyezett szolfézsoktatásban. Bencs Attila korrekt hozzáállása, a művészeti tevékenységek kiemelt támogatása alapján érdemes a „Sándor Frigyes Díjra”

A rovat további hírei: Kultúra

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.