Helyes babahordozás hűvös időben (2.)

doszerk - 2020. november 21. 6:58

Ősszel és télen a babahordozás bonyolult és nehézkes, gondolhatjuk – a mélyen rögzült (tév)képzetek eloszlatásában segít új sorozatunk, ennek keretében az AHA Alapítvány szakértője, Horváth Zsuzsi hordozási tanácsadó segít praktikus tippekkel a kismamáknak és kispapáknak. Második felvonás.

A sorozat első részében néhány alapvetés mellett az „összeöltözős” hordozással kapcsolatos tudnivalókat összegeztem – innen folytatjuk!

Ha már "külön élünk"

Ha a babád már fel-felkéredzkedik, vagy bármi okból nem szimpatikus a közös felső réteg, akkor külön fogtok öltözni. Ebben az esetben lehet, hogy a legkülső réteg lesz a hordozó, amit felvesztek. Ha sok réteg van köztetek, akkor is megfelelő legyen a megtámasztása a babának. 
Külső plusz rétegként opció lehet a csillagtakaró vagy a hordozótakaró, és itt is működő lehetőség a közös poncsó – gyakorlatilag átmenet a két kategória között. Fontos, hogy ne legyen csúszós anyagú a kabát; kerüld a "pufi" fazonokat!
Bármelyiket választod a fentiek közül, mindkettőtöknek jól rétegezhető, természetes ruhadarabokat ajánlok.  Azt mindenképp számítsd bele, hogy melegíteni fogjátok egymást. Legyen a babán megfelelő vastagságú sapka, de se az, se a sál, se a hordozó ne kerüljön az arca elé!

Mindent egy helyen

Ügyelj arra, hogy a baba jól tudjon mozogni a több rétegben is, ne legyen szoros sehol, és kalkuláld be a terpeszguggoló tartást is: a hajlított-felhúzott térdek több anyagot vesznek fel, és ha ezek közül csak egy ráfeszül a babára, az ronthatja a végtag keringését.
Néhány tényezőre mindenképpen ügyelj. A legfontosabb, hogy legyenek szabadok a baba légutai, mindig látsszon az arca. Fontos a stabil megtámasztás, főleg, ha sok réteg van köztetek. Legyél kész arra, hogy változhat az időjárás – akár a hőmérséklet is, de bármikor eleredhet az eső, jöhet erős szél. Általános tapasztalat, hogy gyakoribb a túlöltözés – és így a túlmelegedés –, mint a fázás; gondolj bele, végig "kiskályhát" viszel a hátadon! 

A téli tipptárral folytatjuk, néhány hét múlva!

Horváth Zsuzsi – AHA Alapítvány
(Fotó: AHA Alapítvány)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.