Helyes babahordozás hűvös időben (1.)

doszerk - 2020. november 10. 11:26

Ősszel és télen a babahordozás bonyolult és nehézkes, gondolhatjuk – a sajnálatosan mélyen rögzült (tév)képzeteken segít új sorozatunk, amelyben az AHA Alapítvány szakértője, Horváth Zsuzsi hordozási tanácsadó segít praktikus tanácsokkal a kismamáknak és kispapáknak. Első rész.

A hordozás fantasztikusan meg tudja könnyíteni a szülők életét, de amint beköszönt a hűvös idő, kérdések merülnek fel a hogyan tovább kapcsán. Sorozatunk első két részében az őszi-tavaszi praktikákat tárgyaljuk.

A baba kora dönt!

Az első kérdés, ami a szülőben felmerül a hideg időben történő hordozáskor, hogy közös ruházat javasolt, vagy inkább külön-külön öltözzünk? A legegyszerűbb javaslat: ha a baba még nem jár – tehát hordozás közben nagy eséllyel nem fogod sokszor letenni és felvenni –, akkor legyen közös a felső réteg. 
Ha viszont már megy a kisgyerek, akkor viszont praktikusabb külön öltözni. 

Ha egyben

Ősszel közös ruházat lehet a csőtop, a hordozós pulcsi, hordozós esőkabát vagy a poncsó, melyek jól használhatók rétegesen is. Ha ilyet vásárolsz, jó, ha figyelsz arra, hogy elöl-, hátul- vagy csípőn hordozáshoz használható-e az adott ruhadarab. A minőségi és többfunkciós darabok elég drágák, de már lehet bérelni is évszaknak megfelelő hordozókat.
És persze adott az a módszer, ami a legolcsóbb: hűvös időben vehetsz magatokra egy-két számmal nagyobb polár kardigánt, és kész is az őszi hordozós külső ruházat. A bátrabbak azzal is próbálkozhatnak, hogy egy meglévő vagy turis kardigánba varrnak hordozós betétet. 

Előnyös megoldás

A közös felső rétegnek van több előnye is. Az egyik, hogy a baba és a kismama/kispapa folyamatosan melegíti egymást. Ebből eredően folyamatosan kontrollálhatod a kicsi hőérzetét – pontosan tudod, hogy a babának melege van-e vagy inkább fázik, és ennek megfelelően vagy lazítasz az öltözéken, vagy akár sálat veszel.  
És végül még egy áldásos hozadék: ha a babával zárt térbe mentek be, akkor nem kell mindenkit külön-külön „kicsomagolni”, azaz könnyebben kezelhető.

(Folytatjuk)

Horváth Zsuzsi
(Fotó: AHA Alapítvány)

A rovat további hírei: Mozaik

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

DSTV: Waldorf Bazár az újtelepi intézményben

2022. nov. 28.

Remek közösségi eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Az újtelepi iskolába adott otthont a Waldorf Bazár színes kínálatának, gasztronómiai programjának és foglalkozásainak a napokban. Hangkép.
 

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

Két programmal kezdődött az adventi sorozat városunkban (galériával)

2022. nov. 27.

A hit gyertyája meggyújtásával kezdődött meg az advent időszaka ma délután – városunkban két helyszínre is színes programokkal várták a az ünneplőket, érdeklődőket.