Jól kifőzte a Pentelei: átadták az új tankonyhát

Öcaline - 2021. február 5. 17:23

Ünnepelt a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, ma délelőtt adták át az intézmény frissen kialakított tankonyháját, a hozzá tartozó helyiségekkel együtt.

A járványhelyzet miatt két részletben szervezték meg a ceremóniát a Magyar úti intézményben – tíz órától az önkormányzat, majd a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, valamint a NÉBIH képviselői tették tiszteletüket az iskola frissen felújított, új funkciót kapott részén.

Szalagátvágás a konyhában

Az ünnepség természetesen szalagátvágással kezdődött, Könyves Ágnes igazgató, valamint Braun Edit, a Zöld Kakas Líceum Kft. ügyvezetője, a gyakorlati képzésért felelős tanműhely-vezető a bevetésre váró konyhai eszközök, csillogó sütők és dagasztógépek, fényes pultok közegében, Kálló Gergely országgyűlési képviselő, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, továbbá Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője jelenlétében adta át az új oktatóbázist a diákoknak.
Az ünnepség kiszolgáló részben rendezett köszöntőkkel folytatódott, Könyves Ágnes igazgató az ünnep fontosságára, az elhivatottságra és a fejlesztések fontosságára hívta fel a megjelentek figyelmét:
– Ünnepelni azokkal az emberekkel öröm, akikkel együtt élünk meg pillanatokat, vagy akik együtt gondolkodnak velünk, vagy akár a távolból szurkolnak. Ma csupa olyan embert hívtunk meg, akik számára fontos az, amit ma elértünk. Fontos, mert mindannyiunk szívében jelentős helyet foglal el a fiatal generáció; tavaly együtt örülhettünk a Civil díj 2020 – Legnagyobb hatású projekt díjnak, melyet az országos elismertségnek örvendő mentálhigiénés programunknak köszönhetünk, ma pedig egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk. A szakképzésünk minőségi változáson megy keresztül. Míg két-három éve attól tartottunk, hogy a szakképzés államosításának következtében iskolánkban meg kell szüntetni a szakmai oktatást. De ahol jó emberek, jó célért dolgoznak, ahol van jövőbe vetett hit, ott másként alakulnak a dolgok. Rengeteg segítséget kaptunk, nem hagytuk magunkat, és itt az eredmény – a Penteleiben nagyszerű oktatókkal, színvonalas tanműhelyekkel, rengeteg új tervvel, ötlettel megújul a szakképzés. 

Mindenki boldog

Az igazgatói köszöntőt követően Braun Edit tanműhely-vezető elárulta: az újonnan kialakított, részben pályázati forrásból megvalósított tankonyha jó eséllyel pályázhat az ágazati vizsgaközpont minősítésre, de a lényeg, hogy a penteleis diákok már jövő hétfőn birtokba vehetik az új oktatóbázist.  Körömi Csilla, az intézmény titkárságvezetője az átépítés, rekonstrukció és a tankonyha kialakítása elmúlt négy hónaljáról adott rövid beszámolót, majd a városvezetés képviseletében Kálló Gergely mondott köszönetet az elvégzett munkáért, és kívánt sok sikert a folytatáshoz.  Az országgyűlési képviselő bejelentette, szimbolikus ajándékkal érkeztek: a Pentelei országos hírű mentálhigiénés programját felterjesztette Dunaújváros Értéktárába. A DSTV kamerája előtt Barta Endre alpolgármester méltatta a Pentelei kimagasló szakmai teljesítményét:
– Az elmúlt időszakban is remek eredmények egész sorát produkálta az intézmény, és úgy érzem, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy folyamatosan új terveket szőnek, remek programokat dolgoznak ki, és azokat magas színvonalon meg is valósítják. Ebben a nehéz időszakban nagyon fontos látni, hogy vannak, akik tevékeny részt vállalnak a fejlődésből – jó példát adva mindenkinek.
Az ünnepség után Krehó Edit, az intézmény szakképzésért felelős vezetője kérdésünkre elmondta: az új oktatóbázison a vendéglátás, a turisztikai ágazatban a fogadós, valamint a mezőgazdasági ágazatban a kistermelői élelmiszer-előállító képzés diákjai szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Az új szakképzési rendben hozzájuk társulnak még a szakács, cukrász és pincér növendékek – a tervek szerint évente mintegy félszáz diák gyakorlatának biztosít korszerűen felszerelt bázist a tankonyha. Könyves Ágnes kérdésünkre elárulta: a fejlesztés mintegy 20 millió forintos beruházással valósult meg – a rekonstrukcióra 5, az eszközökre 15 millió forintot szántak –, de az új tankonyhával távlatos tervek előtt is lehetőség nyílt:
– Iskolánk alapítványa Éljünk egészségesen! címmel kampányt hirdetett, ennek keretében már tartanak egy konferencia előkészületei, és a jövőben rendszeresen szeretnénk olyan tanfolyamokat szervezni, ahol a fiatalok vagy a felnőttek elsajátíthatják az egészséges táplálkozás alapjait.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

Móricz 70: folytatódik az ünnepi sorozat

2024. máj. 03.

Koltai Róbert színművész az iskola öregdiákjaiként tér vissza a Móriczba szombaton, majd kamarakiállítással folytatódik az intézmény 70 évét ünneplő jubileumi programsorozat.

DSTV: játék és fegyelem az oviban

DSTV: játék és fegyelem az oviban

2024. máj. 01.

Folytatódott a DSTV sorozata az óvodásokról – ezúttal a fegyelmezés kérdései kerültek terítékre Gyenes Évával, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatójával. Még a szülők és az óvónők egymásra utaltságáról, együttműködéséről is szó esik. Hangkép.
 

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

Rangos életműdíjat érdemelt Lukács János

2024. ápr. 23.

A rajztanítás, vizuális nevelés terén elért eredményeiért a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) elismerését, az Alma-díjat vehette át a napokban Lukács János, az Arany János Általános Iskola nyugalmazott oktatója. Szeretettel gratulálunk!

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.