Terítéken Dunaújváros: zsíros téli álmok

Öcaline - 2021. február 14. 9:49

Kezdjünk egy vallomással: egy ideig egészségőr összeállításon morfondíroztam az idei év első gasztronauta-kollekciója tervezésekor, de aztán győzött a télidő torkos húsevője: zsíros, cupákos, brutális ízekkel kecsegtető durvulás jön, az érzékeny gyomrúak gyorsan kattintsanak tovább!

A teljes történethez tartozik, hogy a napokban újra kezdtem a csíranevelgetés projektet, ehhez kapcsolódva – az élő étel igézetében – terveztem a bevezetőben emlegetett válogatást az "egészséges, és még finom is" jegyében. Erre tessék.

Ha tél, akkor kaják vastag szafttal

Végül is logikus: a farsangi időszak is a nagy zabálásokról szól – aligha véletlenül. Télidőben vékony levesekkel, karcsú, esetleg húshagyó menüvel nehezen bírható a nagy hideg (műhelytitok: amikor ezt írtam, éppen az idei tél addigi legfagyosabb éjszakáján voltunk túl, aztán jötte gy adag tavasz, most vált aktuálissá újra a tartalom a didergető idővel), a zsíros, nehéz és laktató kajákkal viszont vígan zakatol a test gépezete. 

Dobjuk még félre kicsinyég az egészségőr énünket – jöjjenek a durvább kihívások; a kollekció válogatásakor természetesen ezúttal is a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport imponálóan sokoldalú közösségének posztjai voltak a segítségemre. Szerencsére e fronton sem szívbajos a csapat: nagy kedvvel, és hát szó szerint vastag szafttal áldoznak a téli örömök oltárán! Lássunk máris néhány szívmelengető (és nyálcsordító) példát!

Hol van még a húshagyás?

Akad egy hatalmas mellényúlás a kulináris fronton; még mindig meglehetősen makacsul tartja magát az az elképzelés, miszerint a leves csak amolyan bevezető, előhang, „megágyaz a fő fogásnak” – na, erre a tévképzetre ad csattanós választ Zoltán Hunor, aki a Kajafotók című saját csoportjának remekeit menti át rendszeresen a Terítéken-közösség felületére. Most csak címszavakban, nettó a mellékelt képről: kilónyi marhalábszár, sok bab, rengeteg zöldség, és egészen pontosan 332 csipetke – a végén a tejföl meg a zöld díszítés a cifraság, de aki ez után a babgulyás után még nekivág bárminek is, az megérdemli a haspók elnevezést.
A második – és egyúttal ihletadó – remekmű Gross Doll kegyetlenül eltalált remeklése: a zsírjában sült (húsos) szalonna pírja is lenyűgöz, a vele sült hagymás burgonya pont annyira kérges és perzselt, amennyire kell, mellé a párolt vörös káposzta (sejtésem szerint némi ecettel küldve, manósapkányi köménnyel bolondítva) teszi tökéletessé a tányért. 

Brutálisan komoly összeállítással jelentkezett Somogyi Gábor is: a sörben pácolt (!), fokhagymával tűzdelt (!!!) malacot a beszámoló szerint ultra lassan, 4,5 órán át sütötte, steak burgonyával és vajas fokhagymás zöldbabbal tálalta. A beszámoló szerint „omlós szaftos hús, ropogós bőr, egyedi fűszerek, ízorgia” – készséggel és irigységtől sárgán hiszem el, a kép is, hmm, khmm, sokatmondó.

Remek időszak a nagy kajálásokra – jó étvágyat hozzá!

(Forrás és fotó: Terítéken Dunaújváros és környéke
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban!