Dunaújváros Hetilap

DVG: a közös képviselőket tájékoztatták

doszerk - 2021. december 9. 17:49

A társasházak tulajdonában álló fűtési eszközök karbantartása és a társasházi költségosztás témája volt a témája annak a fórumnak, amelyet a DVG Zrt. hívott össze a közös képviselők tájékoztatására. Ez már a harmadik ilyen alkalom volt június óta. A fórumon bemutatkozott három, a költségmegosztás zsebbevágó feladatára szakosodott cég képviselője is.

A távhőtermelés és távhőszolgáltatás alapkérdései eldőltek, a DVG az egyetlen engedélyes szolgáltató Dunaújvárosban, mondta bevezetőjében Szabó György azon a tanácskozáson, amelynek kedden adott otthont a Semmelweis utcai kollégium. A DVG Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a jogerős bírósági döntés is egyértelmű: szerződése is csak a DVG Zrt.-nek van a szolgáltatás ellátására, ahogyan eszközei is. 

Üzembiztos szolgáltatást ígért

A vagyonkezelő első embere hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a szolgáltatói tájékoztatókon túl a közös képviselők is tájékoztassák a lakosságot a szolgáltatóváltásról:
– A fenntartó önkormányzat nagyvonalúságához nem férhet kétség, miután döntés született a júliusi, augusztusi és szeptemberi számlák elfogadásáról, amennyiben az érintett igazolni tudja a befizetést a korábbi szolgáltatónak. Fontos azonban, hogy nyomatékosítsuk: október 1-jétől ez a lehetőség már nem áll fenn, innentől kezdve kötelező a DVG felé teljesíteni a távhő- és melegvízszámlákat. Örömmel mondhatom, hogy remek munkatársi gárda dolgozik azon, hogy folyamatosan magas színvonalú, üzembiztos szolgáltatást nyújtson a DVG, és természetesen nyitottak vagyunk a karbantartási szerződések megkötése előtt is. Ez már mindenképpen a végfelhasználók döntése, én csak annyit ígérhetek, hogy e téren is jó színvonalú munkát ígérünk – a korábbi feltételek és kondíciók megtartásával.

Bemutatkoztak a költségmegosztók

Szabó György emlékeztetett: a költségmegosztó rendszerek működtetése és a társasházak tulajdonában álló fűtési berendezések karbantartása nem a távhőszolgáltató feladata és kompetenciája, ezt a DVCSH Kft. is külön szerződés alapján, plusz pénzért látta el eddig. 
A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a DVCSH Kft. a társasházakkal kötött szerződése ellenére nem hajlandó átadni a költségosztók adatait a DVG Zrt.-nek, így a cég nem tud az alapján számlázni. A társasházak előtt ezért két út van. Egyfelől dönthetnek úgy, hogy a hőközpontban leolvasott értéket légköbméter alapján osztják szét a lakások között vagy pedig szerződést kötnek egy költségosztásra szakosodott céggel, akik új órákat szerelnek fel, és a leolvasott adatokat át is adják a DVG Zrt.-nek. 
Ezután három, a költségmegosztásra szakosodott cég képviselői tájékoztatták a képviselőket a zsebbevágó téma részleteiről, a korszerű, a korábbinál pontosabb és átláthatóbb rendszerek működéséről. Szó esett a vonatkozó szerződésekről, az adatcseréről és a rendszerek működtetésének jogszabályi hátteréről is.
Mindhárom cég olyan mérőkkel dolgozik, amelyik sokkal pontosabb a jelenlegi párologtatós mérőnél, amelyekről mint kiderült: annyira elavultak, hogy újonnan már nem is lehetne ilyeneket felszerelni. E mellett pedig mindhárom cég mérői rádiójelekkel kommunikálnak, vagyis nincs többé szükség arra, hogy a fogyasztók otthon várjanak a leolvasásra. Az, hogy a társasházak melyik utat választják az ott lakók és a lakásszövetkezetek döntése. 
A Dózsa Lakásszövetkezet már korábban úgy döntött, hogy szerződést köt az egyik költségmegosztó céggel, így a szövetkezet által kezelt mintegy 2500 lakásban hamarosan megkezdik az új, korszerű költségosztók felszerelését. Ennek egy szintén fontos újdonsága, hogy a társasházak képviselői ezentúl megkapják a költségosztós cégtől a teljes, lakásonkénti elszámolást is, amit össze tudnak vetni a hőközponti mérőórával, vagyis a rendszer sokkal átláthatóbb lesz mint a DVCSH idejében, ahol ezt az adatot a cég nem osztotta meg, vagyis senki nem tudta ellenőrizni, hogy a lakóknak valóban azt az összeget számlázták-e ki, mint amit a házban elfogyasztottak.
A DVG által kidolgozott üzemeltetési és karbantartási szerződés részleteit Duka László, a vagyonkezelő műszaki igazgatója, távhőszolgáltatási részlegvezető ismertette, míg a hibaelhárítás témájáról Isztli Tamás távhőtermelési ágazatvezető adott rövid tájékoztatást. 
Itt ismét hangsúlyozták: a DVG Zrt. mint távhőszolgáltató a társasházi hőközpontokig szolgáltat, így a hibát is eddig javítja. A társasházak saját tulajdonában álló fűtési eszközök, például a lakásokban lévő radiátorok javítására a házaknak külön szerződése van, jellemzően a DVCSH-val, amiért szintén külön fizet. Most a társasházaknak van lehetőségük dönteni, hogy melyik szolgáltatót választják, maradnak a DVCSH-nál, vagy szerződést kötnek a DVG-vel. 

A DVG szakemberei a fórumon válaszoltak a közös képviselők kérdéseire is.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.