Dunaújváros Hetilap

Szolgálnak és védenek, díjat érdemeltek!

doszerk - 2022. április 21. 18:04

A csütörtöki közgyűlésen átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat. Az elismerést az idei évben Gyöngyösi László Tivadar rendőr alezredes, Szemler Zoltán tűzoltó őrnagy és Balázs Péter dandártábornok vehették át. Posztumusz elismerésben részesült Szloboda György, a Táborállási Polgárőrség alapító tagja, elnöke. Méltatások máris itt.

A rangos önkormányzati díjat a város területén dolgozó hivatásos állományú rendőrök, hivatásos tűzoltók és azon személyek érdemlik ki, akik Dunaújváros közbiztonságáért kiemelkedő tevékenységet folytatnak. 
A közgyűlés korábbi döntése szerint posztumusz elismerésben részesült Szloboda György, a Táborállási Polgárőrség alapító tagja, elnöke.
Szloboda György 1935-ben született Du-napentelén. Mint az méltatásban elhangzott: valódi közösségi emberként élte mindennapjait. 42 éven át dolgozott a Volánnál, 32 évig választott tisztségviselő volt a tanácsban, közös képviselői feladatokat látott el, valamint garázsfenntartó szövetkezetet is vezetett.
1991 augusztusában 72 taggal megalapították a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőr Egyesületet, amelynek 2018-ig elnöke volt. A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség dunaújvárosi járási polgárőrségi koordinátoraként 15 éven át jelentős szervező munkát vállalt magára. A kezdetektől a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnökségének tagja volt. Az Országos Polgárőr Szövetség etikai bizottságában 15 éven keresztül végzett kiemelkedő munkát.
Hétszer érdemelte ki a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést. 2020-ban megkapta az Év Polgárőre kitüntetést, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének elismerő oklevelét, a Szent László Érdemérmet és több rendőrségi elismerést is.
A kultúra területén is maradandót alkotott, 1983-ban alakult meg a László Imre Magyar nóta, Népdal, Operett és Cigány dalokat kedvelők klubja, amelynek elnöki feladatait 1992 óta látta el.
Szloboda György hatalmas munkabírása, szervezőkészsége, vidámsága, derűje méltó példaképpé tette nem csak a rendvédelmi dolgozóknak, hanem a város összes polgárának. 
Példaértékű tevékenységéért, tiszteletreméltó pályafutásáért a Közgyűlés Dunaújváros Közbiztonságáért posztumusz elismerését lánya, Szloboda Mária vette át a polgármestertől. 
A díjra jelölték Gyöngyösi László Tivadar rendőr alezredest, aki 1993-ban került a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Vizsgáló Alosztály állományába, mint vizsgáló tiszthelyettes. 
Folyamatosan képezte magát: állami főiskolai diplomát-, majd a Rendőrtiszti Főiskolán felsőfokú rendőri végzettséget szerzett. 2000. július 1-jén tisztté avatták. 2013-tól a Vizsgálati Osztály osztályvezetőjeként dolgozik.
Szakmailag igencsak felkészült, rendületlenül, sikerorientáltan, elkötelezettséggel dolgozik a bűnügyek felderítésében. Mindenre kiterjedő figyelemmel irányítja a rábízott állomány munkáját; az általa irányított csapatnak köszönhetően több bűnelkövető került már rendőr-kézre, ezzel is biztosítva városunk nyugalmát. 
A kapitányság megbecsült tagja, aki szakmai munkájával, mintegy harminc éve tevékenyen járul hozzá a város közbiztonságának megerősítéséhez, az emberek biztonságérzetének javításához. 
A város tűzvédelméért végzett magas szintű szolgálatteljesítésének és példaértékű hivatástudatának elismeréseként díjazták Szemler Zoltán tűzoltó őrnagyot is, aki  2010-ben került a Sárbogárdi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság állományába beosztott tűzoltóként. Tudását folyamatosan gyarapította, szorgalmának köszönhetően 2012-ben szolgálatparancsnoki beosztásba nevezték ki. 2020. szeptember óta a Kirendeltség Hatósági Osztályának osztályvezetője. Munkájában rendkívül eredményes, amely egyebek mellett nagyszerű szervezőkészségének, erején felüli munkabírásának, szakmai érdeklődésének köszönhető. A határidős feladatok kiváló szervezésével a hatósági osztály munkáját jelentősen előrelendítette. Szakmai ismereteit folyamatosan bővíti, a tanulásra mindig is nagy gondot fordított. Munkáját elhivatottsággal, alázattal végzi. 

A díjra jelölést kapott Balázs Péter dandártábornok, aki 1985-ben kezdte meg büntetés-végrehajtási pályafutását. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően igencsak gazdag szakmai életutat járt be, amely példaértékű: teljesített szolgálatot például a Márianosztrai Fegyház és Börtön parancsnok-helyettesi beosztásában vagy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kiemelt főreferensi beosztásában. 
2005-től a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet megbízott parancsnokaként, 2011-2021. között az intézet parancsnokaként tevékenykedett. 2014-ben büntetés-végrehajtási dandártábornoki kinevezést kapott. A 37 éves hivatásos szolgálati ideje alatt huszonkét alkalommal részesült elismerésben.
Balázs Péter 10 éve támogatja a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány munkáját, lelkes szervezője az idén 25 éves Közbiztonsági rendezvény sorozatnak. A börtönszínház program segítője. A „Börtön a városért” jóvátételi program részeként a Duna partunk és környezete kitakarításában, a Széchényi Gimnázium tornapálya építésében vitathatatlan érdemeket szerzett. 
A díjak átadása után Orosz Csaba a Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság elnöke köszöntötte a díjazottakat, és kiemelte: az elmúlt évek veszélyei, mint például a világjárvány vagy a szomszédunkban dúló véres háború mind-mind meggyengítették biztonságérzetünket, így még hálásabbak lehetünk azoknak az embereknek, akik a biztonságunkért dolgoznak nap mint nap.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.