Dunaújváros Hetilap

A '56-os független magyar nyilvánosság utolsó bástyája volt a Rákóczi Rádió

doszerk - 2022. október 22. 7:15

A forradalmi Dunapentele életében kiemelt jelentőségű Rákóczi Rádió története a korabeli független magyar nyilvánosság izgalmas fejezete. Az utolsó adás is a nevéhez fűződik. Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja. 

Városunk a korszak kiemelt jelentőségű városa. Ezért is szembetűnő a kitelepítettek érdekében Óvárosban kibontakozó Fáklya Klub 1956 nyarán. A felszín alatt forrtak az indulatok és a budapesti történések hatására itt is felgyorsultak az események.

Különleges helyzetben

Sztálinváros (a forradalom alatt és utána néhány hónapig Dunapentele) életében 1956 fontos szerepet töltött be. Október 24-én megérkezett a városba az előző nap kitört forradalom híre. A nagygyűléseket a Bartók előtti téren tartották, itt hangzottak el a buzdító beszédek, innen indultak buszok a fővárosba élelmiszerrel, emberekkel. Több alkalommal lövöldözés volt a laktanya és a városi kiegészítő parancsnokság épülete előtt.
De más okból is különleges volt az itteni helyzet. Ezekben a hetekben jelent meg két, a forradalmárok által szerkesztett újság (a Dunapentelei Ifjú Forradalmár és a Dunapentelei Igazság); valamint a városnak saját rádiója volt, mely először Szabad Dunapentele Hangja néven szólalt meg, később lett Rákóczi adó. Üzembe helyezését november 2-án engedélyezte Cihó Pál, a városi nemzeti bizottság elnökhelyettese, valamint Erdei István, titkár. 

Folyamatosan változtatta a helyét

Az R-40-es készüléket a Tolbuhin laktanyából hozták ki, 36 mm-es rövidhullámon sugározta az adásokat. Kezdetben a Bartók melletti épületben kapott helyet az adó, melyet Kajári Gyula alhadnagy irányított. A rádió kezelői Garamvölgyi István és Tóth Tibor voltak, a műszaki feladatokban Küllős Imre állományon kívüli őrnagy segédkezett, de a munkatársak közt találjuk Durmits Árpádot, aki részt vett a Dunapentelei Igazság szerkesztésében is – pedig még csak néhány hónapja élt a városban.
A rádió november 4-től folyamatosan változtatta a helyét: egy busz belsejében helyezték el az adókészüléket és a személyzetet, a leadó torony pedig utánfutóra került. A rádiós egység Varga József sofőrrel egészült ki. Híreket és zenét sugároztak, üzeneteket továbbítottak, a Szabad Európa Rádiótól kértek segítséget és tartották a kapcsolatot a nyugati adókkal.

Álljon itt emlékül néhány hírtöredék az adó életéből:

1956. november 6., kedd
„10 óra 35 perc Rákóczi adó, Magyarország
Dunapentele munkássága javasolja, hogy Dunapentele egész területét nyilvánítsák a Nemzetközi Vöröskereszt elosztóhelyének...”
„16 óra 34 perc […] Figyelem, figyelem!
[…] Dunapentele térségéből jelentették éppen most: Dunapentelét Dunaföldvár irányából négy szovjet harckocsi megközelítette támadási szándékkal. A dunapentelei helyőrségnek tüzérsége tüzet nyitott rájuk, mire az első pillanatban már mind a négy harckocsi megadta magát!”

1956. november 7., szerda
„14:53 Figyelem, Figyelem!
A szovjet tankok és légierők támadják Dunapentelét! A harc változatlan hevességgel továbbra is folyik! Adásunkat bizonytalan időre megszakítjuk!
Itt Rákóczi adó, Magyarország!”

Városunkba a szovjet csapatok november 7-én vonultak be, a rádió is ezen a napon szólalt meg utoljára 14 óra 53 perckor, mint az ország utolsó forradalmi rádiója.

Kronászt Margit történész-muzeológus (Intercisa Múzeum)
(Illusztráció: Intercisa Múzeum; hanganyag: DunaújvárosMesélPontHu)

 

A rovat további hírei: Közélet

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.