"A valaha volt egyik legerősebb világbajnokság lesz"

doszerk - 2023. augusztus 23. 15:00

A ma kezdődő duisburgi világbajnokság előtt Hüttner Csaba szövetségi kapitány nyilatkozott az Index.hu Sportcast című műsorának.A megméretésen két dunaújvárosi versenyző, Hajdu Jonatán és Slihoczki Ádám is lapátot ragad!

A 37 fős gyorsasági kajak-kenu válogatott számára szerdán az előfutamokkal kezdődik meg az év legfontosabb versenye, a duisburgi világbajnokság. Hüttner Csaba már a beszélgetés elején kihangsúlyozta, hogy különös jelentősége van a vb-nek a kvótaszerzés szempontjából. "Négyesben például csak Duisburgban lehet kvótát szerezni, ami még fokozotabbá teszi a hangulatot. Köztük a férfi négyesben ezredeken, századokon fog múlni egy-egy kvóta, 10-12 két kvótára esélyes egység is van, így nagyon frekventált a szám." A kapitány hozzátette, nem biztos, hogy ez az „egycsatornás” kvalifikációs rendszer a leghatékonyabb, jobb lenne, ha több verseny alapján lehetne kvótákat szerezni, hiszen bárkivel előfordulhat olyan eset, amely az olimpiai indulás szempontjából akár végzetes is lehet.

Szó esett a férfi kajak négyesről is, akik a kvótaszerzés szempontjából kiemelt szerepet töltenek be, hiszen a 6 férfi kajakos „párizsi útlevélből” négyet is bezsebelhetnek. Az egység tagjai Tótka Sándor olimpiai bajnok, Csizmadia Kolos olimpiai negyedik, Nádas Bence világ-és Európa-bajnok és Kuli István világbajnoki bronzérmes lesz, akik kellő önbizalommal és magabiztossággal várják a vb-t. "A fiúknak egyértelműen az az elvárása önmaguk felé, hogy szeretnének érmet szerezni. Olyan fiúkról van szó, akik már ebben a versenyszámban is sokszor bizonyítottak. Reális, hogy érmet szereznek, de ugyanúgy benne van az is, hogy hatodikok lesznek, mert egyértelműen ez az a szám az, ahol a legkevesebben fog múlni az érem vagy a döntő. Ennek a versenynek az a célja, hogy kvótát szerezzenek."

Kiemelte, hogy Nádas Bence a férfi kajak szakág meghatározó tagja, hiszen négyesben és párosban is rajthoz áll Németországban, utóbbiban az olimpiai bajnok Kopasz Bálinttal. "Óriási szerep hárul Bencére, kulcsszereplő jelenleg a férfi kajak szakágban. Csapathajóban annyira homogén az evezése, hogy mindenkivel kiváló teljesítményt tud nyújtani. Téthelyzetben abszolút ki tudja magából hozni a maximumot."

A beszélgetés során a királyszám is szóba került. A világbajnoki címvédő, olimpiai bajnok Kopasz Bálint nem állhat rajthoz K-1 1000 méteren, hiszen az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám ezúttal a válogatónak számító világkupákon jobbnak bizonyult. "Idén Varga Ádámnak jobban sikerült a két nemzetközi verseny. Nem hiszem, hogy különbséget kéne tenni a két versenyző között, mindkettőjük csúcsteljesítményre képes bármilyen körülmény között. Talán Bálintnak a hátszél, míg Ádámnak a szembeszél fekszik egy kicsit jobban. Ha eljutunk odáig, hogy az olimpián mindketten indulhatnak, akkor hátra dőlhetünk, mert jöhet bármilyen időjárás, lesz egy olyan versenyzőnk, aki kiemelkedően jól szerepelhet."

A kapitány beszámolt arról is, hogy az elcsúsztatott tokiói olimpia miatt, a párizsi felékszülési ciklus rövidült és nem volt egyszerű dolga a magyar csapatnak. "Tokió után elvesztettünk két olimpiai számot, ami szintén megnehezített a kvótaszerzési rendszert. Az egész átalakult egy olyan szintű nyomássá, amely nem feltétlenül szolgálja a sportág javát." – fogalmazott Hüttner Csaba.

Képek forrása. MKKSZ

Szóba került természetesen a kenu szakág is, amelyben maximálisan 3-3 kvótát lehet szerezni nemenként.

"A nőknél a Bragato Giada, Nagy Bianka páros jól teljesített az egész szezonban, szerintem náluk nem lesz veszélyben a kvóta. Női C-1 200 méteren az egyik legsűrűbb a mezőny, és nem is az európaiak dominálnak. Nagyon összetett és erős mezőny van főleg, hogy csak az első öt kaphat kvótát, ha nincs köztük francia, így Balla Virágnak nem lesz egyszerű dolga." A férfiaknál is hasonló a helyzet, elég sűrű a mezőny, de jó állapotban vannak a fiúk. Korisánszky Dávid sérülése már a múlté, ugyanazokat az időket tudják hozni Fekete Ádámmal C-2 500 méteren, mint a szezon elején. Adolf Balázs szintén jó formában van a kapitány szerint. "Adolf Balázs indul C-1 1000 méteren, viszont itt is hasonló a helyzet, mint női kenu egyesben. Itt talán több lesz a duplázás, tehát ha már párosban kvótát szerez valaki, egyesben nem nyerhet újabb indulási jogot. Jelen pillanatban nagyon jó állapotban van Balázs, ha esetleg nem sikerülne a kvótaszerzés, neki is lehetősége lesz a pótkvalifikációs versenyen még."

Hüttner Csaba elmondása szerint a világbajnokság legnagyobb tétje nem az érmek száma, hanem a megszerzett kvóták mennyisége lesz. "Itt most nem ez az érmek száma a fontos, hanem hogy szerezzünk annyi kvótát, ami elég nekünk ahhoz, hogy ott lehessünk Párizsban és minden számban indulhassunk." Végszóként kiemelte, hogy a kvalifikációs rendszernek nagy hiányosságai vannak és nem hatékony egy világbajnokságra ekkora tétet helyezni. "Sokkal jobb lenne egy világkupa szezon minden kontinensen és egy összeredmény alapján lehetne felépíteni egy rendszert. Reálisabb lenne, a sérülések sem okoznának ekkora frusztrációt. Ettől függetlenül azt gondolom, a valaha volt egyik legerősebb világbajnokság lesz."

A megméretésen két dunaújvárosi versenyzőért, Hajdu Jonatánért és Slihoczki Ádámért is szoríthatunk. A DKSE kiválóságai a kenu négyes tagjaiként 500 méteren térdelnek hajóba szombaton kora délután, míg Jonatán Takács Kincsővel párban a kenu kettesek 500 méteres mix versenyszámában is érdekelt lesz, már csütörtökön kora délután.

(forrás: MKKSZ)

A rovat további hírei: Sport

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Újabb kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. ápr. 27.

A tabellán tizenkettedik Mohács elleni hazai mérkőzéssel folytatja a bajnoki küzdelmeket a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap délután öt órától.

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

Nem volt esélye a Kohásznak a Mosonmagyaróvár ellen

2024. ápr. 27.

Szűk negyed óráig tudta szorossá tenni a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki összecsapást.

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

2024. ápr. 26.

A felnőtteknél és a junioroknál is két-két dunaújvárosi tornásznak szoríthatunk a Riminiban sorra kerülő női Európa-bajnokságon.

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

2024. ápr. 26.

Nem tudnak elutazni Rácalmásra a sereghajtó érdiek, így elmarad a Dunaújváros Futsal csapatának ma este hét órára tervezett bajnoki találkozója.

Nehéz meccs vár a Kohászra

Nehéz meccs vár a Kohászra

2024. ápr. 26.

A dobogóra hajtó Mosonmagyaróvár otthonában folytatja a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász kézilabda Akadémia felnőtt csapata pénteken este hat órától.

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.